Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1383
1
1
gregorian
2004
4
1
8
1
online
1
fulltext
fa
بررسی جوانهزنی بذرهای حاصل از گردهافشانی ارقام محتلف توت فرنگی <span dir=ltr><i>(Fragaria</i> </span> ×<span dir=ltr><i> ananassa</i> Duch.)</span>در محیط کشت طبیعی و درون شیشه
Study of Achene’s Germination of Different Strawberry Cultivars<i> (Fragaria × ananassa</i> Duch.) under Mist and In vitro Conditions
عمومى
General
پژوهشي
Research
جوانهزنی بذرهای توت فرنگی ( <em>Fragaria</em> × <em>ananassa</em> Duch) حاصل از خودگشنی و دگرگشنی 4 رقم تجارتی، در محیط کشت گلخانه و درون شیشه در سالهای 1373 و 1374 در دانشگاه مک گیل کانادا بررسی شد. عـملیات خود گرده افشانی (چمبـلی × چمبلی و ردکُت × ردکُت) و دگر گرده افشانی (اُکا× چمبلی و بالعکس، ردکُت × ویستار و بالعکس) انجام و پس از برداشت میوه، بذرهای آنها استخراج و خصوصیات مختلف وزن، اندازه و رطوبت موجود در بذر تعیین شد. نمونهای از بذرها در محیط کشت مهپاش و همچنین بر روی محیط کشت موراشیگ و اسکوگ بدون ویتامین و تنظیم کنندههای رشد به دو صورت بذر کامل و بذرهای نصف شده کاشته شدند. شاخص جوانهزنی (سرعت و میزان جوانهزنی) ملاک تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این بررسی نشان داد که بذرهای کامل در محیط کشت موراشیگ و اسکوگ تا پایان دوره آزمایش (40 روز) هیچگونه نشانهای از جوانهزنی را از خود بروز ندادند. این در حالی است که بذرهای نصف شده (حاوی گیاهچه) تنها پس از دو روز کاشت بر روی محیط کشت مشابه، شروع به جوانهزنی نموده و در مدت یک هفته تا 90 در صد جوانه زده بودند. جوانهزنی بذرهای کامل در تحت شرایط مهپاش تقریباً 15 روز پس از کاشت شروع و تا پایان آزمایش (تقریباً 60 روز) از حداقل 55 تا حداکثر 87 در صد در بین ژنوتیپها متفاوت بود. شاخص جوانهزنی در این محیط کشت از 35/15 تا 06/26 متفاوت بود. مقایسه شاخص جوانهزنی کشت بذرها در محیطهای درون شیشه و مهپاش، نشان دهنده در صد کمتر جوانهزنی و سرعت پایینتر آن در سیستم کشت مهپاش و در ژنوتیپهای متفاوت میباشد. انجام این بررسی همچنین نشان داد که میزان جوانهزنی در بذر توت فرنگی از صفر تا 100 در صد بسته به ژنوتیپ و نوع تیمار، متفاوت است و بهترین تیمار از نظر یکنواختی و سرعت جوانهزنی استفاده از بذرهای نصف شده بر روی محیط کشت موراشیگ و اسکوگ میباشد.
Germination of strawberry seeds from self- and cross pollination of 4 commercial cultivars were evaluated under mist and <em>in vitro</em> cultures. The study was conducted in McGill University in Quebec, Canada, during 1994 and 1995. Self-pollination of Chambly and Redcoat cvs., and cross pollination of Oka × Chambly as well as Redcoat × Veestar and their reciprocals were used. At maturity, fruits were harvested and their seeds were separated. A sample of each seed lot was grown in greenhouse under mist condition and <em>in vitro</em> using MS medium. In the latter, both intact and cut seeds were used. Germination index (containing germination velocity and rate) was used as a criterion for germination evaluation. The results showed that there was no sign of germination in intact seeds 40 days after cultivation on MS medium however, cut seeds containing plantlets started germination 2 days after cultivation and obtained 90 percent of the germination after one week of culturing on the medium. Germination of seeds under mist condition began 15 days after sowing and showed a minimum of 55 to 87 percent in different genotypes till the end of the experiment period (60 days). Germination index (GI) under this condition ranged from 15.4 to 26.1. GI comparison of seeds under <em>in vitro</em> and mist conditions indicates a lower germination rate in different genotypes under mist condition. This study also showed that the rate of germination in strawberry seeds could range from 0 to 100 percent depending on genotype and type of treatment used. The best treatment for a synchronized and rapid germination was found to be using cut seeds containing the plantlets on MS medium.
جوانهزنی، خود گرده افشانی و دگر گرده افشانی ، نیمه کردن بذر، محیط کشت درون شیشه، محیط کشت مه پاش
Germination, Self and Cross pollination, Cut seeds, In vitro and mist cultivation.
49
60
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-404&slc_lang=fa&sid=1
Gh. Riazi
قدرتاله ریاضی
10031947532846005835
10031947532846005835
Yes