Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1376
1
1
gregorian
1997
4
1
1
1
online
1
fulltext
fa
رابطه بین زیر واحدهای گلوتنین با وزن مولکولی بالا با خصوصیات کیفی آرد در لاین های نوترکیب گندم
Use of Recombinant Lines of Wheat for Study of Association Between High Molecular Weight Glutenin Subunits and Flour Quality Characteristics
عمومى
General
پژوهشي
Research
<p style="DIRECTION: rtl" align="justify">رابطه بین زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی بالا و خواص کیفی آرد، با استفاده از 117 لاین نوترکیب F<sub>7</sub> حاصل از روش تک بذر در تلاقی انزاواینیا (به ترتیب لاینهای باارزش نانوائی پائین و بالا) مورد مطالعه قرار گرفت. والدها در هر سه مکان ژنی 1-GLU دارای آللهای متفاوت بودند. لاینهای نوترکیب، برای 8 ترکیب آللی ممکن، با استفاده از الکتروفورز با ژل پلی اکریلامید طبقهبندی شدند. GLU-D1 ، اکثر تغییرات مشاهده شده در ارتفاع رسوب، زمان اختلاط، مقاومت خمیر و درصد پروتئین را توجیه کرد. در مکان ژنی GLU-D1، زیرواحدهای 10 + 5 بر 12 + 2 برتری نشان دادند. هر سه مکان ژنی، اثرات افزایشی معنیداری بر ارتفاع رسوب و مقاومت خمیر داشتند. اثرات افزایشی مکانی ژنی 1D-GLU بر زمان اختلاط و درصد پروتئین نیز معنیدار بود. اثرات متقابل اپیستازی افزایشی به طور عمده منفی، و به استثناء α<sub>AB</sub> و α<sub>AD</sub> برای ارتفاع رسوب، معنیدار نبودند. </p>
The relation between high molecular weight glutenin subunit alleles and flour quality traits have been studied for 117 recombinant inbred lines (RILs) derived by single seed descend to F<sub>7</sub> from a cross of Anza, a low quality cultivar, and Inia, a high quality cultivar, containing different alleles at 3 GLU-1 seed storage protein loci. RILs were classified by SDS-PAGE for the 8 possible combinations of the alleles. The allelic variation at the GLU-D1 locus accounted for most of the variation observed in SDS-sedimentation, mixing time and tolerance, and protein content. The GLU-D1 allele encoding the subunits 5+10 was superior to its allelic counterpart, encoding 2+ 12. All three loci had significant single locus additive effects for SDS-sedimentation volume and mixing tolerance. The additive effects of GLU-D1 locus on mixing time and protein content were also significant. The epistatic additive effects were mostly negative and with the exception of α<sub>AB</sub> and α<sub>AD</sub> for SDS-sedimentation volume were not significant.
اثرات اپیستازی، ارتفاع رسوب SDS ، ژل پلی آکریلامید ، میکسوگراف
Epistatic effects, SDS-sedimentation volume, SDS-PAGE, Mixograph
19
29
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-272&slc_lang=fa&sid=1
Abdolmajid
Rezai
عبدالمجید
رضایی
10031947532846007092
10031947532846007092
Yes