Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1392
3
1
gregorian
2013
6
1
3
7
online
1
fulltext
fa
تأثیر غلظت پتاسیم محلول غذایی بر لیکوپن، ویتامین ث و ویژگی های کیفی گوجه فرنگی آلبالویی در شرایط شور
The Effect of Potassium Concentration in Nutrient Solution on Lycopene, Vitamin C and Qualitative Characteristics of Cherry Tomato in Saline Conditions
عمومى
General
پژوهشي
Research
<p> پتاسیم در بهبود کیفیت محصولات کشاورزی جایگاه ویژهای را به خود اختصاص داده است. به منظور ارزیابی تأثیر غلظت پتاسیم محلول غذایی بر محتوای لیکوپن، ویتامین ث و خصوصیات کیفی گوجهفرنگی آلبالویی در شرایط شوری کلرید سدیم، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی، با پنج تیمار و سه تکرار در سال 1389 در دانشگاه تبریز به اجرا در آمد. تیمارها شامل چهار غلظت پتاسیم (2/0، 2، 7 و 14 میلیمولار) در محلول غذایی با غلظت 60 میلیمولار شوری کلرید سدیم بودند. یک تیمار محلول غذایی بدون شوری نیز بهعنوان شاهد در نظر گرفته شد. آزمایش در گلخانه و به صورت هیدروپونیک انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت پتاسیم، محتوای لیکوپن میوه افزایش یافت. محتوای لیکوپن در تیمار شاهد در مقایسه با تیمار شوری اختلاف معنیداری را در سطح احتمال 1% نشان داد. با افزایش غلظت پتاسیم (به جز غلظت 14 میلیمولار)، بر مقدار ویتامین ث افزوده شد، ولی تفاوت معنیداری را به لحاظ آماری نشان ندادند. در شرایط تیمار شوری نیز مقدار ویتامین ث بیشتر از تیمار شاهد بود، ولی اختلاف معنیداری مشاهده نشد. افزایش غلظت پتاسیم در محلول غذایی سبب بهبود عملکرد و افزایش پارامترهای کیفیت مانند درصد ماده خشک، مواد جامد محلول و هدایت الکتریکی عصاره میوه شد. چون در شرایط شور، ویژگیهای کیفی میوه گوجهفرنگی در غلظت 7 میلیمولار پتاسیم در بهترین وضعیت بودند، بنابراین استفاده از این غلظت توصیه میگردد. </p>
Potassium (K) has a special place in improving the quality of agricultural products. To evaluate the effect of K concentration in nutrient solution on lycopene content, vitamin C and qualitative characteristics of cherry tomato in NaCl salinity conditions, an experiment was carried out as a completely randomized design with five treatments and three replications at university of Tabriz, Tabriz, Iran, in 2010. Treatments consisted of four concentrations of K (0.2, 2, 7 and 14 mM) in nutrient solution with 60 mM NaCl concentration. A nutrient solution treatment without salinity was considered as control. The experiment was conducted in greenhouse, in a hydroponic system. The results indicated that increasing of K concentration increased lycopene content in fruit. Lycopene content in control treatment showed significant difference (P<0.01) in comparison with salinity treatments. With increasing the K concentration (except at 14 mM concentration), vitamin C content was increased, but indicated no statistically significant difference. Vitamin C content in saline conditions was more than control treatment, but showed no significant difference. Adding potassium concentration in nutrient solution improved yield and enhanced quality parameters such as percentage of dry matter, soluble solids and electrical conductivity of fruit extract. Since in saline conditions, the qualitative characteristics of tomato at 7 mM concentration were in the best situation, therefore using this concentration is recommended.
خصوصیات کیفی، عملکرد، کلرید سدیم، محلول غذایی، هیدروپونیک
Qualitative parameters, Yield, Sodium chloride, Nutrient solution, Hydroponic
133
143
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-58&slc_lang=fa&sid=1
E.
Shabani Sangtarashani
ادریس
شعبانی سنگتراشانی
edris.shabani@gmail.com
100319475328460016716
100319475328460016716
Yes
Dept. of Hort. Sci., College of Agric., Univ. of Tabriz, Tabriz, Iran.
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
S. J.
Tabatabaei
سید جلال
طباطبایی
100319475328460016717
100319475328460016717
No
Dept. of Hort. Sci., College of Agric., Univ. of Tabriz, Tabriz, Iran.
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز