fa
jalali
1398
2
1
gregorian
2019
5
1
9
1
online
1
fulltext
fa
اثر کاربرد جداگانه و تلفیقی ورمیکمپوست، کودهای شیمیایی و زیستی بر خصوصیات کمی و کیفی چغندرقند (.Beta vulgaris L)
The Effect of Separate and Integrated Application of Vermicompost, Biologic and Chemical Fertilizers on Quantitative and Qualitative Characteristics of Sugar Beet (Beta vulgaris L.)
بهمنظور بررسی اثرات کاربرد کودهای زیستی (نیتروکسین و فسفات بارور2)، ورمیکمپوست و کود شیمیایی بر عملکرد کمی و کیفی چغندرقند (.Beta vulgaris L) آزمایشی بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی (RCBD) با سه تکرار و 13 تیمار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی میاندوآب در سال 1394 اجرا شد. تیمارها شامل 100 درصد کود شیمیایی (350، 100 و 50 کیلوگرم در هکتار کود اوره، سوپرفسفات تریپل و سولفات پتاسیم) بهعنوان شاهد (T1)،تن10 تن در هکتار ورمیکمپوست (T2)،تن20 تن در هکتار ورمیکمپوست (T3)،تن10 تن در هکتار ورمیکمپوست + 50 درصد کود شیمیایی (T4)،تن20 تن در هکتار ورمیکمپوست + 50 درصد کود شیمیایی (T5)، نیتروکسین + فسفات بارور2 (T6)،تن10 تن در هکتار ورمیکمپوست + نیتروکسین + فسفات بارور2 (T7)،تن20 تن در هکتار ورمیکمپوست + نیتروکسین + فسفات بارور2 (T8)، نیتروکسین + فسفات بارور2 + 50 درصد کود شیمیایی (T9)،تن10 تن در هکتار ورمیکمپوست + کود شیمیایی (196 و 85 کیلوگرم در هکتار کود اوره و سوپر فسفات تریپل) (T10)،تن20 تن در هکتار ورمی کمپوست + کود شیمیایی (40 و 70 کیلوگرم در هکتار کود اوره و سوپر فسفات تریپل) (T11)، نیتروکسین + فسفات بارور2 + 10 تن در هکتار ورمیکمپوست + 50 درصد کود شیمیایی (T12)، و نیتروکسین + فسفات بارور2 + 20 تن در هکتار ورمی کمپوست + 50 درصد کود شیمیایی (T13) بودند. نتایج نشان داد بیشترین (47/8) و کمترین (39/2) میزان شاخص کلروفیل بهترتیب در تیمارهای T13 و T2 بهدست آمد. همچنین بالاترین میزان عملکرد ریشه بهمیزان 66366 کیلوگرم در هکتار در تیمار T13 حاصل شد و با تیمارهای T12 و T1 تفاوت معنیداری نداشت. با کاربرد تلفیقی کودهای آلی و زیستی به همراه کودهای شیمیایی در تیمار T13 بهدلیل افزایش عملکرد ریشه و درصد قند ناخالص، میزان عملکرد قند ناخالص بهطور معنیداری در سطح احتمال یک درصد افزایش یافت. بهطوریکه، عملکرد قند ناخالص و خالص در تیمار T13 نسبت به T1 بهترتیب 16/7 و 23/5 درصد افزایش یافت. بهطورکلی، بر اساس نتایج حاصل از این آزمایش یکساله و با توجه به شاخصهای عملکرد ریشه، عملکرد قند ناخالص و خالص و ضریب استحصال، میتوان کاربرد تلفیقی نیتروکسین + فسفات بارور2 +20 تن در هکتار ورمیکمپوست + 50 درصد کود شیمیایی (T13) را در صورت تأیید این نتایج در سالهای بعدی آزمایش برای افزایش عملکرد و کاهش مصرف کودهای شیمیایی در کشت چغندر قند در منطقه آزمایش توصیه کرد.
In order to evaluate the effect of biofertilizers (nitroxin and phosphate barvar2), vermicompost and chemical fertilizers on the quantity and quality traits of sugar beet (Beta vulgaris L.), an experiment was conducted in randomized complete block design (RCBD) with 13 treatments and three replications at Agricultural and Natural Resources Research Station of Miandoab, Iran in 2015. The treatments were 100% chemical fertilizer (350, 100 and 50 kg ha-1 urea, superphosphate triple and potassium solphate) as control (T1), 10 t ha-1 vermicompost (T2), 20 t ha-1 vermicompost (T3), 10 t ha-1 vermicompost + 50% chemical fertilizer (T4), 20 t ha-1 vermicompost + 50% chemical fertilizer (T5), nitroxin + phosphate barvar 2 (T6), 10 t ha-1 vermicompost + nitroxin + phosphate barvar2 (T7), 20 t ha-1 vermicompost + nitroxin + phosphate barvar2 (T8), nitroxin + phosphate barvar2+ 50% chemical fertilizer (T9), 10 t ha-1 vermicompost + chemical fertilizer (196 and 85 kg ha-1 urea and superphosphate triple) (T10), 20 t ha-1 vermicompost + chemical fertilizer (40 and 70 kg ha-1 urea and superphosphate triple) (T11), nitroxin + phosphate barvar 2 + 10 t ha-1 vermicompost + 50% chemical fertilizer (T12) and nitroxin + phosphate barvar2 + 20 t ha-1 vermicompost + 50% chemical fertilizer (T13). The highest (47.8) and lowest (39.2) chlorophyll indices were obtained in T13 and T2 treatments, respectively. Also, the highest root yield (66366 kg ha-1) was achieved in T13 treatment that was not significantly different from T12 and T11. Due to a combination of organic and biological amendments with chemical fertilizers, sugar yield was increased significantly in T13 treatment due to increases in root yield and sugar content. The sugar yield and white sugar yield in T13 treatment increased 16.7% and 23.5%, respectively compared with T1. Generally, based on root yield, white sugar yield and extraction coefficient of sugar, integrated application of nitroxin + phosphate barvar2 + 20 t ha-1 vermicompost + 50% chemical fertilizer can be recommended for sugar beet production in the Miandoab area.
Alkalinity coefficient, Alpha-amino-nitrogen, Molasses sugar, Root yield, Sugar content (SC)
ضریب آلکالیته, عملکرد ریشه, عیار قند, قند ملاس, نیتروژن مضره
1
14
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2522-6&slc_lang=fa&sid=1
2017/12/27
1396/10/6
2018/04/16
1397/1/27
A.
Javanmard
Maragheh university
عبدالله
جوانمرد
a.javanmard@maragheh.ac.ir
00319475328460029270
00319475328460029270
Yes
دانشگاه مراغه
M. A.
Sadeghian
Maragheh university
محمد علی
صادقیان
mohamadalisadegean@gmail.com
00319475328460029271
00319475328460029271
No
دانشگاه مراغه
M.
Amani Machiani
Maragheh university
مصطفی
امانی ماچیانی
amani0056@gmail.com
00319475328460029272
00319475328460029272
No
دانشگاه مراغه
A.
Abbasi
Maragheh university
امین
عباسی
A.abbasi25@yahoo.com
00319475328460029273
00319475328460029273
No
دانشگاه مراغه
K.
Fotoohi
West Azarbaijan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center
کیوان
فتوحی
fot1344@yahoo.com
00319475328460029274
00319475328460029274
No
مرکز تحقیقات کشاورزی میاندوآب
fa
بررسی عملکرد و تنوع صفات مورفولوژیک برخی ارقام محلی بادمجان ایران (.Solanum melongena L)
Study of Variation of Yield and Morphological Traits of Some Local Varieties of Iran’s Eggplant (Solanum melongena L.)
بادمجان محصولی است که از دیرباز در مناطق مختلف ایران کشت شده ولی تاکنون مطالعه چندانی روی تنوع صفات مورفولوژیک و عملکرد این محصول در ایران و استفاده از آن در برنامههای بهنژادی صورت نگرفته است. بهمنظور بررسی تنوع ژنتیکی ارقام بادمجان جمعآوری شده، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد و 28 صفت مورفولوژیک کمی و کیفی اندازهگیری شد. بر اساس نتایج تجزیه واریانس اختلاف ارقام مورد مطالعه برای کلیه صفات بهجز چگالی میوه و درصد ماده خشک برگ در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. عملکرد ارقام از 2410 تا 4023 گرم در بوته متغیر بود. مطالعه ضرایب همبستگی نشان داد که صفات گسترش گیاه، درصد ماده خشک برگ، تعداد گلهای خامه کوتاه، تعداد میوه در بوته، عادت رشد گیاه و بریدگیهای پهنک برگ همبستگی مثبت و معنیداری با عملکرد بوته داشتند. تجزیه خوشهای ارقام را در چهار گروه قرار داد. تعداد و عملکرد میوه در بوته بهعنوان مهمترین فاکتورها در گروه سوم بالاتر از میانگین کل و میانگین دیگر گروهها بود. نتایج تجزیه به عاملها، پنج عامل را مشخص کرد که 83/11 درصد از تنوع کل را توجیه کردند. عامل اول که بیشترین میزان تغییرات را توجیه کرد تعداد میوه و عملکرد میوه در بوته را شامل میشد و بهطورکلی عامل اجزای میوه نامیده شد. نتایج بهدست آمده از این پژوهش نشان داد ارقام محلی بادمجان ایران از تنوع بالایی برخوردار هستند که میتوان از ارقام دارای خصوصیات مطلوب (مانند عملکرد بالا و داشتن طعم شیرین میوه) در برنامههای بهنژادی برای بهبود صفات استفاده کرد.
Eggplant is a crop that has been cultivated for a long time in different areas of Iran. Nevertheless, no sufficient studies have been done on variation of morphological traits and yield of this crop in Iran, and it has not been well-attended in breeding programs. Therefore, to study genetic diversity in collected local varieties, the experiment was conducted in a Randomized Complete Block Design with three replications at the Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran. There were significant differences (p<0.01) among genotypes for all traits except for fruit density and leaf dry matter. Fruit yield varied from 2410 to 4023 g plant-1 between the varieties. Plant width, leaf dry matter, number of short style flowers, number of fruits per plant, plant growth habit and leaf blade lobing had significantly positive correlations with fruit yields per plant. Cluster analysis grouped the varieties into four clusters. Fruit number and yield per plant (as the most important traits) had the higher values in third group. Factor analysis recognized five factors, which explained 83.11 percent of total variation. In the first factor, the most variation was explained by fruit number and yield per plant which generally named fruit component. In conclusion, the results of this study indicated that there was a broad genetic diversity among local varieties of Iran’s eggplant which makes it possible to use valuable varieties by desirable traits such as high yield and sweat flavor of fruit in breeding program aimed at improving traits.
Clustering, Eggplant, Factor analysis, Morphological traits
بادمجان, تجزیه به عاملها, تجزیه خوشهای, صفات مورفولوژیک
15
32
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2485-2&slc_lang=fa&sid=1
2017/12/272017/07/26
1396/5/4
2018/04/162018/04/23
1397/2/3
S.
Khaleghi
Isfahan University of Technology
صدیقه سادات
خالقی
khaleghi1360@yahoo.com
00319475328460029275
00319475328460029275
No
دانشگاه صنعتی اصفهان
M.
Mobli
Isfahan University of Technology
مصطفی
مبلی
mobli@cc.iut.ac.ir
00319475328460029276
00319475328460029276
No
دانشگاه صنعتی اصفهان
B.
Baninasab
,Isfahan University of Technology
بهرام
بانی نسب
bbanin@cc.iut.ac.ir
00319475328460029277
00319475328460029277
Yes
دانشگاه صنعتی اصفهان
M. M.
Majidi
,Isfahan University of Technology
محمد مهدی
مجیدی
majidi@cc.iut.ac.ir
00319475328460029278
00319475328460029278
No
دانشگاه صنعتی اصفهان
fa
تأثیر غلظتهای مختلف اسید هیومیک بر عملکرد و میزان جذب عناصر غذایی گیاه گوار (.Cyamopsis tetragonoloba L) در تراکمهای مختلف کاشت
Effect of Different Concentrations of Humic Acid on Guar (Cyamopsis tetragonoloba L.) Yield and Nutrients Uptake in Different Sowing Densities
بهمنظور بررسی تأثیر غلظتهای مختلف اسید هیومیک بر عملکرد و میزان جذب عناصر غذایی گیاه گوار در تراکمهای مختلف کاشت، آزمایشی بهصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، در تابستان سال 1395 اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل سطوح اسید هیومیک (صفر، 5، 10 و 15 کیلوگرم در هکتار) بهعنوان فاکتور اصلی و تراکمهای کاشت (35، 55، 75 و 95 بوته در مترمربع) بهعنوان فاکتور فرعی بودند. نتایج نشان داد که مصرف 15 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک با تراکم 35 بوته در مترمربع سبب افزایش محتوی عناصر نیتروژن، فسفر، روی و آهن در گیاه شد. علاوه بر این، بالاترین برداشت نیتروژن بوته با 295 کیلوگرم در هکتار از تراکم 95 بوته در مترمربع و مصرف 15 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک بهدست آمد و بهتدریج با کاهش تراکم و اسید هیومیک از برداشت نیتروژن کل کاسته شد. درصورتیکه، کمترین درصد پروتئین بوته (8/84 درصد) از تراکم 95 بوته در مترمربع و عدم مصرف اسید هیومیک حاصل شد که بالاترین عملکرد دانه و ماده خشک با 4209/7 و 17955/6 کیلوگرم در هکتار از تراکم 95 بوته در مترمربع و کاربرد 15 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک بهدست آمد. بهطورکلی، با توجه به نتایج آزمایش برای کشت گوار در منطقه خوزستان لازم است تا در آزمایشهای بعدی تراکمهای بالاتر از ۹۵ بوته در مترمربع نیز بررسی شود، همچنین مشخص شد که مصرف هیومیک اسید در شرایط منطقه میتواند عملکرد گوار را در حد قابل قبولی افزایش دهد.
To evaluate the effect of different concentrations of humic acid on guar (Cyamopsis tetragonoloba L.) yield and nutrient uptake in different sowing densities, an experiment was carried out by using a split plot design with three replications based on a randomized complete block design, in Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Iran at summer 2016. Experimental factors consisted of four levels of humic acid (0, 5, 10 and 15 kg/ha) as the main plots and four plant densities (35, 55, 75 and 95 plants/m2) as sub plots. The density of 35 plants/m2 and 15 kg/ha humic led to increase in nitrogen, phosphorus, zinc and iron content of the plant. Moreover, the highest nitrogen harvest (295 kg/ha) was obtained from density of 95 plants/m2 and 15 kg/ha of humic acid. The lowest plant protein content (8.84%) was obtained from density of 95 plants/m2 and without application of humic acid. The highest grain yield and dry matter (4209 and 17955 kg/ha, respectively) were obtained from density of 95 plant/m2 and application of 15 kg/ha humic acid. Generally, it seems that high levels of plant density (greater than 95 plant/m-2) must be evaluated for cultivation of guar in Khuzestan province. In addition, application of humic acid may lead to significantly increase of guar yield in the region.
Cluster bean, grain yield, plant protein content, planting spacing, Iron
آهن, درصد پروتئین بوته, عملکرد دانه, فواصل کاشت, لوبیای خوشهای
33
49
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2225-4&slc_lang=fa&sid=1
2017/12/272017/07/262017/09/13
1396/6/22
2018/04/162018/04/232018/04/23
1397/2/3
F.
Ahmadi
Ramin Agriculture and Natural Rsources University of Khouzestan
فرناز
احمدی
farnaz_ahmadi@rocketmail.com
00319475328460029279
00319475328460029279
No
دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
M. R.
Moradi Telavat
Ramin Agriculture and Natural Rsources University of Khouzestan
محمدرضا
مرادی تلاوت
moraditelavat@ramin.ac.ir
00319475328460029280
00319475328460029280
Yes
دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
S. A.
Siadat
Ramin Agriculture and Natural Rsources University of Khouzestan
سیدعطاءالله
سیادت
Seyedatasiadat@yahoo.com
00319475328460029281
00319475328460029281
No
دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
A.
Moshattati
Ramin Agriculture and Natural Rsources University of Khouzestan
علی
مشتطی
Alimoshatati@gmail.com
00319475328460029282
00319475328460029282
No
دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
fa
ارزیابی تحمل به شوری ارقام بومی خربزه ایرانی
Evaluation of Responses of Iranian Melon Cultivars to Salinity Stress
بهمنظور بررسی واکنش ارقام بومی خربزه ایرانی به تنش شوری آزمایشی گلدانی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا در آمد. چهار سطح شوری به میزان صفر (شاهد)،6/6، 8 و 12 دسیزیمنس بر متر NaCl روی 14 رقم خربزه بومی ایرانی شامل: درگزی، خاتونی، عباس شوری، چاه پالیز، زرد ایوانکی، گرگاب، گنگی، صادراتی، دستگرد، سبز اصفهان، جلالی، قصری مشهدی، سوسکی و خاقانی بههمراه دو هیبرید وارداتی آناناسی و دیاموند اعمال شد. با افزایش سطوح شوری به 6/6، 8 و 12 دسیزیمنس بر متر شاخص نشت الکترولیتی و غلظت یونهای سدیم در تمام ژنوتیپها افزایش یافت ولی بیشترین میزان افزایش این دو شاخص (بهترتیب 45/35 و 64/48 درصد) در رقم گنگی نسبت به شاهد مشاهده شد. فلورسانس کلروفیل در اثر تنش شوری 21/95 درصد در رقم درگزی نسبت به شاهد افزایش نشان داد. شاخص سبزینگی، غلظت یون پتاسیم برگ، نسبت پتاسیم به سدیم، وزنتر اندام هوایی و وزن خشک ریشه بهترتیب 52/31، 49/74، 82/19، 75/45 و 76 درصد در گیاهان شوری دیده رقم گنگی نسبت به شاهد کاهش نشان داد. از طرفی محتوای نسبی آب برگ 62/41 درصد و وزن تر ریشه 60/36 درصد در رقم زرد ایوانکی تحت شرایط تنش شوری، نسبت به شاهد کاهش نشان داد. تجزیه خوشهای، ارقام را در سه گروه طبقهبندی کرد. ارقام سبز اصفهان، آناناسی، سوسکی و دیاموند بهعنوان ارقام متحمل به شوری انتخاب شدند و به نظر میرسد بتوان از آنها بهعنوان رقمهای حاوی ژنهای متحمل به شوری برای ایجاد ارقام اصلاحشده جدید که تحمل به شوری بالایی دارند، استفاده کرد. در نقطه مقابل ارقام درگزی، زرد ایوانکی و گنگی بهعنوان حساسترین رقمها در برابر تنش شوری ناشی از کلرید سدیم تشخیص داده شدند.
