Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1380
7
1
gregorian
2001
10
1
5
3
online
1
fulltext
fa
بررسی تنوع ژنتیکی و فنوتیپی و تجزیه عاملها برای صفات مورفولوژیک در ژنوتیپ های لوبیا
Genetic and Phenotypic Variability and Factor Analysis for Morphological Traits in Genotypes of Common Bean (<i>phaseolus vulgaris </i>L.)
عمومى
General
پژوهشي
Research
<p>به منظور مطالعه تنوع ژنتیکی ویژگیهای مورفولوژیک در 121 ژنوتیپ لوبیا سفید، قرمز و چیتی، بررسی روابط میان صفات برای استفاده در برنامههای به نژادی و شناخت عوامل پنهانی مؤثر بر روابط داخلی میان صفات از راه تجزیه و تحلیلهای چند متغیره، آزمایشی در سال 1376 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان، در چارچوب طرح لاتیس ساده اجرا گردید.</p><p> برای کلیه صفات مورد بررسی تنوع زیادی میان ژنوتیپها مشاهده شد. ضرایب تنوع فنوتیپی برای کلیه صفات از ضرایب تنوع ژنتیکی بزرگتر بودند. در میان ویژگیهای بررسی شده، عملکرد بوته، شمار غلاف در ساقههای فرعی و اصلی، طول ساقههای فرعی و اصلی، شمار گره در ساقههای فرعی و ساقه اصلی، وزن صد دانه و شمار ساقه فرعی به ترتیب دارای ضریب تنوع ژنتیکی و فنوتیپی بزرگی بودند. شمار روز تا رسیدگی کمترین تنوع را داشت. صفات مربوط به ساقههای فرعی تنوع بیشتری را نسبت به صفات مشابه در ساقه اصلی نشان دادند تجزیه عاملها برای کلیه ژنوتیپها، و به طور جداگانه برای لوبیاهای قرمز، سفید و چیتی، رشد محدود و رشد نامحدود چهار عامل را مشخص نمود، که بیش از 4/78 درصد از تنوع را توجیه کردند. نتایج تجزیه و تحلیل روی همه ژنوتیپها نشان داد که عامل اول به طور عمده وابسته به شمار روز تا رسیدگی، طول ساقههای اصلی و فرعی و شمار گره در ساقههای اصلی و فرعی بود، و عامل رشد رویشی نامیده شد. عوامل دوم و سوم بیشترین وابستگیها را به صفات شمار غلاف در ساقههای اصلی و فرعی، شمار دانه در غلاف ساقههای اصلی و فرعی و وزن صد دانه داشتند، و عاملهای اجزای عملکرد نام نهاده شدند. عامل چهارم بیشترین همبستگی را با شمار ساقه فرعی داشت، که به همین نام شناخته شد. عوامل اول و چهارم مرتبط با ویژگیهای رشد رویشی و مبدأهای فیزیولوژیک بودند. عوامل دوم و سوم با مقصدهای فیزیولوژیک ارتباط داشتند. بر مبنای نتایج رگرسیون مرحلهای، شمار غلاف در ساقههای فرعی مهمترین جزء عملکرد بود، و شمار غلاف در ساقه اصلی، وزن صد دانه و شمار دانه در غلاف در رتبههای بعدی قرار داشتند. شمار غلاف در ساقههای فرعی و اصلی بیشترین ارتباط را با عملکرد داشتند. </p>
<p>In order to investigate the genetic diversity of morphological traits in 121 genotypes of lima, red and pinto beans, and to study the relation between characters, and to get better understanding of factors affecting the interaction between characters by multivariate analysis, an experiment was conducted in 1997 as a simple lattice design at the Research Station of Agricultural College, Isfahan University of Technology. </p><p>High variability was observed among genotypes for all characters studied. The phenotypic coefficients of variability were greater than the genotypic ones for all the traits. Among the characters studied seed yield, number of pods per lateral branches and main stem, length of lateral branches and main stem, number of nodes per lateral branches and main stem, 100-seed weight and number of lateral branches had the highest genotypic and phenotypic variability, while days to maturity had the lowest variability. Traits relative to lateral branches were more variable than the same traits in the main stem. Factor analysis for all the genotypes and, separately, for lima, red, pinto, determinate and indeterminate genotypes revealed 4 factors which justified more than 78.4 percent of the total variation. The results of the analysis based on all the genotypes showed that the first factor was mostly correlated to days to maturity, length of main stem and lateral branches, number of nodes per main stem and lateral branches, which was named “vegetative factor”. The second and third factors had the highest correlations with number of pods per main stem and lateral branches, number of seeds per pod in the main stem and branches and 100-seed weight, which were named “yield component factors”. The fourth factor showed the highest correlation with number of lateral branches and was named for this trait. The first and fourth factors were related to vegetative growth characteristics and physiological source. The second and third factors were related to physiological sink. On the basis of stepwise regression analysis, number of pods per lateral branches was the most important component of yield, and number of pods per lateral branches and main stem had the next following ranks. Number of pods per lateral branches and main stem had the highest relationships with yield. </p>
اجزای متشکله واریانس، رشد محدود و نامحدود، رگرسیون مرحله ای ، لوبیا چیتی، لوبیا سفید، لوبیا قرمز
Determinate and indeterminate, Lima bean, Pinto bean, Red bean, Stepwise regression, Variance components.
127
141
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-70&slc_lang=fa&sid=1
F.
Azizi
فرهاد
عزیزی
10031947532846007565
10031947532846007565
Yes
A.
Rezai
عبدالمجید
رضایی
10031947532846007566
10031947532846007566
No
S.M.
Maybodi
سیدعلی
محمد میرمحمدی میبدی
10031947532846007567
10031947532846007567
No