Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1391
3
1
gregorian
2012
6
1
2
3
online
1
fulltext
fa
تأثیر پرایمینگ بذر بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیک رقم گلدشت گلرنگ در شرایط تنش شوری
Effects of Seed Priming on Some Physiological Traits of Safflower(Carthamus tinctorius L., cv. Goldasht) under Salinity Stress
عمومى
General
پژوهشي
Research
<p align="right">
این پژوهش به منظور ارزیابی تأثیر پرایمینگ بذر رقم گلدشت گلرنگ در کاهش خ سارت تنش شوری به صورت کشت هیدروپونیک در
گلخانه تحقیقاتی دانشگاه ولی عصر رفسنجان در سال ۱۳۸۸ اجرا شد . بدین منظور، تیمارهای پرایمینگ در چهار سطح (بدون پرایمینگ و
۱۶ و ۲۴ ، پرایمینگ با آب مقطر، کلرید سدیم و نیترات کلسیم ۲۰ میلیمولار به مدت ۲۴ ساعت ) و شوری در چهار سطح (شاهد، ۸
دسی زیمنس بر متر ) بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، بررسی شد . نتایج نشان داد که در اثر افزایش
شوری، محتوای کلروفیل و میزان پتاسیم کاهش یافت، در حالی که محتوای پرولین و میزان سدیم و منیزیم با افزایش سطوح شوری روند
افزایشی را نشان داد . محتوای پرولین، میزان سدیم و نسبت پتاسیم به سدیم تحت تأثیر پرایمینگ قرار گرفت . به طوری که بیشترین میزان
۰ درصد ) و بیشترین میزان نسبت / ۱ میکرومول بر گرم وزن تر برگ ) در پرایم کلرید سدیم مشاهده شد . کمترین میزان سدیم ( ۶ / پرولین ( ۹۸
۱۶ و ۲۴ ، ۱) به ترتیب در تیمار بدون پرایم (شاهد) و پرایم نیترات کلسیم مشاهده شد . با افزایش شوری به سطوح ۸ / پتاسیم به س دیم ( ۷۹
۳۳ و ۵۰ درصد نسبت به شاهد کاهش یافت . در مجموع، نتایج این پژوهش نشان داد ، دسیزیمنس بر متر، سرعت رشد گیاه به ترتیب ۲۵
که در رقم گلدشت گلرنگ، مح توای پرولین و قند محلول اندام هوایی در واکنش به تنش شوری افزایش یافت و پرایمینگ بذر با کلرید
سدیم در شوری زیاد، سبب کاهش صدمات شوری، به ویژه سرعت جذب خالص شد.
</p>
<p><font face="Times New Roman" size="3"> </font></p><p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt text-align: justify text-justify: kashida text-kashida: 0%"><font face="Times New Roman"><span style="font-size: 10pt mso-bidi-font-family: "Times New Roman"">In
order to evaluate the effect of seed priming on salinity modification of
safflower (cv. Goldasht), a hydroponic experiment was conducted at Research
Greenhouse of Vali-e-Asr University of Rafsanjan, Iran, in 2009. Priming
treatments at 4 levels (no priming as control, and priming with distilled
water, NaCl and Ca(NO<sub>3</sub>)<sub>2</sub> for 24 hours) and salinity
treatments at 4 levels (0, 8, 16 and 24 dS/m) were considered in a factorial
experiment, based on complete randomized blocks design, with 4 replications. </span><span style="font-size: 10pt mso-bidi-font-family: "B Zar"">Results showed that
chlorophyll content and K was significantly decreased with increasing salinity,
while, proline, Na and Mg contents were increased with increasing salinity.
Seed priming affected proline and Na contents and K/Na ratio significantly. The
highest proline content (1.98 </span><span style="font-size: 10pt mso-bidi-font-family: "Times New Roman"">µ</span><span style="font-size: 10pt mso-bidi-font-family: "B Zar"">mol/g fresh-leaf weight) was observed in NaCl pretreatment. The lowest
Na (0.6%) and the highest K/Na (1.79) were observed in control and priming with
Ca(NO<sub>3</sub>)<sub>2</sub>,<sub> </sub>respectively. Crop growth rate was
reduced by 25, 33 and 55 percent in 8, 16 and 24 dS/m salinity levels,
respectively, compared with control. It was concluded that proline and sugar
content in shoots of this safflower cultivar increased in response to salinity,
and seed priming with NaCl could modify salinity effects, especially net
assimilation rate.</span><span lang="FA" style="font-size: 10pt mso-bidi-font-family: "Times New Roman"" dir="rtl"><o:p /></span></font></p><p><font face="Times New Roman" size="3"> </font></p>
پرولین, روابط یونی, شاخصهای رشد, کلروفیل, قند محلول
Proline, Ionic relations, Growth indices, Chlorophyll, Soluble sugar.
1
15
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-2&slc_lang=fa&sid=1
A.
Rahimi
اصغر
رحیمی
rahimiasg@gmail.com
100319475328460020811
100319475328460020811
Yes
Vali-e-Asr Univ. of Rafsanjan
دانشگاه ولیعصر (عج)
H.
Dashti
حسین
دشتی
100319475328460020812
100319475328460020812
No
Vali-e-Asr Univ. of Rafsanjan
دانشگاه ولیعصر (عج)
S.
Zibai
سمیه
زیبایی
100319475328460020813
100319475328460020813
No
Vali-e-Asr Univ. of Rafsanjan
دانشگاه ولیعصر (عج)