OTHERS_CITABLE
بررسی خشک سالی های هواشناسی در استان فارس
«خشکسالی» هنگامی اتفاق میافتد که کمبودی در مقدار بارندگی، رواناب و رطوبت خاک و افزایشی در میزان دمای هوا و یا کاهشی در سطح ایستایی در منطقه، نسبت به شرایط میانگین دیده شود. خشکسالی پدیدهای است که هر از چند سال میتوان آن را با شدتهای متفاوت در یک منطقه انتظار داشت. بنابراین با «خشکی» که از ویژگیهای دایمی آب و هوایی هر منطقه است فرق میکند. در این پژوهش، با استفاده از روش هربست و همکاران، که بعداً توسط موهان و رانگاچاریا اصلاح شد، آمار بارندگی ماهیانه 21 ساله 51 ایستگاه هواشناسی مربوط به سازمان آب، در سطح استان فارس بررسی و نقشههای هممدت و همشدت خشکسالی برای کل استان فارس تهیه گردید. بر این پایه، مناطق شمال شرقی، جنوب شرقی، جنوب و جنوب غرب استان، که در مجاورت استانهای خشک اصفهان، کرمان، هرمزگان و بوشهر واقعند، مناطق مستعد خشکسالی شناخته میشوند.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-79-fa.pdf
2002-01-15
1
11
خشکسالی هواشناسی ، خشکی، نقشه های هم شدت وهم مدت خشکسالی
An Evaluation of Meteorological Drought in Fars Province
Drought can occur at such times when variables such as rainfall depth, run-off, soil moisture, etc. show a deficiency, or variables such as temperature show an increase, or when ground water level shows a decrease in comparison with the average level. Therefore, drought can be evaluated with respect to agricultural, meteorological, or hydrological variability. In this research, considering the meteorological aspects, the method by Herbst et al., later modified by Mohan and Rangacharia, was applied in drought evaluation in Fars Province, Iran. Monthly rainfall measurements over a period of 21 years for 51 stations obtained from Fars Regional Water Board, were used in the analysis. Maps showing lines of iso-duration and iso-intensity lines were developed for the province. Based on the results, northeast, southeast, south, and southwestern parts of the province have the highest potential for being affected by drought events.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-79-en.pdf
2002-01-15
1
11
Meteorological drought
Aridity
Drought maps of iso-intensity and iso-duration.
V.
Karimi
1
AUTHOR
A.A.
Kamkar-Haghighi
2
AUTHOR
A.R.
Sepaskhah
3
AUTHOR
D.
khalili
4
AUTHOR
OTHERS_CITABLE
بررسی احتمال مشارکت کشاورزان در ایجاد یک سیستم اطلاعاتی ساده مدیریت مزرعه: مطالعه موردی شهرستان رفسنجان
در این پژوهش یک سیستم اطلاعاتی ساده مدیریت مزرعه معرفی شد که با همکاری کشاورزان و یک مرکز اطلاعرسانی اداره میشود. نتایج نشان داد که کشاورزان مورد بررسی تمایل کافی برای همکاری با این سیستم را دارند. با این وجود، نخستین گام در اجرای هر سیستم اطلاعاتی، داشتن سیستمهای حسابداری میباشد، که تنها 42% کشاورزان مورد بررسی از آن استفاده میکنند. علت استفاده نکردن از سیستمهای حسابداری، نداشتن آگاهی از اهمیت آن است و در صورت بیان منافع آن، به آسانی از سوی کشاورزان پذیرفته میشود. در بیان این اهمیت، منابع سیستمهای حسابداری بررسی شده و نتایج نشان داد افرادی که دارای دفاتر حسابداری هستند، نسبت به کشاورزان فاقد این دفاتر، دارای عملکرد در هکتار بیشتری میباشند.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-80-fa.pdf
2002-01-15
13
24
سیستم اطلاعاتی مدیریت مزرعه، مشارکت کشاورزان، سیستم حسابداری مزرعه
Possibility of Farmer Participation in Establishing a Simple Farm Management Information System: A Case Study in Rafsanjan
In this paper, a simple farm management information system is introduced. This system was administered through cooperation between farmers and an information agency. The results showed that the farmers were willing enough to accept the system. Nevertheless, having an accounting system is the first step toward the establishment of an information system, which is used by only %42 of the sampled farmers. The main reason for this is the lack of knowledge about the benefits of such systems. In other words, if farmers were aware of the benefits of accounting systems, they would accept them easily. The results also showed that the farmers who use accounting systems are more successful in their production activities.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-80-en.pdf
2002-01-15
13
24
Farm management information
Cooperation of farmers
Farm accountin system.
M.
Abdollahi Ezzatabadi
1
AUTHOR
G.R.
Soltani
2
AUTHOR
A.
