Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1392
7
1
gregorian
2013
10
1
3
9
online
1
fulltext
fa
بررسی برخی خصوصیات فیزیولوژیک و عملکرد هیبریدهای ذرت (Zea mays L.) تحت شرایط تنش شوری
Investigation of Some Physiological Characteristics and Grain Yield of Corn) Zea mays L.) Hybrids under Salinity Stress
عمومى
General
كاربردي
Applicable
بخش وسیعی از اراضی زیر کشت ذرت در مناطقی قرار گرفتهاند که به درجات مختلف دچار مشکل شوری هستند. این تحقیق به منظور بررسی اثر سطوح مختلف تنش شوری بر عملکرد و برخی خصوصیات فیزیولوژیک هیبریدهای مختلف ذرت با انجام دو آزمایش در گلخانه (بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار) و مزرعه (بهصورت کرتهای خرد شده در قالب بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار)، در دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل چهار سطح شوری آب آبیاری (2، 4، 6 و 8 دسیزیمنس بر متر) و 7 هیبرید ذرت (700-SC، SC-500، SC-404، SC-704، SC-647، SC-301 و ماکسیما) بودند. در طول دوره رشد، نمونههای برگی اخذ و در آنها صفات فیزیولوژیک مثل فلورسانس کلروفیلی و نشت یونی اندازهگیری شد. عملکرد دانه ذرت در کرتهای مزرعه نیز اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که تنش شوری، شاخص کلروفیل بافتهای برگی و کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم II را بهدلیل افزایش فلورسانس مبدأ (FO) و کاهش فلورسانس ماکزیمم (Fm) کاهش میدهد. از طرف دیگر، با افزایش سطح شوری، میزان نشت یونی زیاد شد. همچنین، در اثر افزایش شوری، عملکرد دانه کاهش یافت. بهطوریکه بیشترین عملکرد دانه در کرتهایی حاصل گردید که کمترین سطح شوری را داشتند. بررسی ضرایب همبستگی نشان داد که پارامترهای FO و Fm همبستگی معنیداری با تحمل به شوری از لحاظ عملکرد ندارند. در حالیکه شاخص Fv/Fm رابطه مثبتی با تحمل به شوری از نظر همبستگی با عملکرد نشان داد. بیشترین شاخص کلروفیل، کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم II، پایداری غشا و عملکرد دانه در هیبرید 704- SC بهدست آمد و از این جهات نسبت به سایر هیبریدها از تحمل بیشتری نسبت به شوری برخوردار بود و بهعنوان رقم مقاوم به تنش شوری معرفی گردید.
A great part of lands under corn cultivation are affected by different levels of salt stress. This study was conducted in order to determine the effect of different levels of salt stress on yield and some physiological characteristics of corn plants. Two experiments were carried out in greenhouse (a factorial based on randomized complete blocks design with 3 replications), and field (a split plot based on randomized complete blocks design with 3 replications) at College of Agriculture, Shahid Bahonar University, Kerman, Iran. Treatments included 4 levels of irrigation water salinity (2, 4, 6 and 8 dS/m) and seven corn hybrids (SC-700, SC-500, SC-404, SC-704, SC-647, SC-301 and Maxima). During the growing period, leaf samples were taken from greenhouse-grown plants and their physiological characteristics such as chlorophyll fluorescence and ion leakage were measured. Grain yield was determined in the field plots. Results revealed that salt stress decreases chlorophyll index and photochemical efficiency of PSII of leaf tissues due to increasing original fluorescence (FO) and decreasing maximum fluorescence (Fm). Meanwhile, increasing the salt stress increased ion leakage. Results also showed that high salinity decreased the grain yield. The highest grain yield was obtained in plots with the lowest salinity level. Correlation coefficients showed that Fo and Fm parameters don't have significant correlation with salinity. While, Fv/Fm index had a positive relationship with salinity tolerance. The highest chlorophyll index, photochemical efficiency of PSII, membrane stability and grain yield was obtained for SC-704 hybrid. Therefore, it was the most tolerant hybrid and was recommended as a resistant cultivar against salinity stress.
پایداری غشا، فلورسانس کلروفیلی، نشت یونی، عملکرد دانه
Membrane stability, Chlorophyll fluorescence, Ion leakage, Grain yield.
93
104
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-88&slc_lang=fa&sid=1
M.
Askary
مهدیه
عسکری
mahdiye.askary@yahoo.com
100319475328460018761
100319475328460018761
Yes
Dept. of Agron. and Plant Breed., College of Agric., Shahid Bahonar Univ., Kerman, Iran.
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
A. A.
Maghsoudi Moud
علی اکبر
مقصودی مود
100319475328460018762
100319475328460018762
No
Dept. of Agron. and Plant Breed., College of Agric., Shahid Bahonar Univ., Kerman, Iran.
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
V. R.
Saffari
وحید رضا
صفاری
100319475328460018763
100319475328460018763
No
Dept. of Agron. and Plant Breed., College of Agric., Shahid Bahonar Univ., Kerman, Iran.
گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان