Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1383
10
1
gregorian
2005
1
1
8
4
online
1
fulltext
fa
بهینه سازی شرایط استخراج صمغ دانه بزرک ایرانی به روش صفحه پاسخ
Optimization of Extraction Conditions of an Iranian Flaxseed Gum Using the Response Surface Method
عمومى
General
پژوهشي
Research
استخراج آبی صمغ دانه بزرک (<em>Linum usitassimum</em>) با استفاده از طـرح آماری روش صفحه پاسـخ(response surface methodology ) (RSM) بهینه سازی شد. دراین پژوهش درجه حرارت استخراج در دامنه 45-100 درجه سانتیگراد، pH در محدوده 7 -3 و نسبت آب به دانه در دامنه 24-4 به عنوان فاکتورهای مؤثر بر درصد بازده استخراج، مقدار پروتئین و ویسکوزیته ظاهری صمغ های استخراج شده، مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد درجه حرارت و pH دو فاکتور مؤثر بر بازده و کیفیت صمغ استخراجی (خلوص و ویسکوزیته ظاهری) است، در صورتی که فاکتور نسبت آب به دانه، دارای اثر کمتری میباشد. شرایط بهینه استخراج صمغ دانه بزرک به صورت زیر معرفی گردید، درجه حرارت: 90-85 درجه سانتیگراد، نسبت آب به دانه:14 و pH : 7- 5/6. ویسکوزیته ظاهری صمغهای استخراجی نیز اندازهگیری شد و اثر شرایط استخراج بر خصوصیت رئولوژیکی صمغ حاصل مورد بررسی قرار گرفت.
Aqueous extraction of gum from flaxseed was optimized using Response Surface Methodology (RSM). In this study the effect of temperature (45-100 °C), pH (3-7) and water/seed ratio (4-24), on the dependent variables including: yield, protein and apparent viscosity of extracted gum were investigated. The results showed that temperature and pH are two major effective factors on yield and quality of extracted gum (purity and apparent viscosity), whereas water/seed ratio had minor effects. The optimized conditions of extraction were as follows: temperature 85- 90 <sup>o</sup>C pH 6.5- 7.0 and water/seed ratio 14. Apparent viscosities of extracted gums were determined and the effect of extraction conditions on rheological properties of flaxseed gum was investigated.
دانه بزرک ایرانی, صمغ, روش صفحه پاسخ, ویسکوزیته
Iranian flaxseed, Gum, Response surface methodology, Viscosity.
145
156
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-309&slc_lang=fa&sid=1
B. Maherani
بهنوش ماهرانی
10031947532846006176
10031947532846006176
Yes
M. Barzegar
محسن برزگر
10031947532846006177
10031947532846006177
No
M. A. Sahari
محمد علی سحری
10031947532846006178
10031947532846006178
No
H. Dehghan
حمید دهقانی
10031947532846006179
10031947532846006179
No