Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1388
1
1
gregorian
2009
4
1
13
47
online
1
fulltext
fa
اثر تراکم بوته و مرحله فنولوژیک برداشت بر عملکرد روغن و پروتئین کوشیا (Kochia scoparia L. Schrad) در شرایط آبیاری با آب شور
Effect of Plant Density and Harvesting Time on Oil and Protein Yield of Kochia (Kochia scoparia L. Schrad) under Saline Irrigation Conditions
عمومى
General
پژوهشي
Research
بهمنظور بررسی اثر تراکم بوته و مرحله فنولوژیک برداشت بر عملکرد روغن و پروتئین کوشیا آزمایشی بهصورت کرتهای خرد شده با طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقات شوری دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در بهار سال 1386به اجرا درآمد. در کرتهای اصلی تراکم بوته در چهار سطح (10، 20، 30 و 40 بوته در مترمربع) و در کرت فرعی برداشت در دو مرحله (رسیدگی کامل و 50 درصد گلدهی) قرار گرفتند. اثر تراکم بر عملکرد دانه، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، درصد و عملکرد روغن و عملکرد پروتئین در مرحله رسیدگی معنیدار (05/0≥ P) گردید. در مرحله گلدهی نیز اثر تراکم بر عملکرد علوفه و عملکرد پروتئین معنیدار شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنیداری بین عملکرد ماده خشک، درصد و عملکرد پروتئین بین مرحله رسیدگی کامل و گلدهی وجود داشت. بیشترین عملکرد دانه (2590 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد روغن کوشیا (7/357 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تراکم 20 بوته و کمترین آن مربوط به تراکم 10 بوته در مترمربع بود. بیشترین عملکرد پروتئین (3390 کیلوگرم در هکتار) نیز مربوط به تراکم 30 بوته در مترمربع با برداشت در زمان 50 درصد گلدهی بود. با توجه به نتایج بهدست آمده جهت حصول حداکثر عملکرد کیفی بهتر است تراکم 30 بوته در مترمربع اعمال شود و علوفه کوشیا در زمان 50 درصد گلدهی برداشت شود. جهت تولید دانه و روغن در شرایط آب و هوایی مشهد بهترین تراکم 20 بوته در مترمربع بود.
Production of halophytes using saline waters and soils, and feeding livestock with them, is one of the most sustainable ways of desert ecosystems conservation and food production for people living in these areas. A field experiment was conducted at Salinity Research Station, Ferdowsi University of Mashhad, in 2007 to evaluate the effect of planting density and harvesting time on oil and protein yield of Kochia. Treatments were arranged as a split-plot based on a randomized complete block design with three replications. Planting density (10, 20, 30 and 40 plants m-2) as assigned to main plots and two dates of harvesting (after 50% flowering and full maturity) constituted the sub-plots. Plant density had a significant effect on grain yield, mean seed weight, harvest index, oil yield, oil content and protein yield at maturity stage. Forage and protein yield were also affected by plant density at the harvest date of 50% flowering. Total dry matter, protein yield and percentage differed significantly between the two harvest dates. The greatest grain yield (2590 kg ha-1) and oil yield (357.7 kg ha-1) were achieved from 20 plants m-2, whereas those from 10 plants m-2 were minimal. Maximum protein yield (3390 Kg ha-1) was obtained from the planting density of 30 plants m-2 at 50% flowering stage. Based on the results of this study, the best qualitative yields for Kochia could be obtained from a planting density of 30 plants m-2 after 50% flowering but one may recommend planting Kochia at 20 plants m-2 for a high grain or oil production.
کوشیا، تراکم بوته، عملکرد روغن، عملکرد پروتئین، گلدهی، رسیدگی کامل
Kochia, Planting density, Oil yield, Protein yield, Flowering, Maturity.
639
464
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-458-1&slc_lang=fa&sid=1
S.M
Ziaee
سیدمسعود
ضیائی
ziaee_agri85@yahoo.com
10031947532846009772
10031947532846009772
Yes
M
Kafi
محمد
کافی
10031947532846009978
10031947532846009978
No
J
SHabahang
جواد
شباهنگ
10031947532846009979
10031947532846009979
No
H
KHazaee
حمیدرضا
خزاعی
10031947532846009980
10031947532846009980
No
M
Soleimani
محمدرضا
سلیمانی
10031947532846009981
10031947532846009981
No