Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1386
4
1
gregorian
2007
7
1
11
40
online
1
fulltext
fa
تأثیر دامنه و بسامد ارتعاش بر جداسازی دانه و خوشه دو رقم پسته
Effects of Shaking Amplitude and Frequency on Nut and Cluster Detachment of Two Varieties of Pistachio
عمومى
General
پژوهشي
Research
هدف از اجرای این تحقیق تعیین مناسبترین دامنه و بسامد ارتعاش برای جداسازی دانه و یا خوشه پسته در دو رقم اوحدی و کله قوچی با در نظر گرفتن حداقل خسارت وارد بر شاخه بود. نتایج حاصل از تعیین برخی از خصوصیات فیزیکی و مکانیکی دانه و خوشه نشان داد که میانگین F/W (نسبت نیروی استاتیکی کششی مورد نیاز برای جدایش دانه پسته به وزن آن) و میانگین V/W (نسبت نیروی استاتیکی کششی مورد نیاز برای جدایش خوشه پسته به وزن آن) که به ترتیب شاخصی از سهولت جداسازی میوه و خوشه میباشند، برای رقم اوحدی به ترتیب برابر با 2/6 و 37 و برای کله قوچی برابر با 9 و 8/37 است. به منظور تعیین تأثیر دامنه و بسامد ارتعاش بر جداسازی دانه یا خوشه پسته در دو رقم اوحدی و کله قوچی یک آزمایش فاکتوریل 4<span dir="rtl"></span><span lang="FA" dir="rtl" style="FONT-SIZE: 12pt FONT-FAMILY: "Times New Roman" mso-fareast-font-family: 'Times New Roman' mso-ansi-language: EN-US mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: FA"><span dir="rtl"></span>×</span>4 درقالب یک طرح کاملاً تصادفی باسه تکرار برروی هر رقم به اجرا گذاشته شد. سطوح بسامد و دامنه ارتعاش که در رقم اوحدی استفاده شد به ترتیب عبارت بودند از 5، 5/7، 10 و 5/12 هرتز و 20، 40، 60 و 80 میلیمتر. دررقم کله قوجی چهار سطح بسامد ارتعاش 5/7، 10، 5/12 و 15 هرتز و چهارسطح دامنه 40، 60، 80 و 100 میلیمتر مورد آزمون قرارگرفت. نتایج نشان داد که اثر بسامد و دامنه ارتعاش برجداسازی دانه و خوشه پسته در هر دو رقم مذکور معنی دار است. در رقم اوحدی اعمال ارتعاشی با بسامد 5/12 هرتز و دامنه 80 میلیمتر، بیشترین درصد برداشت میوه (8/98%) را به همراه داشت ولی با توجه به لزوم محدود سازی افت محصول و خسارت وارد بر شاخه به 5% و کمینه نمودن توان مصرفی شاخه تکان، اعمال ارتعاشی با دامنه 60 میلیمتر و بسامد 10 هرتز که 95% محصول را برداشت مینماید به عنوان مناسبترین ترکیب دامنه و بسامد ارتعاش انتخاب گردید. همچنین بسامد 5/12 هرتز و دامنه 80 میلیمتر، بیشترین میزان خوشه برداشت شده(82%) را در برداشت ولی با ملحوظ نمودن درصد خسارت به شاخه و توان مصرفی، اعمال ارتعاشی با بسامد 5/12 هرتز و دامنه 60 میلیمتر با 69% ریزش خوشه به عنوان مناسب ترین ترکیب شناخته شد. در رقم کله قوچی، اعمال ارتعاشی با دامنه 100 میلیمتر و بسامد 15 هرتز منجر به ریزش 100% محصول گردید ولی با توجه به لزوم محدود نمودن خسارت وارد بر شاخه و توان مصرفی، ترکیب دامنه ارتعاش 60 میلیمتر و بسامد 15 هرتز با 2/97% جداسازی میوه به عنوان مناسب ترین ترکیب انتخاب گردید. در مورد برداشت خوشه ای رقم کله قوچی ترکیبات ارتعاشی با بسامد 15 هرتز و دامنههای 60 و 40 میلیمتر به ترتیب با درصد ریزش خوشه 75 و 69 درصد به عنوان مناسب ترین شناخته شدند. در نهایت میتوان از این تحقیق چنین نتیجه گرفت که در صورت شناخت و رعایت ترکیب بسامد و دامنه ارتعاش مناسب با رقم مورد نظر، برداشت ارتعاشی میتواند با موفقیت در باغهای پسته ایران که به طور عموم بهصورت ردیفی کشت شده و امکان حرکت تراکتور در بین ردیفها وجود دارد به کار برده شود.
A 4x4 factorial experiment with a completely randomized design with three replications was conducted separately on two major pistachio varieties, Ohady and Kaleghoochy, to investigate the effects of shaking amplitude and frequency on pistachio nut and cluster detachment. Four levels of shaking frequencies used for Ohady were 5, 7.5, 10 and 12.5 Hz, while those of Kaleghoochy were 7.5, 10, 12.5 and 15 Hz. Four levels of shaking amplitude for Ohady were 20, 40, 60 and 80 mm, while those of the Kaleghoochy were 40, 60, 80 and 100 mm. Analysis of variance and mean comparison showed that the effects of shaking amplitude and frequency on pistachio nut and cluster detachment were significant on both varieties. It was found that in Ohady, at frequency of 12.5 Hz and amplitude of 80 mm, the maximum effective nut detachment occurred. But considering the need to limit both yield loss and limb damage to 5% and minimizing the power requirement of the limb shaker, applying shaking amplitude of 60 mm and frequency of 10 Hz, which detaches 95% of the nuts, is considered as the most suitable combination of shaking amplitude and frequency. Also, at amplitude of 80 mm and frequency of 12.5 Hz, the highest percentage of cluster detachment occurred. Here again, by considering limb damage and power requirement, applying shaking frequency of 12.5 Hz at 60 mm amplitude with 69% cluster detachment was selected as the most suitable combination. In Kaleghoochi, at amplitude of 100 mm and frequency of 15 Hz, nut detachment was 100%, while the need to limit limb damage and power consumption, the combination of 60 mm amplitude and 15 Hz frequency with 97.2% nut detachment was selected as the most suitable one. For cluster harvesting of Kaleghoochy, shaking amplitudes of 60 and 40 mm and frequency of 12.5 Hz with cluster detachment of 75 and 69 percent, respectively were selected as the most suitable ones. The average ratio of tensile force required for removing pistachio nut to its weight (F/W), and the ratio of tensile force required for removing pistachio cluster to its weight (V/W), which could be considered as an index of ease of detachment, were measured 6.2 and 37 for Ohady and 9 and 37.8 for Kaleghoochy, respectively. Finally, we may conclude that by applying the suitable combination of shaking amplitude and frequency, shake harvesting of pistachio could be practiced successfully.
شاخه تکان، دامنه ارتعاش، بسامد ارتعاش، برداشت پسته، جداسازی دانه، جداسازی خوشه
Limb shaker, Shaking amplitude, Shaking frequency, Pistachio harvesting, Nut detachment, Cluster detachment.
109
123
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-690&slc_lang=fa&sid=1
M. Loghavi
محمد لغوی
10031947532846005962
10031947532846005962
Yes
H. Rahimi
حسین رحیمی
10031947532846005963
10031947532846005963
No