Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1376
7
1
gregorian
1997
10
1
1
2
online
1
fulltext
fa
جایگزینی ارزن به جای ذرت و تأثیر چربی حیوانی (پیه) بر عملکرد مرغهای تخمگذار
Replacement of Corn with Millet and the Effect of Animal Fat (Tallow) in Laying Hens' Diet
عمومى
General
پژوهشي
Research
<p align="justify">ارزش غذائی و تأثیر جایگزینی ارزن به جای ذرت و نیز تأثیر چربی حیوانی (پیه) در جیره مرغهای تخمگذار، در دو آزمایش مورد مطالعه قرار گرفت. در آزمایش اول، انرژی قابل سوخت و ساز حقیقی و تصحیح شده برای ازت (TMEn) پیه و ارزن، نیز قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین، چربی و الیاف خام ارزن غربال شده و نشده به روش سیبالد اندازهگیری شد. در آزمایش دوم، اثر جایگزینی سطوح مختلف ارزن (0، 25، 50 و 75 درصد) به جای ذرت و بهکارگیری چربی حیوانی (پیه) در مقادیر صفر، 3 و 6 درصد و نیز تأثیر عملآوری ارزن (آسیاب شده و نشده) در مرغهای تخمگذار سویههای لاین، از سن 26 تا 38 هفتگی در قالب طرح کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل مورد بررسی قرار گرفت. معیارهای مورد سنجش، تولید تخم مرغ، وزن و بازده تخم مرغ، مصرف غذا و ضریب تبدیل غذا بودند. نتایج آزمایش اول نشان داد که غربال کردن ارزن، TMEn را افزایش میدهد. افزودن چربی حیوانی باعث افزایش معنیدار (05/0 >P) قابلیت هضم الیاف خام گردید. نتایج آزمایش دوم نشان داد که آسیاب کردن ارزن تأثیر معنیداری بر عملکرد مرغهای تخمگذار ندارد. آسیاب کردن باعث بهبود نسبی ضریب تبدیل غذا شد. جایگزینی ارزن به جای ذرت در تمام سطوح باعث افزایش معنیدار (05/0 > P) وزن، تولید، بازده تخم مرغ و مصرف غذا شد. افزودن پیه به جیرهها ضریب تبدیل غذا را به طور معنیداری (05/0 > P) بهبود بخشید. مصرف غذا در اثر افزودن 6 درصد پیه به طور معنیداری (05/0 >P) افزایش یافت. </p>
Two experiments were designed and conducted to evaluate the effect of tallow and the nutritional value of millet and the effect of substituting millet for corn on the performance of laying hens. In the first experiment, the nitrogen corrected true metabolizable energy (TMEn) of tallow and millet was determined. Also the digestibility of dry matter (DM), protein, fat and crude fiber of millet was determined using the Sibbald's method. In the second experiment, with a completely randomized design and in a factorial arrangement, the effect of different levels of substitution of corn (0.0, 25, 50 and 75%), introduction of tallow at various amounts of 0, 3 and 6 percent, and also the effect of processing millet (ground and unground) on the diet of HY-Line layers from 26 to 38 weeks of age were studied. The criteria used were egg production rate, egg weight, egg output, feed intake, and feed conversion ratio. The results from the first experiment showed that screening millet increased its true metabolizable energy. Furthermore, crude fiber digestibility increased as a result of introducing fat into the diet (p<0.05). The results from the second experiment revealed that grinding millet had no significant effect on the performance of laying hens, but feed conversion ratio tended to improve in diets containing ground millet. Substitution of any amount of millet for corn significantly improved egg weight, egg output, and feed intake (P<0.05). Introduction of tallow by 6% significantly increased feed intake (P<0.05) too.
پیه ،مرغ تخمگذار ، انرژی قابل سوخت و ساز ، میزان تخمگذاری ،ارزن
Millet, Tallow, Laying hen, Metabolizable energy, Egg production rate
53
65
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-52&slc_lang=fa&sid=1
Javad
Pour-Reza
جواد
پوررضا
10031947532846007106
10031947532846007106
Yes
Mehdi
Mehrshad
مهدی
مهرشاد
10031947532846007107
10031947532846007107
No