To study the response of Iranian melon cultivars to salinity stress a factorial experiment based on RCBD with 3 replications was conducted. Four salinity treatments (0, 6.6, 8 and 12 dS/m NaCl( and 16 muskmelon
(Cucumis melo L.) cultivars namely ‘Dargazi’, ‘Khatooni’, Abbas shori’, ‘Chah paliz’, ‘Zard Ivanaki’, ‘Gorgab’, ‘Gongi’, Saderati’, ‘Dastgerd’, ‘Sabz Isfahan’, ‘Jalali’, Ghasri Mashhad’, Sooski’, ‘Khaghani’, with two imported hybrids ‘Annanasi’ and ‘Diamond’ were used. The results showed that along with increasing salinity levels to 6.6, 8, and 12ds/m, the highest increase in electrolyte leakage and Na+ concentration (45.35 and 64.48%, respectively) were observed in Gongi cultivar, compared with the control. The largest decrease in chlorophyll fluorescence was found to be 21.95% in Dargazi cultivar. Greenness index, K+ concentration of leaf, K+/N+, fresh weight of shoot and dry weight of root were decreased by 52.31, 49.74, 82.19, 75.45, 76%, respectively, in salt stressed Gongi plants. The greatest salt induced decreases in RWC (71.36%) and fresh weight of root (60.36%) were observed in Gongi and Zard ivanaki cultivars in comparison to the control plants. Cluster analysis divided the examined accessions to 3 groups. Sabz Isfahan, Ananasi, Sooski, and Diamond were recognized as salt-tolerant accessions which may contain tolerance genes which could be used to develop new modified cultivars with high salinity resistance. Dargazi, Zard ivanaki and Gongi were the most sensitive ones to the salinity stress.
K/Na, Electrolyte Leakage, Dry Weight
نسبت پتاسیم به سدیم, نشت یونی, وزن خشک
51
63
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2015-2&slc_lang=fa&sid=1
2017/12/272017/07/262017/09/132017/05/10
1396/2/20
2018/04/162018/04/232018/04/232018/04/30
1397/2/10
H.
Shafie
Isfahan University of Technology
هاجر
شفیعی
Mhaghighi@cc.iut.ac.ir
00319475328460029338
00319475328460029338
No
دانشگاه صنعتی اصفهان
M.
Haghighi
Isfahan University of Technology
مریم
حقیقی
Mhaghighi@cc.iut.ac.ir
00319475328460029339
00319475328460029339
Yes
دانشگاه صنعتی اصفهان
A.
Farhadi
Agricultural and horticultural group Isfahan Research Center of Agriculture and Natural Resources
علی
فرهادی
Mhaghighi@cc.iut.ac.ir
00319475328460029340
00319475328460029340
No
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان
fa
بررسی تأثیر فصل کاشت بر عملکرد و فنولوژی ارقام سیبزمینی (.Solanum tuberosum L) با استفاده از شاخصهای نوری و حرارتی
The Investigation of Planting Season Effect on Yield and Phenology of Potato (Solanum tuberosum L.) Culivars Using Thermal Indices
بهمنظور ارزیابی تأثیر فصل کاشت پاییزه و زمستانه بر عملکرد و فنولوژی ارقام سیبزمینی به کمک شاخصهای حرارتی در خوزستان، این پژوهش بهصورت آزمایش اسپلیت پلات در زمان در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار به مدت بک سال زراعی (94-1393) اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سه رقم سانته، ساوالان و جاوید و فاکتور فرعی دو فصل کاشت پاییزه و زمستانه بود. غدههای بذری در کشت پاییزه در اواسط مهرماه و در کشت زمستانه در اواسط دیماه 1393کشت شدند. برداشت غدهها در کشت پاییزه در اواسط اسفند و در کشت زمستانه در اواخر اردیبهشتماه انجام گرفت. در کشت پاییزه مدت زمان مرحله رشد جوانهها از کشت زمستانه (144/33 روز) کوتاهتر ولی مرحله حجیم شدن غدهها (25 روز) طولانیتر بود. درجه روز رشد دریافت شده، واحد هلیو ترمال و شاخص فتوترمال در کشت پاییزه در مرحله رشد جوانهها از کشت زمستانه (بهترتیب 117/41 درجه روز رشد، 1967 ساعت در درجه روز رشد و 9/29 درجه روز رشد در روز) بیشتر ولی در مرحله حجیم شدن غدهها (بهترتیب 537/58 درجه روز رشد، 4168/79 ساعت در درجه روز رشد و 10/42 درجه روز رشد در روز) کمتر بود. بالا بودن دما در مرحله حجیم شدن غدهها در کشت زمستانه سبب شد که عملکرد، کارایی مصرف حرارت و کارایی مصرف واحد هلیو ترمال در این فصل کاشت در مقایسه با کشت پاییزه کاهش معنیداری (بهترتیب 18/36، 34/95 و 31/58 درصد) را در سطح یک درصد نشان دهد. در هر دو فصل کاشت بیشترین عملکرد ، کارایی مصرف حرارت) و کارایی مصرف واحد هلیو ترمال به رقم جاوید مربوط بود.
In order to evaluate the effect of autumn and winter planting on yield and phenology of potato cultivars using thermal indices an experiment was coducted in split plot in time based on a radomized compelet block design with three replications at Behbahan Agriculture Research Station in Khuzestan province, south of Iran in 2014 and 2015. Cultivar (Sante, Savalan and Javid) was considered as main plot and planting season (autumn and winter planting) as sub plot. In Autumn and winter planting seasons tubers were planted in early October and early December, respectively. Tubers were harvested in early March and mid May in autumn and winter planting seasons, respectively. The duration of sprout dvelopement in the autumn planting season was 14 days shorter than winter planting season, but tuber bulking duration was 25 days longer in the latter planting season. Futhermore, growing degree days, helio thermal unit and photo thermal index of sprout development stage in autumn planting season (117.41°C day, 1967°C day hour and 9.29°C day day-1, respectively) were greater than winter planting. However these agro-meteorologial indices at tuber bulking stage (537.58°C day, 4168.79°C day hour and 10.42°C day day-1, respectively) were smaller in winter planting. Yield, thermal use efficiency and helio thermal use efficiency were reduced (18.36, 34.95 and 31.58%, respectively) due to high temperatures encountered during tuber bulking stage in winter planting as compared with the autumn planting season. The highst yeild, thermal use efficiency and helio thermal use efficiency in both of planting seasons belonged to Javid cultivar.
Growth degree day, Helio thermal unit, Photo thermal unit, Tuber initiation
درجه روز رشد, واحد هلیو ترمال, شاخص نوری دمایی, غدهزایی
65
78
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2231-2&slc_lang=fa&sid=1
2017/12/272017/07/262017/09/132017/05/102017/11/27
1396/9/6
2018/04/162018/04/232018/04/232018/04/302018/04/30
1397/2/10
A.
Darabi
Khuzestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center
عبدالستار
دارابی
darabi6872@yahoo.com
00319475328460029286
00319475328460029286
Yes
تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی
fa
مطالعه برخی از شاخصهای کیفی و آنتی اکسیدانی دو رقم انگور (.Vitis vinifera L) طی انبارمانی
The Study of Some Qualitative and Antioxidative Indices of Two Cultivars of Grape (Vitis vinifera L.) During Storage Life
یکی از ویژگیهای مهم محصولات کشاورزی که در ارتباط با کیفیت محصول است، حساسیت آن در برابر فساد و کاهش کیفیت آن طی انبارمانی است. معمولاً محصولاتی با فعالیت آنتیاکسیدانی زیاد، مقاومت به تنش، کیفیت تغذیهای و خاصیت انباری بهتری دارند. در این راستا پژوهشی با هدف بررسی ظرفیت آنتیاکسیدانی دو رقم انگور قزل اوزوم و حسینی قرمز در حفظ کیفیت انگور طی انبارمانی با استفاده از یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. نتایج نشان داد میزان درصد کاهش وزن در قزل اوزوم 1/5 برابر بیشتر از حسینی قرمز بود. طی انبارمانی صفات کیفی حبهها از قبیل مواد جامد محلول، pH، میزان نشت الکترولیتها و شاخص طعم میوه افزایش ولی اسیدیته قابل تیتراسیون، کاروتنوئید، کلروفیلa و b، آنتوسیانین، ویتامین ث، فنول کل و میزان فعالیت آنتیاکسیدانی در هر دو رقم کاهش یافت. در این بین قزل اوزوم دارای کاروتنوئید بیشتری (2/6 برابر) نسبت به حسینی قرمز بود ولی شیب کاهش رنگیزه در حسینی قرمز بیشتر ازقزل اوزوم بود. در مقابل حسینی قرمز میزان فعالیت آنتیاکسیدانی(88/20 و 17/38 درصد بهترتیب در پوست و گوشت)، فنول کل (بهترتیب 204/4 و 2/11 میلیگرم در 100 گرم بهترتیب در پوست و گوشت)، کلروفیل a وb (بهترتیب 1/13 و 3/90 میکروگرم بر کیلوگرم) بیشتری نسبت به قزل اوزوم در پوست و گوشت حبهها داشت ولی روند کاهش کیفیت آن طی انبارمانی، کندتر بود. در کل حسینی قرمز در انتهای دوره انبارداری خصوصیات کیفی خود را بهتر از رقم دیگر حفظ کرد.
One of the most important characteristics of fruit crops is susceptibility to decay and quality reduction during storage life. Crops with higher antioxidant capacity are tolerant to stress and have greater nutritional quality and storage life. Hence, to investigate the antioxidant capacity of two grape cultivars Ghezel uzum and Red hosseini a factorial experiment with 3 replications was carried out as a Randomized complete block design. Results showed that the percentage of weight loss in Ghezel uzum cultivar was 1.5 fold greater than Red hosseini cultivar. Berry quality traits such as total soluble solids, pH, the amount of electrolyte conductivity and fruit taste index were increased while titrable acidity, carotenoid, chlorophyll a and b, anthocyanin, vitamin C, total phenol and the amount of antioxidant activity were decreased during storability in both cultivars. Ghezel uzum had more carotenoids than Red Hosseini (2.6 fold) but the extent of decreases in pigment concentration in Red hosseini was lesser than that of the other cultivar. In contrast the amount of antioxidant capacity (88.20% and 17.38% in skin and pulp, respectively), total phenol (204.4 and 2.11 mg 100gFw-1 in skin and pulp, respectively) and chlorophyll a and b (1.13 and 3.9 󠇍µg Kg-1, respectively) was greater in Red Hosseini cultivar compared to Ghezel uzum cultivar. It may be concluded that the Red hosseini cultivar has a greater capability in preserving its quality characteristics at the end of storage life, compared to other cultivar.
Anthocyanin, Phenol compounds, Red hosseini, Ghezel uzum and vitamin C
آنتوسیانین, ترکیبات فنولی, حسینی قرمز, قزل ازوم, ویتامین ث
79
92
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3235-2&slc_lang=fa&sid=1
2017/12/272017/07/262017/09/132017/05/102017/11/272017/05/29
1396/3/8
2018/04/162018/04/232018/04/232018/04/302018/04/302018/05/19
1397/2/29
F.
Gholizadeh
Maragheh University
فهیمه
قلی زاده
fahimehgolizadeh@yahoo.com
00319475328460029287
00319475328460029287
No
دانشگاه مراغه
H.
Seyed Hajizadeh
Maragheh University
حنیفه
سید حاجی زاده
hhajizade@ut.ac.ir
00319475328460029288
00319475328460029288
Yes
دانشگاه مراغه
َََََA.
Bahmani
Maragheh University
علی
بهمنی
alibahmani47@yahoo.com
00319475328460029289
00319475328460029289
No
دانشگاه مراغه
F.
rasoli
Maragheh University
فرزاد
رسولی
farrasoli@gmail.com
00319475328460029290
00319475328460029290
No
دانشگاه مراغه
fa
اثر ریزوبیوم و مایکوریزا بر برخی صفات فیزیولوژیک، عملکرد و ویژگی کیفی لوبیا چیتی در شرایط کمآبیاری
Effect of Rhizobium and Mycorrhiza on Some Physiological Traits, Yield and Qualitative Characteristics of Pinto Beans in Deficit Irrigation Condition
بهمنظور بررسی تأثیر کودهای بیولوژیک (ریزوبیوم و مایکوریزا) بر عملکرد و خصوصیات کیفی لوبیا چیتی در شرایط کمآبیاری، آزمایشی در سال زراعی ۱۳۹۵ بهصورت اسپیلت پلات در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل رژیم آبیاری با دو سطح (آبیاری کامل و کمآبیاری) بهعنوان کرت اصلی و کرتهای فرعی شامل کود بیولوژیک با شش سطح )شاهد (C)، ریزوبیوم (R. phaseoli)، قارچهای گونه Rhizophagus intraradices (I)، Funneliformis mosseae (M)، تلفیقی 1 (R. intraradices و ریزوبیوم-T1)، تلفیقی 2
(F. mosseae و ریزوبیوم-T2 ) بودند. تیمار کودی F. mosseae بیشترین تأثیر را در افزایش وزن هزار دانه در شرایط کمآبیاری داشت. گیاهان تحت تیمار کودی R. intraradices افزایش 28 درصدی عملکرد دانه نسبت به شاهد را داشتند. بیشترین مقدار پروتئین دانه (19/86 درصد) در تیمار کودی ریزوبیوم در شرایط آبیاری کامل و کمترین میزان آن(13/77 درصد) از گیاهان شاهد در شرایط کمآبیاری حاصل شد. بالاترین میزان پروتئین خام (21/45 درصد) و ماده خشک قابل هضم (71/15 درصد) بقایا در گیاهان تیمار شده با R. intraradices در شرایط کمآبیاری بهدست آمد و کمترین میزان آنها (16/72 و 58/94 درصد) از تیمار شاهد و بهترتیب در شرایط آبیاری کامل و کمآبیاری بهدست آمد. گیاهان تحت تیمار کودی F. mosseae در شرایط کمآبیاری بیشترین میزان پرولین و کلروفیل کل را داشتند. بهطورکلی، گونههای قارچ F. mosseae و R. intraradices در شرایط کمآبیاری منجر به بهبود خصوصیات مهم کمی و کیفی لوبیا چیتی شدند که قابل توصیه برای استفاده در کشت لوبیا چیتی هستند.
In order to evaluate the effect of biofertilizers (Rhizobium and mycorrhiza) on yield and qualitative characteristics of Pinto bean under deficit irrigation, an experiment was conducted as split plot based on a randomized complete block design with three replications in 2017. Experimental treatments included irrigation regime with two levels (normal and deficit irrigation) as main plots and biological fertilizers with six levels {Control (C), Rhizobium phaseoli (R), fungus included Rhizophagus intraradices (I) and Funneliformis mosseae (M), Integrated 1 (R. intraradices and Rhizobium-T1), Integrated 2 (F. mosseae and Rhizobium-T2)} as sub-plots. Inoculation with F. mosseae led to increase in 1000-seed weight in deficit irrigation condition. Grain yield was enhanced by 28% due to application of R. intraradices, compared with control treatment. The highest grain protein content (19.86%) was observed in Rhizobium fertilizer application under normal irrigation condition and its lowest (13.77%) was obtained from control plants under deficit irrigation condition. The maximum amount of crude protein (21.45%) and digestible dry matter (71.15%) were found in the plants treated with R. intraradices under deficit irrigation condition, and the lowest amount of them (16.72 and 58.94%) were obtained from untreated plants under normal and deficit irrigation treatments, respectively. Plants treated with F. mosseae had the highest concentrations of proline and total chlorophyll under deficit irrigation condition. Generally, F. mosseae and R. intraradices species led to improving qualitative and qualitative characteristics of Pinto bean under deficit irrigation condition.
Biological fertilizer, Digestible dry matter, Dual inoculation, Proline, Protein
پروتئین, پرولین, تلقیح مضاعف, کود زیستی, ماده خشک قابل هضم
93
109
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3351-1&slc_lang=fa&sid=1
2017/12/272017/07/262017/09/132017/05/102017/11/272017/05/292017/11/30
1396/9/9
2018/04/162018/04/232018/04/232018/04/302018/04/302018/05/192018/06/9
1397/3/19
N.
Hazrati Gejlar
Urmia University
نیر
حضرتی گجلار
na.hazraty@gmail.com
00319475328460029291
00319475328460029291
No
دانشگاه ارومیه
J.
Jalilian
Urmia University
جلال
جلیلیان
j.jalilian@urmia.ac.ir
00319475328460029292
00319475328460029292
Yes
دانشگاه ارومیه
A.
Pirzad
Urmia University
علیرضا
پیرزاد
a.pirzad@urmia.ac.ir
00319475328460029293
00319475328460029293
No
دانشگاه ارومیه
fa
بررسی نیاز سرمایی جامزرین پاییزه (Sternbergia lutea) و اثر اندازه سوخ (پیاز) بر رشد، نمو و گلدهی آن
Investigating the Cold Requirement of Autumn Daffodil (Sternbergia lutea) and the Effect of Bulb Size on Its Growth, Development and Flowering
جامزرین پاییزه یکی از گیاهان سوخوار (پیازی) در ایران است که پتانسیل استفاده به عنوان یک گیاه زینتی و پوششی دارد. درک و کنترل خواب و بررسی نیاز سرمایی سوخ این گیاه، برای کشت و امکان تجاریسازی آن ضروری است. به همین دلیل این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور یکی مدت زمان اعمال سرمای چهار درجه سلسیوس در چهار سطح (صفر، 20، 40 و 60 روز) و دیگری اندازههای مختلف سوخ در سه سطح (شامل کوچک، متوسط و بزرگ) بر رشد، نمو و گلدهی جامزرین پاییزه بررسی شد. پس از اعمال تیمار سرما و کاشت سوخها در مهرماه 1394، ویژگیهای رویشی و زایشی بهازای هر سوخ در هنگام و پایان آزمایش (اسفندماه 1394) اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که با اعمال سرمادهی، تعداد روز تا سبز شدن و رسیدن بوته به دو و چهار برگی بیشتر شد. در تیمار سوخ بزرگ و 40 روز سرمادهی، بیشترین سطح، وزن تر و خشک برگ بهدست آمد. بیشترین حجم، طول، تعداد، وزن تر و خشک ریشه مربوط به سوخهایی بود که سرما دریافت نکرده بودند. در سرمادهی سوخهای بزرگ بهمدت 20 روز بیشترین درصد گلدهی، عمر گل روی بوته، طول ساقه گل، وزن تر و خشک ساقه گل بهدست آمد. همچنین، در سرمادهی 40 و 60 روز سوخ، هیچ گونه گلدهی مشاهده نشد. با توجه به نتایج این پژوهش، میتوان نتیجه گرفت که سوخ جامزرین پاییزه دارای نیاز سرمایی کمی است و یا اینکه نیاز سرمایی آن الزامی نیست. بهطورکلی، طبق نتایج بهدست آمده تیمارسرمادهی 20 روز و اندازه بزرگ سوخ توصیه میشود، اگرچه نیاز به پژوهشهای بیشتر برای بررسی وضعیت خواب سوخ از جنبههای فیزیولوژی، بیوشیمیایی و مولکولی است.
