Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1397
8
1
gregorian
2018
11
1
8
3
online
1
fulltext
fa
بررسی غلظت سدیم و نسبت پتاسیم به سدیم بهعنوان ملاک تحمل به شوری در گندم و جو
Evaluation of Na+ Concentration and K+/Na+ Ratio as A Criterion for Salinity Tolerance in Wheat and Barley
عمومى
General
پژوهشي
Research
<p dir="RTL" style="margin: 0cm 0cm 10pt; text-align: justify; line-height: 150%; unicode-bidi: embed; direction: rtl;"><strong><span dir="RTL"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">بیشتر تحقیقات در زمینه اصلاح گندم و جو برای تحمل به شوری عمدتاً بر غلظت سدیم بافت­ها تأکید دارد، اما برخی اهمیت غلظت سدیم را بهعنوان معیار تحمل به شوری مورد سؤال قرار داده­اند. بهمنظور بررسی غلظت سدیم و نسبت پتاسیم به سدیم بهعنوان ملاک تحمل به شوری، سه رقم گندم نان متفاوت از لحاظ تحمل به شوری و یک رقم جو در آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار ارزیابی شدند. زمانی که برگ چهارم به حداکثر سطح خود رسید، سه سطح شوری صفر، 75 و 150 میلی­مولار کلرید سدیم بهعنوان تیمار شوری اعمال شد. شوری موجب کاهش وزن خشک ریشه، پتاسیم ریشه، پتاسیم اندام هوایی و نسبت پتاسیم به سدیم اندام هوایی شد و غلظت سدیم ریشه و اندام هوایی را افزایش داد. سدیم اندام هوایی تحت تیمار شوری در جو و رقم متحمل گندم (ارگ) بیشتر از تجن و بهاران بود و در این آزمایش، ارتباطی بین غلظت سدیم گیاه و تحمل به شوری در رقم­های مختلف ملاحظه نشد. نسبت پتاسیم به سدیم اندام هوایی بیشترین پاسخ را به شوری از خود نشان داد اما اختلافی بین رقم­های تحت تنش شوری از این نظر وجود نداشت. با توجه به اثرات شوری بر رشد ریشه، بهنظر می­رسد عامل عمده کاهش وزن خشک ریشه همه رقم­ها اثرات اسمزی املاح است. نتایج این آزمایش نشان داد که همیشه غلظت پایین سدیم نمی­تواند موجب تحمل به شوری شود و بهنظر می­رسد اصلاح بهمنظور تحمل به شوری نیاز به انتخاب بهمنظور غلظت پایین سدیم و دیگر واکنش­های فیزیولوژیک که به احتمال زیاد مرتبط با تحمل بافت­ها­ست دارد</span></span></span></strong></p>
<br>
Most researches on wheat and barley breeding for salt tolerance have focused mainly on excluding Na<sup>+ </sup>from different tissues but the results of some experiments suggest that contribution of Na<sup>+ </sup>exclusion to salt tolerance is overshadowed by other physiological responses. Three bread wheat cultivars differing in salt tolerance (Arg, Tajan and Baharan) and one barley cultivar (Nik) were employed to assess tissues Na<sup>+ </sup>concentration and K<sup>+</sup>/Na<sup>+</sup> ratios as a criterion for salt tolerance using a factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications. Three levels of NaCl (0, 75 and 150 mM NaCl) were imposed as the salinity treatment when the leaf 4 was fully expanded. Salinity decreased root dry weight, root K<sup>+</sup>, shoot K<sup>+</sup> and shoot K<sup>+</sup>/Na<sup>+</sup> ratio and increased root and shoot Na<sup>+</sup>. Shoot Na<sup>+</sup> concentrations of barley and salt tolerant cultivar of wheat (Arg) were greater than Tajan and Baharan under salinity stress. There was no meaningful relationship between Na<sup>+ </sup>exclusion and salt tolerance in the examined wheat cultivars and Nik barley cultivar. Shoot K<sup>+</sup>/Na<sup>+</sup> ratio was found to be the most responsive trait to salinity and no significant differences were observed between the wheat cultivars and Nik barley cultivar under salinity conditions in this aspect. Given the negative effects of salinity on root growth, it seemed that the major factor in root dry weight losses of the present wheat cultivars and Nik barley cultivar was due, mainly, to the osmotic effect of salt. The results of this experiment suggest that Na<sup>+</sup> exclusion does not necessarily confer salt tolerance. It, hence, seems breeding for salt tolerance needs to select for traits related to both Na<sup>+</sup> exclusion and other physiological responses, most likely those associated with tissue tolerance.<br>
تنش شوری, تحمل بافت ها, اثرات اسمزی, واکنش های فیزیولوژیک
Salt stress, Tissue tolerance, Osmotic effects, Physiological reactions
133
143
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2757-6&slc_lang=fa&sid=1
V.
Atlassi Pak
وحید
اطلسی پاک
v.atlassi@gmail.com
100319475328460028369
100319475328460028369
Yes
Payame Noor University, Tehran, Iran.
دانشگاه پیام نور، صندوق پستی 3697- 19395، تهران
O.
Bahmani
امید
بهمنی
100319475328460028370
100319475328460028370
No
Bu-Ali Sina University, Hamadan, Iran.
دانشگاه بوعلی سینا. همدان
M.
Asadbegi
مهسا
اسدبگی
100319475328460028371
100319475328460028371
No
Bu-Ali Sina University, Hamadan, Iran.
دانشگاه بوعلی سینا. همدان