Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1390
2
1
gregorian
2011
5
1
1
2
online
1
fulltext
fa
برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات مرتبط با تحمل به شوری در گیاهچههای برنج به روش لاین × تستر
Investigation of Genetic Control of Traits Related to Salinity Tolerance in Rice Seedling Using Line × Tester Method
عمومى
General
پژوهشي
Research
<p style="DIRECTION: rtl"> <strong> برنج دومین غله مهم کشور میباشد و بهبود صفات اقتصادی آن همواره از جایگاه ویژهای برخوردار است. در تحقیق حاضر، به منظور برآورد پارامترهای ژنتیکی و شناسایی لاینهایی که هیبریدهای آنها در مرحله گیاهچهای متحمل به تنش شوری باشند، هفت رقم مادری (شاهپسند، غریب، طارم محلی، اهلمیطارم، هاشمی، عنبر بو و دمسفید) و چهار رقم پدری (خزر، سپیدرود، درفک و آی آر28) برنج در قالب تجزیه ژنتیکی لاین × تستر تلاقی داده شدند و نتاج حاصل در آزمایشگاه فیزیولوژی دانشگاه گنبد کاووس از لحاظ صفات مرتبط با تنش شوری مورد بررسی قرار گرفتند. این صفات شامل کد ژنتیکی، محتوای کلروفیل، طول ریشه </strong><strong></strong><strong>و اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی، درصد سدیم و پتاسیم ریشه و اندام هوایی، نسبت سدیم به پتاسیم ریشه و اندام هوایی و درصد گیاهچههای زنده پس از اعمال تنش بودند. نتایج نشان داد که هر دو اثر افزایشی و غالبیت در کنترل صفات گیاهچهای تحت شرایط شوری نقش دارند، اما آثار غیر افزایشی نسبت به آثار افزایشی نقش مهمتری را ایفا میکنند. در این مطالعه مشخص شد که ارقام هاشمی (101/0-)، غریب (284/0-)، طارم محلی (326/0-)، سپیدرود (562/0-) و درفک (164/0-) دارای قابلیت ترکیبپذیری عمومی خوبی برای انتقال صفت کد ژنوتیپی (عددی که نشاندهنده واکنش گیاه به شوری است) مطلوبتر و همچنین درصد بوتههای زنده بیشتر هستند و میتوان از آنها در برنامههای اصلاحی برای کاهش کد ژنتیکی و افزایش درصد گیاهچههای زنده استفاده نمود. بهعلاوه، بررسی ترکیبپذیری خصوصی صفات مرفولوژیک و فیزیولوژیک نشان داد که از بین 28 تلاقی مورد ارزیابی، سه تلاقی سپیدرود×اهلمیطارم، درفک×هاشمی و درفک×سپیدرود میتوانند برای برنامههای اصلاحی تحمل به شوری در مرحله گیاهچهای مناسب باشند. </strong><strong></strong></p>
After wheat, rice is the second most important cereal grown in Iran that improvement of its economical characteristics always has important role in the rice breeding programs. In order to estimate the genetic parameters and identify salt-tolerant varieties and hybrids in seedling stage, seven female parents (Shah-pasand, Gharib, Tarom Mahalli, Ahlami Tarom, Hashemi and Dom Sepid) and four male parents (Khazar, Sepidroud, Dorfak and IR28) were crossed in a Line × tester mating design and their progenies were evaluated for traits related to salinity tolerance in Physiology Laboratory of Gonbad Kavous University. These traits include genetic code, chlorophyll content, root and shoot length, dry weight of root and shoot, sodium and potassium percentage in roots and shoots, ratio of sodium to potassium in roots and shoots and the percentage of seedlings’ stand. The results showed both additive and non-additive effects are involved in seedlings’ traits under salinity condition but non-additive effects play more important role in the genetic control of the traits. In this study, it was found that varieties of Hashemi (-0.101), Gharib (-0.284), Tarom Mahalli (-0.326), Sepidroud (-0.562) and Dorfak (-0.164) which possess good general combining ability are suitable for transferring more desirable genetic code and the higher percentage of seedlings stand and could be used in breeding programs to reduce the genetic code and increase the seedlings’ stand under salinity stress. In addition, investigation of specific combining ability for morphological and physiological characteristics showed that among the 28 crosses, three hybrids of Sepidroud×Ahlami Tarom, Dorfak×Hashemi and Dorfak×Sepidroud could be suitable for the breeding programs of salinity tolerance in seedling stage.
برنج، شوری، قابلیت ترکیبپذیری
Cold stress, Grain yield, Ion leakage, Growth type.
45
63
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2328-2&slc_lang=fa&sid=1
H.
Sabouri
حسین
صبوری
hos.sabouri@gmail.com
100319475328460011933
100319475328460011933
Yes
A.
Sabouri
عاطفه
صبوری
100319475328460011934
100319475328460011934
No
S.
Navvabpour
سعید
نوابپور
100319475328460011935
100319475328460011935
No