Autumn daffodil (Sternbergia lutea) is one of bulbous plants from Iran that has potential as an ornamental plant. The understanding and control of dormancy and investigation of cold requirement in this plant are critical for its cultivation This research was conducted to investigate the effects of duration of cold and the size of bulb on growth, development and flowering of autumn daffodil. The experiment was performed as a completely randomized design based on factorial design with two factors: the duration of cold (4 °C) at three levels (20, 40 and 60 days) along with control (without cooling) and three sizes of bulb (small, medium and big) with 3 replications. After applying the cold and planting the bulbs in September 2015, vegetative and reproductive variables were measured. Results indicated that the interaction between cold duration and the different sizes of bulbs had a significant effect on most of the measured vegetative and reproductive characteristics. By applying the cold treatment, the numbers of days to sprouting and two, four and five leaves stages were increased. The highest amounts of leaf area, fresh and dry weights were obtained with big bulb and 40 days of bulb cooling. Parameters such as volume, length, and number, fresh and dry weights of bulb roots were higher in bulbs that had been kept a way from cooling. The highest of flowering percentage, flower longevity on the bush, flowering stem height, fresh and dry weights were obtained in big bulbs with 20 days of bulb cooling. Flowering was not observed in 40 and 60 days of bulb cooling. According to the results of this research, it can be concluded that autumn daffodil bulb has a little cold requirement or the cold requirement is not obligatory. According to the results obtained, the treatment of 20 days of cooling with the big size of bulb is recommended although further research is needed to investigate the dormancy status of the bulb in terms of physiological, biochemical and molecular aspects.
Autumn daffodil, cold requirement, bulb, flowering
جامزرین پاییزه, نیاز سرمایی, سوخ, گلدهی
111
125
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3311-1&slc_lang=fa&sid=1
2017/12/272017/07/262017/09/132017/05/102017/11/272017/05/292017/11/302017/07/14
1396/4/23
2018/04/162018/04/232018/04/232018/04/302018/04/302018/05/192018/06/92018/06/11
1397/3/21
F.
Nazari
University of Kurdistan
فرزاد
نظری
f.nazari@uok.ac.ir
00319475328460029294
00319475328460029294
Yes
دانشگاه کردستان
A.
Naseri
Malayer University
امیر
ناصری
naseri1357@gmail.com
00319475328460029295
00319475328460029295
No
دانشگاه ملایر
Majid
Rostami Bourojeni
Malayer University
مجید
رستمی بروجنی
Majidrostami7@yahoo.com
00319475328460029296
00319475328460029296
No
دانشگاه ملایر
fa
اثر بنزیل آدنین بر ویژگیهای کیفی و آنتیاکسیدانی میوه آلو در طول دوره انبارمانی
The Effect of Benzyl Adenine on Qualitative Characteristics and Antioxidant Capacity of Plum Fruit during Storage
بهمنظور بررسی اثر کاربرد بنزیل آدنین بر خصوصیات کیفی و عمر انباری میوه آلو رقم قطره طلا، پژوهشی در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. در این آزمایش بنزیل آدنین در پنج سطح (صفر، 50، 75، 100 و 125 میلیگرم در لیتر) بهصورت محلولپاشی روی میوه اعمال شد. میوهها پس از برداشت در دمای 1- 5/0 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 90 درصد بهمدت شش هفته نگهداری شدند. ویژگیهای میوه شامل درصد کاهش وزن، سفتی بافت میوه، اسیدیته قابل تیتراسیون، درصد مواد جامد محلول، پهاش، مقدار آسکوربیک اسید، ظرفیت آنتیاکسیدانی، میزان فنل و فلاونوئید کل، هر هفته یکبار در آزمایشگاه بیولوژی گلدهی و فیزیولوژی رشدونمو دانشگاه تبریز اندازهگیری شدند. بر اساس نتایج اثر بنزیل آدنین و دوره انبارمانی بر تمامی صفات مورد بررسی معنیدار بود. مقایسه میانگینها نشان داد کمترین درصد کاهش وزن در میوههای مربوط به محلولپاشی 125 میلیگرم در لیتر BA و در هفته اول انبارمانی اتفاق افتاد و همچنین بیشترین میزان مواد جامد محلول در طول هفته ششم انبارمانی و با محلولپاشی 125 میلیگرم در لیتر و کمترین میزان آن نیز در هفته اول از تیمار شاهد بهدست آمد. مقدار آسکوربیک اسید میوهها در طول دوره انبارداری بهتدریج کاهش یافته و کمترین میزان آن در هفته ششم مشاهده شد. ببیشترین مقدار فنل در هفته دوم از تیمار 125 میلیگرم در لیتر و کمترین مقدار آن نیز در هفته ششم از تیمار شاهد بهدست آمد. باتوجه به نتایج، محلولپاشی بنزیل آدنین میتواند اثرات مثبتی برحفظ کیفیت و عمر پس ازبرداشت میوه آلو داشته باشد.
In order to evaluate the effect of Benzyl Adenine (BA) on qualitative characteristics and shelf life of plum fruits CV “Gold Drops”, an experiment was conducted as a factorial based on randomized complete block design with three replications. In this experiment different concentrations of BA (0, 50, 75, 100 and 125 mg L-1) were applied as a foliar application. After harvesting, fruits were stored at 0.5-1 °C and 90% relative humidity for 6 weeks. Fruit characteristics including weight loss, firmness, titratable acidity, soluble solids, pH, ascorbic acid, antioxidant capacity, phenolic and total flavonoid content, were measured once a week at Tabriz University, Tabriz, Iran. The results showed that effects of BA treatments and storage time were significant in all traits. The lowest percentage of weight loss was found at 125 mg L-1 BA in the first week of storage. The highest and lowest content of TSS were obtained at 125 mg L-1 BA during the six weeks of storage and control treatment in the first week, respectively. The amount of ascorbic acid gradually reduced during storage and the lowest content was found at the end of storage. The highest phenol content of fruit was occurred in 125 mg L-1 BA in the 2nd week and the lowest one in control at the 6th week of storage. According to these findings, BA spraying can bear positive effects on postharvest quality sustainment and shelf life of plum fruit.
Fruit tissue firmness, Shelf life, Total flavonoid, Total phenolic content and weight loss
سفتی بافت میوه, عمر پس از برداشت, فلاونوئید کل, فنل کل و کاهش وزن
127
137
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3224-3&slc_lang=fa&sid=1
2017/12/272017/07/262017/09/132017/05/102017/11/272017/05/292017/11/302017/07/142017/01/11
1395/10/22
2018/04/162018/04/232018/04/232018/04/302018/04/302018/05/192018/06/92018/06/112018/05/26
1397/3/5
Sh.
Piri
University of Tabriz
شاهرخ
پیری
shahrokhpiri@yahoo.com
00319475328460029324
00319475328460029324
No
دانشگاه تبریز
J.
Hajilou
University of Tabriz
جعفر
حاجیلو
j_hajilou@tabrizu.ac.ir
00319475328460029325
00319475328460029325
Yes
دانشگاه تبریز
S.
Piri
Azad University
سعید
پیری
saeedpiri@yahoo.com
00319475328460029326
00319475328460029326
No
دانشگاه آزاد
fa
اثر آب و عصاره میوههای انار، انگور و کیوی بر کیفیت پس از برداشت میوههای گلابی
Effect of Pomegranate, Grape and Kiwifruit Juice and Extract on Postharvest Quality of Intact Pear Fruits
میوهها و سبزیها مقادیر زیادی از ترکیبات آنتیاکسیدان مختلف دارند. در این پژوهش تأثیر آنتی اکسیدانهای طبیعی آبمیوه و آبمیوههای فراوری شده انار، انگور و کیوی، ترکیب آبمیوه انار و انگور، ترکیب آبمیوه انار و کیوی، ترکیب آبمیوهی انگور و کیوی و عصاره پوست انار روی کیفیت میوههای سالم گلابی رقم شاهمیوه بررسی و با تیمار کیتوزان در غلظت 1/5 درصد و شاهد (آب مقطر) مقایسه شد. تغییر در میزان اسید آسکوربیک، مواد جامد محلول کل، اسیدیته قابل تیتراسیون، درصد کاهش وزن، فعالیت آنزیمهای پراکسیداز و پلیفنول اکسیداز و سفتی میوههای سالم گلابی بهمدت 60 روز در سردخانه و در دمای 2± 4 درجه سانتیگراد ارزیابی شد. در میوههای گلابی تیمارهای ترکیب آب کیوی همراه با انار و یا انگور توانستند طی انبارداری سبب کاهش سرعت تخریب آسکوربیک اسید و میزان مواد جامد محلول کل، کاهش فعالیت آنزیم پراکسیداز و پلی فنول اکسیداز نسبت به شاهد و بیشتر تیمارها و حفظ سفتی بافت میوه گلابی نسبت به شاهد شوند. نتایج این پژوهش نشان داد که آنتیاکسیدانهای طبیعی موجود در بافت میوه، پتانسیل لازم را برای استفاده بهعنوان پوششهای آنتیاکسیدانی روی میوههای گلابی دارا هستند و باعث تأخیر در رسیدگی، زوال محصول و کاهش سرعت از بین رفتن مواد مغذی میوه میشوند.
