Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1379
1
1
gregorian
2000
4
1
4
1
online
1
fulltext
fa
اثر انرژی دوره پرورش و سطوح انرژی و چربی جیره تخمگذاری بر عملکرد مرغانهای لاین
Effects of Pullet Nutrition and Dietary Energy and Fat of Layer Rations on the performance of Hy-line Layers
عمومى
General
پژوهشي
Research
<p>تعداد 720 قطعه نیمچه لگهورن سفید های لاین، از 14 تا 20 هفتگی، با دو رژیم غذایی کم انرژی و پرانرژی (2600 تا 3200 کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم در کیلوگرم) تغذیه شدند. مرغهای تغذیه شده با هر یک از این دو سطح انرژی، به طور جداگانه در دوره تخمگذاری (20-44 هفتگی)، با شش رژیم غذایی شامل سه سطح انرژی کم، متوسط و پرانرژی (2600، 2750 و 2900 کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم در کیلوگرم)، و در دو سطح چربی مکمل (صفر و دو درصد) تغذیه گردیدند. </p><p>سطح انرژی دوره پرورش بر درصد تولید تخم مرغ، وزن تخم مرغ، مصرف خوراک روزانه، ضریب تبدیل خوراک و سن بلوغ جنسی در طی دوره تخمگذاری تأثیری نداشت. در صورتی که نیمچههای تغذیه شده با جیره پرانرژی، در شروع تخمگذاری وزن بیشتری نسبت به جیره کمانرژی داشتند. درصد تولید و وزن تخم مرغ در طول دوره تخمگذاری، با استفاده از دو درصد چربی مکمل در جیره، به طور قابل ملاحظهای بهبود یافت. اما خوراک مصرفی و ضریب تبدیل تحت تأثیر چربی مکمل قرار نگرفت. میانگینهای ضریب تبدیل، مصرف خوراک و درصد تولید تخم مرغ در طی دوره تخمگذاری، در جیره کم انرژی بیشتر از پرانرژی بود، اما وزن تخم مرغ تحت تأثیر انرژی جیره قرار نگرفت. </p>
An experiment with 720 pullets was conducted to investigate the effect of dietary energy levels of pullet and dietary energy and fat of laying ration on subsequent performance parameters during 14-20 and 22-44 weeks of age. In the first period, white leghorn pullets were fed with two diets of low and high density energy (2600 and 3200 Kcal ME/kg). In the lating period (second period), birds, in each treatment of pullet period, were fed with six diets containing three levels of low, medium and high energy (2600, 2750 and 2900 kcal/kg) at two levels of supplemental fat (zero and 2%). All diets were formulated to meet minimum NRC (1994) requirements of amino acids and protein. This experiment was done in randomized complete block designs with 5 replicates. The levels of energy in the growing period did not affect egg production, egg weight, daily feed intake, feed conversion rate and age of pubertal maturity in laying period, but pullets fed with high energy diet had significantly higher weights as compared to low energy diet in the beginning of laying period. In the laying period, the use of supplemental fat (2%) improved egg production and egg weight, but feed intake and feed conversion rate were not affected. Means of feed conversion rate, feed intake and egg production during laying period in low energy diet were greater than those as compared to high energy diet, but egg weight was not affected by energy level of diets. Low energy intake to protein intake ratio in low energy diet versus high energy diet may be a reason for greater egg production in lower energy than in higher energy diets.
نیمچه ، مرغ تخمگذار، انرژی قابل متابولیسم، چربی مکمل، عملکرد
White leghorn pullet, Metabolizable energy, Supplement, performance.
81
91
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-126&slc_lang=fa&sid=1
M.R.
Rezvani
محمدرضا
رضوانی
10031947532846007653
10031947532846007653
Yes
A.
Golian
ابوالقاسم
گلیان
10031947532846007654
10031947532846007654
No
F.
Eftekhari Shahroudi
فریدون
افتخاری شاهرودی
10031947532846007655
10031947532846007655
No
H.
Nassiri Moghaddam
حسن
نصیری مقدم
10031947532846007656
10031947532846007656
No