Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1394
11
1
gregorian
2016
2
1
5
18
online
1
fulltext
fa
روابط آبی ساقه گلدهنده، جمعیت میکروبی محلول نگهدارنده و کیفیت پس از برداشت گل شاخه بریده آلسترومریا (Alstroemeria hybrida ‘Bordeaux’) تحت تأثیر اسانس نعناع فلفلی و ساکارز
Water Relations of Flowering Stem, Microbial Activity of Preservative Solution and Postharvest Quality of Alstroemeria Cut Flower under Peppermint’s Essential Oil and Sucrose Treatments
عمومى
General
پژوهشي
Research
<p><strong>بهبود جذب آب ساقه گل­دهنده و کنترل آلودگی­های باکتریایی محلول نگهدارنده گل­های شاخهبریده طی دوره پس از برداشت یکی از مهمترین راهکارهای حفظ کیفیت و افزایش دوام عمر گلجایی گل­های شاخهبریده به­ویژه انواع ساقه­های برگ­دار مانند آلسترومریا، بهدلیل سطح تعرق و اتلاف سریعتر آب می­باشد. این پژوهش در راستای بررسی تأثیر اسانس گیاه دارویی نعناع فلفلی (0، 300 ،600 و 900 میلی­گرم­ در لیتر) توأم با ساکارز (0، 3 و 6 درصد) بر جذب آب ساقه گل­دهنده، پایداری غشای سلولی، عارضه زرد برگی و کنترل جمعیت میکروبی محلول نگهدارنده گل شاخهبریده آلسترومریا در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام پذیرفت. نتایج آزمایش بیانگر تأثیر معنی­دار اسانس نعناع فلفلی (600 میلی­گرم­ در لیتر) و ساکارز (6 درصد) بر افزایش جذب آب، پایداری غشای یاخته­ای و رنگیزه­های فتوسنتزی و کاهش آلودگی قارچی و باکتریایی محلول نگهدارنده و کنترل عارضه فیزیولوژیکی زرد شدن زود هنگام برگ­ها و در نتیجه افزایش قابل توجه (14 روز) عمر پس ­از برداشت نسبت به شاهد گردید. با توجه به نتایج آزمایش، کاربرد اسانس نعناع فلفلی بهدلیل خاصیت ضد میکروبی ترکیبات اسانس مانند منتون و منتول و نیز ساکارز بهدلیل تأمین مواد غذایی، در محلول­های محافظ گل شاخهبریده آلسترومریا توصیه می­شود.</strong></p>
<p>Postharvest improvement of water relations and water uptake of cut flowers and control of microbial contamination of preservative solutions is one of the most important strategies in maintaining postharvest quality and prolonging of cut flowers vase life; especially for leafy flowering stems such as alstroemeria. This experiment was conducted to evaluate the effects of different peppermint’s essential oil concentrations (0, 300, 600 and 900 ppm) along with sucrose levels (0, 3 and 6%) in a factorial experiment based on the completely randomized design with three replications. Water relations, cell membrane integrity, leaf yellowing disorder and bacterial contaminations of preservative solution of alstroemeria cut flower were evaluated under different treatments. Based on the results, application of essential oil (600 ppm) and sucrose (6%) significantly increased water uptake, cell membrane integrity and photosynthetic pigments, and decreased leaf yellowing disorder and bacterial pollutions, leading, consequently, to higher vase life (14 days) relative to the control cut flowers. It appears that application of peppermint’s essential oil (due to anti bacterial compounds such as menthone and menthol) and sucrose (due to food supply and cell membrane maintenance) could be recommended for addition to the preservative solutions of alstroemeria cut flowers.</p>
اسانس نعناع فلفلی, عمر گلجایی, آلودگی میکروبی, جذب آب
Mint’s essential oil, Vase life, Bacterial and fungal contamination, Water absorption
221
232
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-329&slc_lang=fa&sid=1
E.
Jahanifar
الهام
جهانیفر
100319475328460023048
100319475328460023048
No
Payame Noor University, Shahindezh Branch, Westazarbaijan, Iran.
دانشگاه پیام نور مرکز شاهیندژ، آذربایجانغربی
M. J.
Nazarideljou
محمدجواد
نظریدلجو
nazarideljou@yahoo.com
100319475328460023049
100319475328460023049
Yes
Islamic Azad University, Mahabad,
دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد
SH.
Aramideh
شهرام
آرمیده
100319475328460023050
100319475328460023050
No
Urmia University, West Azarbaijan, Iran.
دانشگاه ارومیه، آذربایجانغربی