Journal of Crop Production and Processing
نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing
http://jcpp.iut.ac.ir
1
admin
2251-8517
2251-8525
fa
jalali
1386
7
1
gregorian
2007
10
1
11
41
online
1
fulltext
fa
تعیین ارزش غذایی سه گونه یونجه یکساله با استفاده از روشهای<span dir=ltr><i>in vivo ,in vitro</i></span> و خوشخوراکی
Determination of the Nutritive Value of Three Species of Annual Alfalfa Using <i>in Vitro , in Vivo</i> and Palatability Methods
عمومى
General
پژوهشي
Research
ارزش غذایی سه گونه یونجه یکساله (<em>Medicago rigidula، Medicago polymorpha</em> و <em>Medicago scutellata</em>) در مرحله گلدهی از طریق تجزیه شیمیایی، ضرایب هضمی ماده خشک و ماده آلی به روش <em>in vitro</em> ، تجزیهپذیری ماده خشک و پروتئین خام به روش <em>in sacco</em> (به مدت 0، 8، 12، 24، 48 و 72 ساعت) و خوشخوراکی (به روش مصرف کوتاه مدت) با استفاده از شاخص STIR مورد مطالعه قرار گرفت. میزان ماده آلی برای سه گونه ریجیدولا، پلیمورفا و اسکوتلاتا به ترتیب 1/85، 1/86 و 9/86، پروتئین خام 1/25، 8/23 و 6/15، دیواره سلولی 2/23، 8/23 و30، دیواره سلولی بدون همیسلولز 3/18، 9/19، و 1/24، ازت نامحلول در شوینده اسیدی 36/0، 11/0 و 22/0، کلسیم 4/1، 3/1 و 2/1، فسفر 23/0، 28/0 و 24/0 و پتاسیم 5/1، 5/1 و 4/1 درصد بود. میزان ضرایب هضمی ماده خشک و ماده آلی، برای ریجیدولا به ترتیب 82/0 و 79/0، پلیمورفا 83/0 و 80/0 و برای اسکوتلاتا 75/0 و 69/0 به دست آمد. نتایج تجزیهپذیری مؤثر ماده خشک و پروتئین خام در سرعت عبور 05/0 برای ریجیدولا به ترتیب 72/0 و 58/0، پلیمورفا 71/0 و 56/0 و اسکوتلاتا 63/0 و 55/0 گردید. همچنین، میزان خوشخوراکی (به روش مصرف کوتاه مدت) برای سه گونه به ترتیب برابر 6/13، 8/12، و 3/11 (گرم ماده خشک در دقیقه) بود. به طور کلی بر اساس روشهای بهکار گرفته در پژوهش حاضر، ارزش غذایی گونههای مورد آزمایش بهترتیب نزولی بدین صورت طبقهبندی (جهت تنظیم جیرههای غذایی) میگردند؛ مدیکاگو ریجیدولا، مدیکاگو پلیمورفا و مدیکاگو اسکوتلاتا.
The nutritive value of the annual alfalfa (<em>Medicago rigidulla, Medicago polymorpha</em> and <em>Medicago scutellata</em>) species harvested at flowering stage was assessed by chemical composition, <em>in vitro</em> dry matter and nitrogen digestibility, <em>in sacco</em> dry matter and nitrogen degradation (0, 8, 12, 24, 48 and 72 h) and palatability (short-term intake rate, STIR) methods. Mean values of the chemical analysis results (%) for <em>M. rigidulla, M. polymorpha</em> and <em>M. scutellata</em> respectively were as follows: OM 85.1, 86.1 and 86.9 CP 25.1, 23.8 and 15.6 NDF 23.2, 24.8 and 30.0 ADF 18.3, 19.9 and 24.0 ADIN 0.36, 0.11 and 0.22 calcium 1.4, 1.3 and 1.2 phosphorus 0.23, 0.28 and 0.24 potassium 1.5, 1.5 and 1.4. The digestibilities of the DM and OM for <em>M. rigidulla</em> were 0.82 and 0.79 <em>M. polymorpha</em> 0.83.5 and 0.80 <em>M. scutellata</em> 0.75 and 0.69, respectively. The degradabilities of DM and CP at outflow rate of 0.05 for <em>M. rigidulla</em> were 0.72 and 0.55 <em>M. polymorpha</em> 0.71 and 0.57 <em>M. scutellata</em> 0.63 and 0.58, respectively. Finally, the palatabilities (using short-term intake rate method) for <em>M. rigidulla, M. polymorpha</em> and <em>M. scutellata</em> species were 13.6, 12.8 and 11.3 (g DM/min) respectively. According to the methods used, the descending ranking order (high to low) of these species on the basis of their nutritional value was<em> M.rigidulla, M.polymorpha</em> and <em>M.scutellata</em>.
ارزش غذایی، یونجه یکساله، ترکیبات شیمیایی، قابلیت هضم، تجزیهپذیری
Nutritive value, Annual medics, Chemical composition, Digestibility, Degradability, Palatability.
393
404
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-754&slc_lang=fa&sid=1
N. Hedaiat
ناصر هدایت
10031947532846006533
10031947532846006533
Yes
Y. Rouzbehan
یوسف روزبهان
10031947532846006534
10031947532846006534
No
S. A. M. Modares Sanavi
سید علی محمد مدرس ثانوی
10031947532846006535
10031947532846006535
No