Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1378
10
1
gregorian
2000
1
1
3
4
online
1
fulltext
fa
اثر مواد جامد محلول (TDS) آب بر عملکرد جوجه های گوشتی
The Effects of Total Dissolved Solids (TDS) on Performance of Broiler Chickens
عمومى
General
پژوهشي
Research
<p>به منظور مطالعه اثر کل مواد جامد محلول (TDS) آب مناطق مختلف استان اصفهان بر عملکرد جوجههای گوشتی، پس از بررسی بر روی منابع آبی موجود استان و دستهبندی اطلاعات حاصل از تکرار آزمایشهای فیزیکی – شیمیایی و میکروبیولوژیک، 6 تیمار در سطوح متفاوت TDS (کمتر از 1000، 1000 تا 2000، 2000 تا 3000، 3000 تا 4000، 4000 تا 5000 و بیشتر از 5000 قسمت در میلیون) انتخاب گردید. آزمایشهای اصلی در یک طرح کاملاً تصادفی با استفاده از تعداد 288 جوجه در فاصله 7 تا 56 روزگی، با یکنواخت کردن عوامل محیطی و ژنتیکی و با استفاده از تیمارهای انتخابی در یک سالن دارای شرایط یکسان، در 3 تکرار انجام شد.</p><p> نتایج نشان داد که TDS آب بیشترین اثر را بر روی میزان درصد تلفات جوجهها در یک دوره دارد، به نحوی که بالاترین سطح TDS باعث 2/56 درصد تلفات گردید. این اثر در سنین 21-7 روزگی بیشتر نمودار بود. در کل دوره میزان مصرف آب همبستگی مثبت و معنیدار (74/0+ = r) با TDS آب نشان داد (05/0>P). همبستگی TDS آب با رطوبت بستر نیز معنیدار (05/0>P) و مثبت بود (65/0+ = r). اختلاف وزن نهایی فقط بین گروه شاهد و TDS بالاتر از 5000 قسمت در میلیون معنیدار بود (05/0>P). مصرف غذا متاثر از سطوح مختلف TDS بود و نتایج مشابهی را نسبت به وزن بدن نشان داد. اثر میزان TDS بالای آب بر روی کاهش چربی محوطه بطنی جوجههای ماده و وزن خاکستر استخوان ران جوجههای نر معنیدار بود (05/0>P). نتیجه این که در توسعه مرغداریهای صنعتی کیفیت آب مصرفی باید به عنوان یک عامل مهم مورد توجه قرار گیرد. بنابراین توصیه میشود آب دارای کیفیت خوب (حداقل TDS کمتر از 3000ppm) استفاده شود و در غیر اینصورت از دستگاههای مناسب برای بهسازی ترکیب فیزیکی و شیمیایی آب مصرفی استفاده گردد. </p>
<p>In order to study the effects of Total Dissolved Solids (TDS) in water on the performance of broiler chickens, preliminary data were obtained on water resources of Isfahan Province. Complementary tests and analyses were also performed including physical, chemical and microbial ones. Six different water qualities based on TDS contents of less than 1000, 1000-2000, 2000-3000, 3000-4000, 4000-5000 and more than 5000 ppm were selected. The main experiment lasted for 7 weeks (7-56 days), using 288 chickens in a completely randomized design, with 3 replications, while, the environmental and genetic factors were controlled in an identical broiler housing. </p><p>The results showed that using water with different TDS contents had the most negative effects on mortality rate (%) in the rearing period and up to 56.2% mortality was recorded at the highest TDS content. Water consumption showed high and positive correlation (P < 0.05) with TDS (r = +0.74). Correlation between TDS and bedding moisture was also high (r = +0.65) and significant (P < 0.05). The differences between final body weight of control chickens and highest level of TDS were significant (P < 0.05). Feed intake also was affected by different TDS contents and showed similar results as with body weight. Increasing the TDS level decreased the abdominal fat in the female chickens and ash content of tibia in the male chickens. It is concluded that water TDS should be considered for the development of broiler chicken farms. Therefore, it is recommended that higher quality waters (with a TDS content of 3000 ppm) must be used for this purpose. Otherwise, appropriate systems should be used to improve physical and chemical composition of the water. </p>
سختی آب ، جوجه گوشتی ، کل مواد جامد محلول ،تلفات
Total dissolved solid (TDS), Water, Broiler chickens, Mortality rate
71
82
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-210&slc_lang=fa&sid=1
J.
Pourreza
جواد
پوررضا
10031947532846007272
10031947532846007272
Yes
H.
Nasrollahi
هاشم
نصراللهی
10031947532846007273
10031947532846007273
No
A.H.
Samie
عبدالحسین
سمیع
10031947532846007274
10031947532846007274
No
M.
Mohammadalipour
مهدی
محمدعلی پور
10031947532846007275
10031947532846007275
No
A.
Assadian
اکبر
اسدیان
10031947532846007276
10031947532846007276
No