Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1397
3
1
gregorian
2018
6
1
8
1
online
1
fulltext
fa
ارزیابی عملکرد و کیفیت میوه در برخی ژنوتیپ های گوجه فرنگی گلخانه ای
Evaluation of Fruit Yield and Quality in some GreenhouseTomato Genotypes
عمومى
General
پژوهشي
Research
<p dir="RTL"><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">ﺍﻳﻦ ﭘﮋﻭﻫﺶ بهمنظور ﺑﺮﺭﺳﻲ و مقایسه عملکرد میوه و اجزای آن، صفات مورفولوژیک و کیفیت میوه بین ژنوتیپ­های مختلف گوجهفرنگی گلخانه­ای انجام شد تا بتوان از آنها به­عنوان معیار انتخاب استفاده نمود. نتاج حاصل از تعداد 49 تلاقی گوجه­فرنگی گلخانه­ای بههمراه 13 والد آنها در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه کشت شدند.</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> نتاج تلاقی­های</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> 20، 25 و 46 بیشترین مقادیر عملکرد میوه را نشان دادند. از طرف دیگر نتاج تلاقی­های 17 و 18 بیشترین مقدار کیفیت میوه را نشان دادند که از نظر عملکرد میوه نیز در شرایط مطلوبی قرار داشتند. همچنین از نظر صفت تعداد میوه، نتاج تلاقی­های 16، 18 و 19 بالاترین مقدار را نشان دادند. جهت گزینش مؤثرترین صفات به­عنوان معیار انتخاب، میزان </span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">وراثت­پذیری عمومی</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> و خصوصی صفات در طی دو فصل به روش­های رگرسیون والد- نتاج، میانگین والدین- نتاج و همبستگی والد - نتاج تخمین زده شد. </span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">میزان وراثت­پذیری عمومی متوسط تا نسبتاً بالایی بین 45 تا 92 درصد در فصل اول و بین 43 تا 80 درصد در فصل دوم برآورد شد.</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">ﺻﻔﺎﺕ عملکرد کل میوه، وزن تکمیوه، ضخامت پریکارپ، مواد جامد محلول (بریکس) و </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">pH</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> با مقادیر بالاتری از وراثت­پذیری نسبت به سایر صفات، بهعنوان شاخص ﺍﻧﺘﺨﺎﺏ ﮊﻧﻮﺗﻴﭗﻫﺎﻱ ﺑﺮﺗﺮ پیشنهاد شدند. وراثت­پذیری خصوصی در صفات تعداد میوه در گل­آذین و طول میانگره مقادیر بالاتری را نشان دادند که معرف معیار­های انتخاب مناسب براساس این صفات بود. اما نتایج نشان داد که معیارهای انتخاب در شرایط محیطی مختلف، متفاوت بودند.</span></span></strong><br>
</p>
<p></p><p></p>This study was done to investigate and compare fruit yield, yield components, morphological traits and fruit quality of greenhouse tomato genotypes in order to use them as selection criteria. Progenies of 49 crosses of greenhouse tomato together with their 13 parents were evaluated using Randomized Complete Block Design with three replications. The highest amount of fruit yield was observed in the progenies of the crosses 20, 25 and 46. On the other hand, the progenies of the crosses 17 and 18, which showed the highest amount of fruit quality, also had a suitable fruit yield. The highest number of fruits was observed in the progenies of the crosses 18, 16 and 19. In order to selecte the most effective traits as the selection criteria, broad and narrow sense heritabilities were estimated under two growing seasons by uniparental-perogeny, biparental-perogeny regression, and parental-perogeny correlation. The amount of broad sense heritability ranged from 45 to 92% in the first season and from 43 to 80% in the second one. Therefore, the traits including the total fruit yield, fruit weight, pericarp thickness, Brix, and PH were suggested for selecting the best genotypes, because of the higher level of heritability in these traits. Higher amounts of narrow-sense heritability in number of fruit per cluster and internode length suggested that these traits are appropriate as selection criteria. But the results showed that selection criteria varied in different environmental conditions.<br>
<br>
گوجه فرنگی, عملکرد میوه, کیفیت میوه, وراثت پذیری, معیار انتخاب
Tomato, Fruit yield, Fruit quality, Heritability, Selection criteria.
113
126
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3225-1&slc_lang=fa&sid=1
Faranak
Daftarian
فرانک
دفتریان
faranak.daftariann@gmil.com
100319475328460027965
100319475328460027965
No
دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان
Maryam
Golabadi
مریم
گل آبادی
mr.golabadi@gmail.com
100319475328460027966
100319475328460027966
Yes
دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان