Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1393
10
1
gregorian
2015
1
1
4
13
online
1
fulltext
fa
تأثیر شوری بر خصوصیات رویشی و فیزیولوژیکی دو رقم گوجهفرنگی در شرایط هیدروپونیک
Effects of Salinity on Growth and Physiological Characteristics of Two Tomato Cultivars (Super Strain–B and Red Clud) in Hydroponic Conditions
عمومى
General
پژوهشي
Research
شوری یکی از مهمترین موانع در تولید محصولات باغبانی در بسیاری از نقاط دنیا بهویژه مناطق خشک و نیمهخشک است. گوجهفرنگی با نام علمی (.Lycopersicon esculentum L) گیاه یکساله علفی است که تولید جهانی آن به بیش از 152 میلیون تن در سال میرسد. در مناطق گرم و خشک که اقلیم مناسبی برای تولید گوجهفرنگی است، شوری یک مشکل اساسی قلمداد میشود. به منظور مطالعه اثر تنش شوری بر خصوصیات رویشی و فیزیولوژیکی گیاه گوجهفرنگی ارقام سوپراسترین-بی و ردکلود آزمایشی به روش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در پنج تیمار و سه تکرار انجام شد. بذرهای گیاه گوجهفرنگی ارقام سوپراسترین-بی و ردکلود در سینیهای کاشت پر شده از ماسه شسته شده در محیط گلخانه با رطوبت کافی کاشته شدند. گیاهچهها در مرحله دوبرگی به ظروف حاوی محلول غذایی جانسون منتقل شدند. پس از استقرار گیاهان در محیط هیدروپونیک، گیاهچهها تحت پنج تیمار شوری شامل شاهد (صفر) و غلظتهای 40، 80، 120، 160 میلیمول نمک کلریدسدیم قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تنش شوری وزن خشک اندام هوایی و ریشه، تعداد برگ، سطح برگ، محتوای کلروفیل برگها و شاخص تنش (Fv/Fm) هر دو رقم را بهطور معنیداری کاهش میدهد. سطح ویژه برگ (SLA) در هر دو رقم در اثر تیمار شوری کاهش یافت هرچند این کاهش در رقم ردکلود معنیدار نبود. همچنین شوری باعث افزایش معنیدار در میزان پرولین اندام هوایی هر دو رقم شد. نتایج بیانگر مقاومت نسبی گیاه گوجهفرنگی رقم ردکلود نسبت به رقم سوپراسترین-بی در شرایط تنش شوری است.
Salinity is one of the greatest factors that limit the producion of horticultural crops in many parts of the world, especially in arid and semi-arid areas. Tomato (Lycopersicon esculentum L.) is an annual herbacious plant whose annual global production is over 80 million tons. In areas with warm and dry climate which are suitable for the production of tomatoes, salt is considered a major problem. This research was done in order to study the salinity effects on growth and physiological characteristics of tomato plant cultivars Super strain–B and Red clud. Firstly, seeds were planted in metal trays filled with sand in the greenhouse environment with sufficient moisture, and then seedlings in two leaf stages were transplanted to hydroponics’ medium with a Johnson nutritional solution. After establishment, the five levels of salinity treatments including, zero (control), 40, 80, 120 and 160 mM of Nacl were applied in three replications. The results showed that salt stress significantly reduces shoot and root dry weight, number of leaves, leaf area, leaf chlorophyll content, and stress index (Fv/Fm) of both cultivars. Specific leaf area (SLA) in both cultivars decreased due to salinity treatment however, this reduction was not significant in Red clud cultivar. Salinity also significantly increased the amount of proline in shoots in both cultivars. The results were suggestive of the relative resistance of tomato plant cultivar Red clud in comparison with Super strain-B to salinity conditions.
گوجهفرنگی, تنش شوری, سطح برگ, پرولین, کلروفیل نسبی, شاخص تنش(Fv/Fm)
Tomato, Salinity stress, Leaf area, Proline, Chlorophyll content, Fv/Fm.
131
137
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-195&slc_lang=fa&sid=1
A. A.
Ramin
علیاکبر
رامین
100319475328460020880
100319475328460020880
No
College of Agric., Isf. Univ. Technol., Isfahan, Iran.
دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
D.
Khoshbakht
داوود
خوشبخت
davod.khoshbakht@gmail.com
100319475328460020881
100319475328460020881
Yes
College of Agric., Urmia Univ., Urmia, Iran
دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
B.
Modares
بهفر
مدرس
100319475328460020882
100319475328460020882
No
College of Agric., Isf. Univ. Technol., Isfahan, Iran.
دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان