Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1394
9
1
gregorian
2015
12
1
5
17
online
1
fulltext
fa
رشد و فتوسنتز دو رقم انگور (Vitis vinifera L.) در پاسخ به کاربرد اسید سالیسیلیک در شرایط شوری
Growth and Photosynthesis of Two Cultivars of Grapevine (Vitis vinifera L.) in Response to Salicylic Acid Application under Salinity
عمومى
General
پژوهشي
Research
<p>Reduction of deleterious effects of salt stress using some plant bioregulators has been reported in different plant species. Salicylic acid (SA) has been considered as a signaling molecule and it is known to ameliorate the oxidative damage caused by environmental stresses such as salt stress. The present study was conducted to investigate the effects of SA on different growth characteristics, photosynthesis, and photosynthetic pigments content in two grapevine (<em>Vitis vinifera</em> L.) cultivars, Qarah Shani and Thompson Seedless under NaCl stress. Plants were treated with 5 levels of nutrient solution salinity consisting 0 (control) , 25, 50, 75 and 100 mM NaCl and 4 levels of foliar-applied SA consisting 0 (control), 100, , 200 and 300 mg/l. Results indicated that the highest concentration of NaCl (100 mM) decreased all the growth parameters and net photosynthetic rate. Content of total chlorophyll QarahShani cultivar was much greater than Thompson Seedless. Net photosynthetic rate and stomatal conductance decreased in response to salt stress, but Qarah Shani showed a smaller reduction in photosynthesis than Thompson Seedless. NaCl in nutrient solution decreased photosynthesis of Qarah Shani and Thompson Seedless as much as 1.97 and 3.94, however with SA spray at the rate of 300 mg/l under NaCl (100 mM) these reductions were1.91 and2.52, respectively. These findings suggest that ameliorative effects of SA (200 mg/l) on growth and photosynthesis of both cultivars were notable especially for Qarah Shani, and also SA could be used as a potential growth regulator to improve plant salinity stress resistance.</p>
<p dir="rtl"><strong>کاهش اثرات منفی تنش شوری با استفاده از برخی مواد تنظیم کننده رشد گیاهی در گیاهان مختلف گزارش شده است</strong><strong><span dir="ltr">.</span></strong><strong> پژوهش حاضر بهمنظور بررسی اثرات اسید سالیسیلیک بر ویژگی</strong><strong><span dir="ltr">­</span></strong><strong>های رشدی،</strong> <strong>میزان</strong> <strong>رنگدانه</strong><strong><span dir="ltr">­</span></strong><strong>های فتوسنتزی و بازده فتوسنتز دو رقم انگور قره</strong><strong><span dir="ltr">­</span></strong><strong>شانی و تامپسون</strong><strong><span dir="ltr">­</span></strong><strong>سیدلس در شرایط تنش ناشی از مقادیر مختلف کلرید سدیم انجام شد. قلمه</strong><strong><span dir="ltr">­</span></strong><strong>های ریشه</strong><strong><span dir="ltr">­</span></strong><strong>دار شده هر دو رقم با 5 سطح شوری (شوری در محلول غذایی) صفر (شاهد)، 25، 50، 75 و 100 میلی</strong><strong><span dir="ltr">­</span></strong><strong>مولار کلرید سدیم و 4 سطح اسید سالیسیلیک (محلول</strong><strong><span dir="ltr">­</span></strong><strong>پاشی برگساره</strong><strong><span dir="ltr">­</span></strong><strong>ای) صفر (شاهد)، 100، 200 و 300 میلیگرم در لیتر تیمار شدند. نتایج نشان داد که بالاترین غلظت شوری (100 میلیمولار) همه پارامترهای رشدی و سرعت فتوسنتز خالص را کاهش داد. رقم قرهشانی در مقایسه با رقم تامپسون</strong><strong><span dir="ltr">­</span></strong><strong>سیدلس، از میزان کلروفیل</strong> <strong>کل بالاتری برخوردار بود.</strong> <strong>میزان فتوسنتز خالص و هدایت روزنه­ای در پاسخ به شوری در هر دو رقم کاهش یافت و در رقم تامپسون­سیدلس میزان کاهش بیشتر از رقم قرهشانی بود. میزان فتوسنتز خالص در بیشترین سطح شوری، بدون کاربرد اسید سالیسیلیک در مقایسه با تیمار شاهد در ارقام قرهشانی و تامپسون سیدلس بهترتیب در حدود 2 و 4 برابر کاهش یافت، اما با کاربرد 300 میلی­گرم در لیتر اسید سالیسیلیک در سطح شوری 100 میلی­مولار، میزان فتوسنتز خالص در مقایسه با تیمار شاهد در ارقام قرهشانی و تامپسون سیدلس بهترتیب حدود 2 و 5/2 برابر کاهش یافت. یافته­های این پژوهش، پیشنهاد مینماید که</strong> <strong>تأثیر اسید سالیسیلیک (غلظت 200 میلی­گرم در لیتر) در شرایط شوری بر رشد و فتوسنتز هر دو رقم بهویژه</strong> <strong>قره­شانی، مثبت بوده واین ترکیب می­تواند بهعنوان یک تنظیم کننده رشد، باعث افزایش مقاومت گیاه به شوری گردد.</strong></p>
<p dir="rtl"></p>
انگور, مقاومت به شوری, وزن خشک, هدایت روزنهای
Grapevine, Resistance to salinity, Dry weight, Stomata conductance
15
29
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-282&slc_lang=fa&sid=1
J.
Amir
جعفر
امیری
100319475328460023657
100319475328460023657
No
Shiraz University, Shiraz, Iran.
دانشگاه شیراز
S.
Eshghi
سعید
عشقی
eshghi@shirazu.ac.ir
100319475328460023658
100319475328460023658
Yes
Shiraz University, Shiraz, Iran.
دانشگاه شیراز
E. l.
Tafazoli
عنایت اله
تفضلی
100319475328460023659
100319475328460023659
No
Shiraz University, Shiraz, Iran.
دانشگاه شیراز
N.
Abbaspour
ناصر
عباسپور
100319475328460023660
100319475328460023660
No
Urmia University, Urmia, Iran.
دانشگاه ارومیه