Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1396
3
1
gregorian
2017
6
1
7
1
online
1
fulltext
fa
تاثیر تنش شوری وقارچ میکوریزا بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیک گیاه ذرت شیرین
Effects of salt stress and mycorrhiza fungi on morpho-physiological characteristics of sweet corn
عمومى
General
پژوهشي
Research
<p>به منظور بررسی تأثیر قارچ میکوریزا بر خصوصیات رشد و فیزیولوژیک ذرت شیرین در شرایط آبیاری با آب شور، آزمایشی در سال 1393 به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه شیرازانجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل شوری آب آبیاری (4/0 ، 4، 7 و 10 دسیزیمنس بر متر) و قارچ میکوریزا (قارچ-های گونههای Glomus intraradices(GIN) و Glomus mosseae(GM) و شاهد بدون قارچ) بود. نتایج نشان داد که با افزایش شوری تا سطح 10دسیزیمنس برمتر غلظت کلروفیلa وb، کلروفیل کل و کارتنوئید برگ در مرحله گلدهی به ترتیب به میزان9/18 ،4/52، 34 و5/34 درصد کاهش یافت. کاربرد قارچ میکوریزا در شرایط تنش شوری به طور جزئی اثرات منفی تنش را جبران کرده و از طریق افزایش غلظت کلروفیل a و b، کلروفیل کل، کارتنوئیدها، میزان پتاسیم، سطح برگ، وزن خشککل، ارتفاع بوته و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانتی برگ در مرحله گلدهی، تحمل ذرت به تنش شوری را به طور معنیداری نسبت به شاهد بدون قارچ افزایش داد. نسبت سدیم به پتاسیم در سطح شوری10 دسیزیمنس برمتر در ذرت میکوریزی شده با قارچ GIN و GM درمقایسه با ذرت غیر میکوریزایی شده به ترتیب به میزان 69/39 و 45/40 درصد کاهش یافت. نتایج نشان داد که تلقیح گیاه ذرتشیرین با قارچ میکوریزا موجب بهبود رشد گیاه ذرتشیرین در شرایط تنششوری شد. بین دو گونه قارچ مورد استفاده، گونهی GIN در مقایسه با GM از برتری نسبی بیشتری برخوردار بوده و باعث کاهش اثرات منفی تنش شوری شد و وزن خشک بوته را در مقایسه با شاهد تا 38 درصد در سطح شوری 10 دسی-زیمنس برمتر افزایش داد.</p>
<p>In order to investigate the interaction of mycorrhizal fungi and salinity on growth and physiological characteristics of sweet corn, a greenhouse experiment was conducted at College of Agriculture, Shiraz University, in 2014. The experimental design was factorial based on Completely Randomized Design in three replications. Treatments included salinity at four levels (0.4 (control), 4, 7, 10 dS m-1), and the fungi at three levels (no fungi (control), Glomus mosseae, Glomus intraradices). Results indicated that at flowering stage, with increasing salinity levels, leaf chlorophyll a, b and a+b content and carotenoid decreased at a rate of 18.9, 52.4, 33.1, and 34.5 respectively. Application of mycorrhiza under salinity, partially offset the negative impacts and increased tolerance of maize to NaCl by enhancing SOD and CAT activities, chlorophyll contents, carotenoid and K concentrations in leaves, plant height, leaf area, and total dry weight at flowering stage significantly, compared to control. The Na/K ratio at salinity level of 10 dS m-1 in treatments inoculated with GIN and GM fungi decreased by 39.69 and 40.45 percentage, respectively. Increases plant height, leaf area, total dry weight, concentrations of chlorophyll a, b, chlorophyll a+b and carotenoid and K, the activity of antioxidant enzymes compared with the control. Moreover, GIN type fungi had a greater advantage over GM and reduced the negative effects of salinity. Results indicated that application of mycorrhiza alleviated the adverse effect of salinity stress and improve the sweet corn dry weight up to 38 percentage at salinity level of 10 dS m-1.</p>
کارتنوئید, آنزیمهای آنتیاکسیدانتی, نسبت سدیم به پتاسیم
Antioxidant enzymes, Carotenoid, Sodium /Potassium ratio
101
113
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2027-5&slc_lang=fa&sid=1
seyed Abdolreza
kazemeini
سید عبدالرضا
کاظمینی
kazemeini22@gamil.com
100319475328460025811
100319475328460025811
Yes
Shiraz University
دانشگاه شیراز
Asiyeh
Dehghani
اسیه
دهقانی
asiyeh.dehghani@yahoo.com
100319475328460025812
100319475328460025812
No
Shiraz University
دانشگاه شیراز
Mehdi i
zarei
مهدی
زارعی
mehdeizarei@shirazu.ac.ir
100319475328460025813
100319475328460025813
No
Shiraz University
دانشگاه شیراز
Mozhgan
Alinia
مژگان
علی نیا
mozhgan.alinia@gmail.com
100319475328460025814
100319475328460025814
No
Shiraz University
دانشگاه شیراز