Fruits and vegetables contain an array of antioxidant compounds. In this experiment, the effect of pomegranate, grape and kiwifruit juice or extract viz., pomegranate husk on pear fruits were investigated and compared with chitosan 1.5% and distilled water (control). The changes in the ascorbic acid, total soluble solids, total acid, weight loss, firmness and peroxidase and polyphenol oxidase activity of fruits were monitored during 60 days storage at 4±2°C. Combination of kiwifruit juice with pomegranate or grape juices reduced ascorbic acid and total soluble solids losses, suppressed peroxidase and polyphenol oxidase activity and maintained the firmness of intact pear fruits in storage compared to the control. Based on the findings of this study, natural fruit antioxidants can be recommended as a potent source of antioxidant coating for intact pears, as these compounds may delay pear fruit ripening and reduce the loss of fruit nutritional value.
Antioxidant, Ascorbic acid, Peroxidase, Polyphenol oxidase, Oxidative stress
اسید آسکوربیک, آنتیاکسیدان, پراکسیداز, پلی فنول اکسیداز, تنش اکسیداتیو
139
153
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2673-3&slc_lang=fa&sid=1
2017/12/272017/07/262017/09/132017/05/102017/11/272017/05/292017/11/302017/07/142017/01/112017/12/30
1396/10/9
2018/04/162018/04/232018/04/232018/04/302018/04/302018/05/192018/06/92018/06/112018/05/262018/06/2
1397/3/12
E.
Akbari
Isfahan University of Technology
الهه
اکبری
elahehakbari@ymail.com
00319475328460029300
00319475328460029300
No
دانشگاه صنعتی اصفهان
M.
Gholami
Isfahan University of Technology
مهدیه
غلامی
mah.gholami@cc.iut.ac.ir
00319475328460029301
00319475328460029301
Yes
دانشگاه صنعتی اصفهان
S.
Ghobadi
Isfahan University of Technology
سیروس
قبادی
cyrus@cc.iut.ac.ir
00319475328460029302
00319475328460029302
No
دانشگاه صنعتی اصفهان
fa
اثر حذف مقصد و محلولپاشی منیزیم بر رنگیزههای فتوسنتزی و عملکرد قند دو رقم سورگوم شیرین
Effect of Sink Removal and Magnesium Spraying on Photosynthetic Pigments and Sugar Yield of Two Sweet Sorghum Cultivars
در سالهای اخیر کمبود آب در کشور بهویژه در مناطق خشک و نیمهخشک نیاز به جایگزینی کشت چغندرقند با گیاهانی با راندمان مصرف آب بالاتر را بیش از پیش نمایان ساخته است. سورگوم شیرین از جمله گیاهان قندی است که با نیاز آبی کم و سازگاری بالا به شرایط محیطی امکان تولید اقتصادی قند را در مناطق مختلف فراهم میکند. هرچند جنبههای فیزیولوژیکی مؤثر بر عملکرد قند در این گیاه بهطور کامل شناخته شده نیست. آزمایش حاضر به بررسی اثر حذف مقصد بهعنوان یک عامل محدودکننده تولید قند و محلولپاشی منیزیم بهعنوان عاملی در بهبود رشد گیاه بر رنگیزههای فتوسنتزی و عملکرد در دو رقم سورگوم شیرین پرداخته است. این پژوهش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار و در طی دو سال (1393 و 1394) در مرکز تحقیقات کشاورزی شاهرود به اجرا درآمد. عوامل آزمایش شامل دو رقم سورگوم شیرین (KFS2 وKFS3)؛ تیمارهای حذف مقصد (شاهد، حذف مکانیکی و حذف شیمیایی با استفاده از اتفون) و محلولپاشی غلظتهای منیزیم (صفر، چهار و هشت میلیمولار) بودند. نتایج آزمایش نشان داد اثر متقابل رقم، حذف مقصد و محلولپاشی بر میزان رنگیزههای فتوسنتزی معنیدار بود که نتیجه آن افزایش میزان قند کل و عملکرد قند بود. بیشترین میزان عملکرد قند در هر دو رقم از حذف شیمیایی و غلظتهای چهار و هشت میلیمولار منیزیم بهدست آمد. در دو رقم مورد بررسی شاخص سطح اسمیلاتکننده بهطور معنیداری تحت تأثیر حذف مقصد قرار گرفت و بیشترین میزان این شاخص از حذف شیمیایی در رقم KFS2 بهمیزان 65/2 گرم قند بهازای هر مترمربع سطح برگ بهدست آمد که در کنار سایر صفات مورد بررسی بیانگر افزایش توان فتوسنتزی گیاه در نتیجه حذف مقصد بهویژه از طریق حذف شیمیایی با اتفون است. با توجه به عدم تفاوت معنیدار در بیشتر صفات بین سطوح چهار و هشت میلیمولار، سطح چهار میلیمولار منیزیم مناسبتر بود.
The ever-increasing problem of water scarcity in arid and semi-arid regions of Iran has necessitated the demand to replacement of sugar beet plantation by more water-use efficient plants. Sweet sorghum is one of the sugars plants with low water requirements that potentiates cost-effective sugar production in different regions. However, physiological aspects of sugar yield in this plant is not completely understood. The present experiment studied the effect of sink (spike) removal (as a limiting factor for sugar production) and magnesium spraying (as an improving factor for plant growth) on photosynthetic pigments concentration and yield of two sweet sorghum cultivars. This research was carried out as a factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications in two years (2014, 2015) in Shahroud Agricultural Research Center, Shahroud, Iran. Experimental factors included sweet sorghum cultivars (KFS2 and KFS3), sink removal treatments (control, mechanical removal and chemical removal of spike by ethephon) and spraying different concentrations of magnesium (0, 4 and 8 mM). Interaction of cultivars, sink removal and magnesium spraying levels was significant on photosynthetic pigments concentration, leading to increase in total sugar and sugar yield. The highest sugar yield in both cultivars was obtained from chemical removal of sink and 4 and 8 mM of magnesium application. In both of the studied cultivars, assimilate surface index was significantly affected by sink removal and the highest amount of this trait (2.65 g sugar per square meters of leaf area) was achieved from chemical removal of sink in KFS2. The latter results indicated that photosynthetic capacity of the sweet sorghum plants was enhanced by sink removal, especially when removed chemically, i.e. by ethephon. As no significant difference was observed between 4 and 8 mM in most examined traits, the 4 mM magnesium spraying was proven more suitable.
Magnesium sulfate, Sugar yield, Photosynthetic pigments, Ethephon
سولفات منیزیم, عملکرد قند, رنگیزههای فتوسنتزی, اتفون
155
172
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3375-1&slc_lang=fa&sid=1
2017/12/272017/07/262017/09/132017/05/102017/11/272017/05/292017/11/302017/07/142017/01/112017/12/302018/01/21
1396/11/1
2018/04/162018/04/232018/04/232018/04/302018/04/302018/05/192018/06/92018/06/112018/05/262018/06/22018/06/11
1397/3/21
S.
Nezarat
Shahrood University of Technology
سمیه
نظارت
nezarat_so@yahoo.com
00319475328460029350
00319475328460029350
No
دانشگاه صنعتی شاهرود
A.
Gholami
Shahrood University of Technology
احمد
غلامی
ahgholami@yahoo.com
00319475328460029351
00319475328460029351
Yes
دانشگاه صنعتی شاهرود
M.
Baradaran Firuzabadi
Shahrood University of Technology
مهدی
برادران فیروز آبادی
m.baradaran.f@gmail.com
00319475328460029352
00319475328460029352
No
دانشگاه صنعتی شاهرود
H. R.
Asghari
Shahrood University of Technology
حمیدرضا
اصغری
hamidasghari@gmail.com
00319475328460029353
00319475328460029353
No
دانشگاه صنعتی شاهرود
fa
اثر کاربرد کودهای نیتروژن و پتاسیم و رژیمهای آبیاری بر صفات مؤثر بر عملکرد دانه کنجد (.Sesamum indicum L)
The Effect of Using Nitrogen and Potassium Fertilizers and Irrigation Regimes on Grain Yield Related traits of Sesame
(Sesamum indicum L.)
بهمنظور مطالعه صفات مؤثر بر عملکرد دانه کنجد در شرایط کاربرد تیمارهای تغذیهای و رژیمهای آبیاری، آزمایشی بهصورت اسپلیتپلات فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه شاهد تهران در سال زراعی 1395-1394 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل رژیمهای آبیاری آبیاری کامل و قطع آبیاری بر اساس کدهای BBCH 75 و 65، سه نوع کود نیتروژنه (نیتروکسین، اوره و ترکیب نیتروکسین با 50 درصد اوره) و چهار سطح کود پتاسیم (عدم کوددهی بهعنوان شاهد، محلولپاشی و کاربرد خاکی نانوکلات پتاسیم و کاربرد آبی دیاکسید پتاسیم) بودند. بر اساس نتایج، اثر متقابل سهگانه آبیاری در نیتروژن در پتاسیم بر ارتفاع بوته، تعداد شاخه جانبی، تعداد برگ، تعداد کپسول، تعداد دانه در کپسول و عملکرد دانه معنیدار بود. بیشترین عملکرد دانه در آبیاری تا 50 درصد دانهبندی (BBCH 75) در عدم محلولپاشی پتاسیم و کود زیستی نیتروکسین با میانگین 1340/5 کیلوگرم در هکتار بهدست آمد که افزایش حدود 35 درصدی در مقایسه با تیمار شاهد داشت. علاوه بر این، عملکرد دانه با صفات قطر ساقه، وزن خشک بوته، تعداد کپسول، تعداد دانه در کپسول و وزن هزار دانه همبستگی مثبت و معنیداری نشان داد. بین صفات مورفولوژیک همبستگی ضعیفی مشاهده شد. همچنین بین صفات مورفولوژیک و عملکردی همبستگی قابل توجه و معنیدار آماری وجود نداشت. بر اساس نتایج رگرسیون گامبهگام، حداکثر اختلاف عملکرد دانه را میتوان به تعداد کل کپسول، وزن هزار دانه و تعداد دانه در کپسول نسبت داد که 98/8 درصد از تغییرات عملکرد دانه را توجیه میکردند.
In order to study the grain yield attributes of sesame in the presence of nutritional treatments and different irrigation regimes, a factorial split-plot experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications in Shahed University of Tehran, Iran during 2015-2016. The treatments included irrigation regimes (full irrigation and irrigation up to 65 and 75 BBCH scales), three types of nitrogen fertilizers (nitroxin, urea, and the combination of nitroxin and 50% urea) and four levels of potassium fertilizer (non-fertilized as control, spraying and soil application of potassium nano-chelate and potassium dioxide). The triple interaction effect of irrigation × nitrogen × potassium was significant on plant height, the number of lateral branches, capsules, seeds per capsule, and grain yield. The highest grain yield was obtained from plants irrigated up to 50% of seed ripening (75 BBCH) in the absence of application of potassium and use of nitroxin with an average of 1340.5 kg ha-1 leading to 35% increase, compared to the control treatment. In addition, the grain yield was positively and significantly correlated with stem diameter, plant dry weight, number of capsules and seeds per capsule, and 1000-seed weight. A weak correlation was observed among the morphological traits. Further, there was no significant correlation between morphological and yield attributes. Based on the results of stepwise regression, the maximum grain yield difference was related to the total number of capsules, 1000-seed weight, and number of seeds per capsule, together explaining 98.8% of the grain yield changes.
Correlation of traits, Irrigation withhold, Nitroxin, Potassium nano-chelate, Regression Analysis
تجزیه رگرسیونی, همبستگی صفات, نانوکلات پتاسیم, نیتروکسین و قطع آبیاری
173
188
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3334-1&slc_lang=fa&sid=1
2017/12/272017/07/262017/09/132017/05/102017/11/272017/05/292017/11/302017/07/142017/01/112017/12/302018/01/212017/09/4
1396/6/13
2018/04/162018/04/232018/04/232018/04/302018/04/302018/05/192018/06/92018/06/112018/05/262018/06/22018/06/112018/07/4
1397/4/13
A.
Mahsavi Khorami
Islamic Azad University, Damghan, Iran
اکرم
مهدوی خرمی
mahdavi1379@gmail.com
00319475328460029378
00319475328460029378
No
دانشگاه آزاد دامغان
J.
MasoudSinaki
Islamic Azad University, Damghan, Iran
جعفر
مسعودسینکی
jmsinaki2020@gmail.com
00319475328460029379
00319475328460029379
Yes
دانشگاه آزاد دامغان
M.
Amini Dehaghi
Shahed University, Tehran, Iran
مجید
امینی دهقی
amini@shahed.ac.ir
00319475328460029380
00319475328460029380
No
دانشگاه شاهد تهران
Sh.
Rezvan
Islamic Azad University, Damghan, Iran
شهرام
رضوان
shahramrezvan93@yahoo.com
00319475328460029381
00319475328460029381
No
دانشگاه آزاد دامغان
A.
Damavandi
Islamic Azad University, Damghan, Iran
علی
دماوندی
ali.damavandi@yahoo.com
00319475328460029382
00319475328460029382
No
دانشگاه آزاد دامغان
fa
شناسایی پایدارترین ژنوتیپهای گندم دوروم با استفاده از آمارههای ناپارامتری پایداری عملکرد
Identification of the Most Stable Durum Wheat Genotypes Using Nonparametric Yield Stability Statistics
گندم دوروم (Triticum durum Desf.) یکی از مهمترین محصولات غلات است که برای تهیه ماکارونی، پاستا و دیگر غذاها بهکار میرود. درک پیچیدگی اثر متقابل ژنوتیپ × محیط (GEI) و تأثیر آن در تعیین و انتخاب پایدارترین ژنوتیپها، محیطهای کلان و دیگر اهداف سازگاری از علاقمندیهای ویژه اصلاحگران نبات بوده است. روشهای گوناگونی برای تجزیه پایداری عملکرد دانه بر اساس مفهومهای متفاوت پایداری وجود دارند که میتوانند به روشهای پارامتری، ناپارامتری و چندمتغیره گروهبندی شوند. در این پژوهش، 20 ژنوتیپ گندم دوروم (19 ژنوتیپ پیشرفته و رقم تجاری دهدشت) طی چهار سال زراعی (92-1388) در پنج منطقه ارزیابی شدند. در هر محیط (ترکیب سال × مکان)، آزمایشات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شدند. روشهای چهارگانه آزمون ضربی و غیرضربی اثرات اصلی و اثرمتقابل در این پژوهش بررسی شدند. نتایج ارزیابی پایداری عملکرد دانه با استفاده از 13 روش ناپارامتری در این پژوهش نشان داد که در روشهای میانگین رتبه، انحراف معیار رتبه و درصد سازگاری ژنوتیپهای 9، 10 و 12 در روشهای نصار و هان و مجموع رتبه کنگ ژنوتیپهای 4، 5، 10، 11 و 17 در روشهای تنارازو و فوکس ژنوتیپهای 6، 9، 10، 12، 13 و 17 بهعنوان پایدارترین ژنوتیپها انتخاب شدند. در نهایت بر اساس جمعبندی نتایج همه روشها، ژنوتیپهای 10 و 12 بهعنوان پایدارترین ژنوتیپها در این پژوهش انتخاب شدند. با توجه به جمعبندی پژوهشهای قبلی نویسندگان پیشنهاد میشود در تحقیقات بعدی برای ارزیابی بهتر پایداری ژنوتیپها، یکی از روشهای پایداری مانند اَمی، رگرسیون مکانی و یا مدلهای مخلوط بههمراه روشهای ناپارامتری محاسبه شود.
Durum wheat (Triticum durum desf.) is one of the most important cereal crops used to make pasta, macaroni and other foods. Understanding the complexity of the genotype × environment interaction (GEI) and its impact on determining the most stable genotypes, mega environments and other adaptation goals has been a special concern for the plant breeders. Various methods exist for the stability analysis of grain yields based on different sustainability concepts that can be grouped into parametric, nonparametric and multivariate methods. In this research, 20 genotypes of durum wheat (19 advanced genotypes and Dehdasht commercial variety) were evaluated in five regions during four years (2009-2013). Experiments were carried out in a randomized complete block design with four replications in each environment (year × location). Based on the results of grain yield stability assessment using 13 nonparametric methods in the methods of mean rank, standard deviation and adaptability percentage, genotypes 9, 10 and 12, in the methods of Nassar and Huhn and sum rank of Kang, genotypes 4, 5, 10, 11 and 17 and in the Thennarasu and Fox methods, genotypes 6, 9, 10, 12, 13 and 17 were selected as the most stable genotypes. Finally, based on summarizing the results of all methods genotypes 10 and 12 were selected as the most stable genotypes. According to the previous studies of the authors, it is suggested that in the next researches, in order to better evaluate the stability of genotypes, one of the sustainability methods such as AMMI, spatial regression or mixed models, along with nonparametric methods, must be considered.
Stability, Durum Wheat, Nonparametric, Yield Trial, Rain-fed Conditions
پایداری, گندم دوروم, ناپارامتری, مقایسه عملکرد, شرایط دیم
189
203
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3393-1&slc_lang=fa&sid=1
2017/12/272017/07/262017/09/132017/05/102017/11/272017/05/292017/11/302017/07/142017/01/112017/12/302018/01/212017/09/42018/03/14
1396/12/23
2018/04/162018/04/232018/04/232018/04/302018/04/302018/05/192018/06/92018/06/112018/05/262018/06/22018/06/112018/07/42018/07/4
1397/4/13
R.
Karimizadeh
Dryland Agricultural Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Gachsaran, Iran.
رحمت الله
کریمی زاده
r.karimizadeh@areeo.ac.ir
00319475328460029312
00319475328460029312
Yes
موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گچساران، ایران.
A.
Asghari
Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran.
علی
اصغری
ali_asgharii@yahoo.com
00319475328460029313
00319475328460029313
No
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
O.
Sofalian
Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran.
امید
سفالیان
sofalian@gmail.com
00319475328460029314
00319475328460029314
No
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
K.
Shahbazi Homonlo
Ardabil Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Moghan, IRAN.
کمال
شهبازی
kamal.shahbazi@yahoo.com
00319475328460029315
00319475328460029315
No
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مغان، ایران.
T.
Hossienpour
Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Khorramabad, IRAN.
طهماسب
حسین پور
th35740@yahoo.com
00319475328460029316
00319475328460029316
No
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرمآباد، ایران.
H.
Ghojogh
Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Gonbad, IRAN.
حسن
قوجق
hghojogh@yahoo.com
00319475328460029317
00319475328460029317
No
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گنبد، ایران.
M.
Armion
Ilam Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Ilam, IRAN.
محمد
آرمیون
armion_m@yahoo.com
00319475328460029318
00319475328460029318
No
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایلام، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایلام، ایران.
fa
اثر رژیمهای مختلف رطوبتی و سوپر جاذب زئولیت بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه بزرک
Effect of Different Moisture Regimes and Super-Adsorbent Zeolite on Yield and Yield Components of linseed
بهمنظور مطالعه اثر سوپر جاذب طبیعی زئولیت بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه بزرک تحت رژیـمهـای مختلـف رطـوبتی، آزمایشی بهصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلـوکهـای کامـل تصـادفی بـا سه تکـرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه شهرکرد در سال 1396 انجام شد. عامل اصلی در چهار رژیم رطوبتی شامل آبیاری پس از 50 (شاهد)، 80، 130 و 180 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر کلاسA و عامل فرعی، در سه سطح ، عدم کاربرد زئولیت (شاهد)، 5 تن در هکتار و 10 تن در هکتار زئولیت بودند. نتایج نشان داد که کاربرد زئولیت بر صفات شاخص سبزینگی، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود ولی بر وزن هکتولیتر معنیدار نشد. رژیمهای مختلف رطوبتی بر کلیه صفات در سطح احتمال یک درصد معنیدار بودند. اثر برهمکنش عاملها بر تعداد کپسول در بوته در سطح احتمال یک درصد و بر شاخص سبزینگی در سطح احتمال پنج درصد معنیدار بود. نتایج نشان داد با افزایش مقادیر سوپرجاذب زئولیت، تحت تیمارهای رژیم رطوبتی، همه صفات افزایش داشتند بهطوری که کاربرد 10 تن زئولیت در هکتار، بیشترین تأثیر را بر رشد و عملکرد گیاه بزرک در تمامی شرایط آبیاری (آبیاری معمول و یا تحت شرایط تنش خشکی) از خود نشان داد. بیشترین عملکرد دانه بزرک (1581کیلو گرم در هکتار) مربوط به کاربرد 10 تن زئولیت در هکتار و کمترین عملکرد دانه (1331 کیلو گرم در هکتار) مربوط به عدم کاربرد زئولیت بود.
In order to study the effect of natural zeolite superabsorbent on yield and yield components of linseed under different moisture regimes, a split plot experiment was conducted in a randomized complete block design with 3 replications at Research Farm of Shahrekord University, Shahrekord, Iran in 2017. The main factor in four moisture regimes included irrigation after 50 (control), 80, 130 and 180 mm evaporation from class A evaporation pan and sub factor, at three levels encompassed no application of zeolite (control), 5 tons zeolite per hectare and 10 tons zeolite per hectare. The results showed that the effect of application of zeolite on vegetation index, number of capsules per plant, number of seeds per capsule, 1000 seed weight, grain yield, biological yield and harvest index was significant at 1% probability level, but this factor had no significant effect on hectoliter weight. Effect of moisture regimes on all studied traits were significant at 1% probability level. The effect of interaction of factors was significant on the number of capsules per plant at the probability level of 1% and on the vegetation index at 5% probability level. With increasing of zeolite superabsorbent under moisture treatments, all studied traits were increased, while application of 10 tons of zeolite per hectare showed the most effect on the growth and yield of linseed in all irrigation conditions (normal irrigation and under drought stress conditions). The highest seed yield (1581 kg ha-1) of linseed was related to the application of 10 tons of zeolite per hectare and the lowest yield (1331 kg ha-1) was obtained at the zeolite – free conditions.
Vegetation index, Number of capsules, 1000 seed weight, yield, harvest index, hectoliter weight
شاخص سبزینگی, تعداد کپسول, وزن هزار دانه, عملکرد, شاخص برداشت, وزن هکتولیتر
205
215
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2091-10&slc_lang=fa&sid=1
2017/12/272017/07/262017/09/132017/05/102017/11/272017/05/292017/11/302017/07/142017/01/112017/12/302018/01/212017/09/42018/03/142018/04/24
1397/2/4
2018/04/162018/04/232018/04/232018/04/302018/04/302018/05/192018/06/92018/06/112018/05/262018/06/22018/06/112018/07/42018/07/42018/07/30
1397/5/8
M.
Mohammadnaseri
Shahrekord University
مریم
محمدناصری
m.mohammadnaseri71@ymail.com
00319475328460029319
00319475328460029319
No
دانشگاه شهرکرد
M.R.
Tadayon
Shahrekord University
محمودرضا
تدین
mrtadayom@yahoo.com
00319475328460029320
00319475328460029320
Yes
دانشگاه شهرکرد
fa
مطالعه روابط بین عملکرد و اجزای عملکرد در ژنوتیپهای اسپرس با استفاده از روشهای آماری چند متغیره
Evaluation of Relationships between Yield and Yield Components in Sainfoin (Onobrychis Vicifolia Scop) Genotypes Using
Multivariate Methods
در این بررسی تعداد 34 ژنوتیپ اسپرس در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار از نظر 18 صفت زراعی، فنولوژیک و مورفولوژیک در مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی ارزیابی شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپها از لحاظ کلیه صفات مورد بررسی اختلاف بسیار معنیداری وجود دارد که این امر حاکی از وجود تنوع ژنتیکی و گستره گزینشی بالا بین ژنوتیپهای بررسی شده است. نتایج همبستگی ساده بین صفات مورد بررسی نشان داد که عملکرد علوفه با صفات ارتفاع بوته، شاخص برداشت، وزن خشک ساقه و تعداد ساقه همبستگی مثبت و معنیداری در سطح احتمال یک درصد دارد. تجزیه به مؤلفههای اصلی، برای کلیه صفات، پنج مؤلفه را مشخص کرد که بیش از 73 درصد از تنوع موجود را توجیه کردند. بهمنظور گزینش صفات توجیهکننده عملکرد علوفه، تجزیه رگرسیون گامبهگام انجام شد و صفات تعداد ساقه، تعداد برگ و شاخص برداشت بهعنوان مهمترین صفات مؤثر بر عملکرد وارد مدل شدند. با استفاده از تجزیه خوشهای به روش وارد، ژنوتیپهای مورد مطالعه در سه گروه که بهترتیب شامل 18، 9 و 7 ژنوتیپ بودند، طبقهبندی شد. نتایج تجزیه به مؤلفههای اصلی، نتایج حاصل از تجزیه خوشهای را تأیید کرد.
In the present study 18 agronomic, phonological and morphological traits were evaluated in 34 genotypes of sainfoin based on a randomized complete block design with three replications in Agricultural and Natural Resources Research Center of West Azerbaijan, Iran. Analysis of variance showed that there were significant differences among the genotypes for all of the measured traits, suggesting that there is considerable genetic variation among genotypes and indicating high potential for improving these traits through targeted selection in breeding programs. Correlation analysis showed that forage yield had significantly positive correlations with plant height, harvest index, dry weight of stem, and number of stems. Principal component analysis revealed that five components justify more than 73 percent of the total variation. In order to select effective yield components, step-wise regression was undertaken and number of stems, number of leaves and harvest index were entered into the regression model. Cluster analysis using Ward algorithm classified 34 genotypes into three groups, including 18, 9 and 7 genotypes. Moreover, principle components analysis confirmed the result of cluster analysis.
Cluster analysis, Genetic diversity, Phenotypic correlation, Sainfoin
اسپرس, تجزیه خوشهای, تنوع ژنتیکی, همبستگی فنوتیپی
217
232
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3342-2&slc_lang=fa&sid=1
2017/12/272017/07/262017/09/132017/05/102017/11/272017/05/292017/11/302017/07/142017/01/112017/12/302018/01/212017/09/42018/03/142018/04/242017/10/9
1396/7/17
2018/04/162018/04/232018/04/232018/04/302018/04/302018/05/192018/06/92018/06/112018/05/262018/06/22018/06/112018/07/42018/07/42018/07/302018/07/16
1397/4/25
H.
Abbasi Holasou
univercity of tabriz
حسین
عباسی هولاسو
hossein.pdf55@gmail.com
00319475328460029321
00319475328460029321
No
دانشگاه تبریز
A.
Hassanzadeh Ghort tapeh
Seed and Plant Improvement Department, West Azerbaijan Agricultural, and Natural Resources Research and Education Center
عبدالله
حسنزاده قورت تپه
a.g.hassanzadeh@gmail.com
00319475328460029322
00319475328460029322
Yes
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارمیه
Z.
Talebzadeh
univercity of urmia
زلیخا
طالب زاده
zo.talebzadeh@yahoo.com
00319475328460029323
00319475328460029323
No
دانشگاه ارومیه