Nejati
3
AUTHOR
OTHERS_CITABLE
استفاده از تئوری تعمیم یافته کالای مرکب برای گروه بندی برخی از محصولات عمده زراعی در ایران
در پژوهش حاضر تئوری تعمیم یافته کالای مرکب برای آزمون جمعسازی سازگار محصولات عمده زراعی و گروهبندی آنها در بررسیهای اقتصادی رفتار تولیدکنندگان بخش کشاورزی ایران به کار گرفته شده است. نتایج نشان میدهد که فراوردههای کشاورزی، بجز ذرت، سویا و خربزه را میتوان در گروههای غلات، حبوبات، دانههای روغنی، محصولات جالیزی و سبزیجات دستهبندی و هر کدام را به صورت یک کالای مرکب در بررسیهای اقتصادی منظور نمود. افزون بر این، فرض این که آیا همه محصولات زراعی میتوانند در یک گروه قرار گیرند نیز آزمون گردید. نتایج آزمون قرار دادن این محصولات (به استثنای کنجد، پنبه و خربزه) را در یک گروه بلامانع میداند. با توجه به نتایج به دست آمده، برآورد یک تابع تولید و یا هزینه کلی برای بخش کشاورزی ایران، از این لحاظ که اشکال جمعسازی بر آن وارد نیست، مورد تأیید میباشد. همچنین، تدوین و برآورد توابع تولید و هزینه برای هر یک از زیربخشهای کشاورزی به صورت گروهبندی شده فوق نیز ممکن است.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-81-fa.pdf
2002-01-15
25
39
جمع سازی، هم جمعی، تفکیک پذیری، تئوری تعمیم یافته کالای مرکب
The Application of Generalized Composite Commodity Theorem for Consistent Crop Products Aggregation in Iran
This study uses the Generalized Composite Commodity Theorem (GCCT) to investigate the consistency of aggregating major crop products in studying producer’s behaviour in Iran. The results show that all crop products, except corn, soybean, and melon can consistently be grouped into cereals, oil seeds, pulses, and vegetable composite commodities. In addition, the results testing the hypothesis of the possibility of aggregating all crop products in a single group was positive when we excluded sesame, cotton, and water melon from the list. Accordingly, modeling and estimating an aggregate production or cost function for Iranian crop sector will not cause consistent biases. Additionally, one can estimate a separate or cost function for each of the above sub-sectors without causing aggregation biases in grouping the commodities.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-81-en.pdf
2002-01-15
25
39
Aggregation
Co- integration
Separability
GCCT.
H.
Salami
1
AUTHOR
A.
Kiani Rad
2
AUTHOR
OTHERS_CITABLE
آثار تنش های شوری و خشکی بر رشد و ترکیب شیمیایی و بیوشیمیایی چهار رقم پیاز خوراکی (Allium cepa)
آثار شوری و خشکی بر رشد و ترکیب شیمیایی و بیوشیمیایی چهار رقم پیاز خوراکی دسکس، تگزارس ارلی گرانو (تگزاس)، دهیدراتور و پیاکس 492 در یک آزمایش گلخانهای در گلدان بررسی گردید. تیمارهای تنش شوری عبارت بود از شاهد، 45 میلیمول کلرور سدیم و 45 میلیمول کلرور سدیم + 5 میلیمول کلرور کلسیم و تیمارهای خشکی عبارت بود از شاهد (نگهداری رطوبت گلدانها در حد ظرفیت مزرعه) و خودداری از آبیاری تا زمانی که 50 درصد آب قابل استفاده مصرف شد، و سپس آبیاری تا حد ظرفیت مزرعه. گیاهان پس از چهار هفته از اعمال تیمارها برداشت شدند و وزن خشک اندام هوایی و ریشه، و سدیم، پتاسیم، کلسیم، پروتئین کل، قند و پرولین در اندام هوایی و ریشه اندازهگیری گردید. نتایج نشان داد که تیمارهای کلرور سدیم و خشکی به طور معنیداری باعث کاهش وزن خشک اندام هوایی و ریشه شدند. از میان ارقام، رقم تگزاس بیشترین و رقم دسکس کمترین مقدار وزن خشک اندام هوایی را تولید کرد. کلرور سدیم به گونه معنیداری باعث افزایش سدیم و کاهش پتاسیم در اندامهای هوایی و ریشه، و کاهش کلسیم در ریشه گردید. تیمار کلرور سدیم توأم با کلرور کلسیم آثار سوء ناشی از کلرور سدیم را خنثی نمود؛ بدین صورت که به طور معنیداری باعث افزایش وزن خشک اندام هوایی در دو رقم، و افزایش وزن خشک و پتاسیم ریشه و کاهش سدیم و قند در اندامهای هوایی و ریشه همه ارقام گردید. کلیه تنشها مقدار پروتئین کل اندام هوایی را در رقم تگزاس به گونهای معنیدار افزایش دادند، در ارقام دیگر یا بیتأثیر بودند و یا باعث کاهش معنیدار آن گردیدند. مقدار پروتئین ریشه در کلیه ارقام، در اثر تیمارهای کلرور سدیم و کلرور سدیم توأم با کلرور کلسیم افزایش معنیدار پیدا کرد، ولی تنش خشکی تأثیری بر مقدار آن نداشت. افزایش و یا کاهش مقادیر قند و پرولین در اندام هوایی و ریشه تحت تأثیر تنشها، از الگوی خاصی پیروی نکرد. از میان ترکیبات بیوشیمیایی اندازهگیری شده، مقدار پروتئین موجود در اندام هوایی گیاهان، تحت تنشهای شوری و خشکی، همبستگی مثبت بسیار زیادی با وزن خشک اندام هوایی نشان داد، که احتمالاً میتوان از آن برای ارزیابی ارقام پیاز به این تنشها استفاده نمود.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-82-fa.pdf
2002-01-15
41
52
تنشهای شوری و خشکی ، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، سدیم، پتاسیم، کلسیم، پرولین، پروتئین، قند
Effects of Salinity and Drought Stresses on Growth and Chemical and Biochemical Compositions of 4 Onion (Allium cepa) Cultivars
A glasshouse study was conducted to measure the effects of salinity and drought stresses on growth and chemical and biochemical composition of 4 onion cultivars. The cultivars were Dessex, Texas Early Grano (Texas), Dehydrator, and PX492. Salinity treatments included control, 45mM NaCl, 45mM NaCl + 5mM CaCl2 and drought treatments were control (maintaining soil moisture at field capacity) and irrigation when 50% of available water was used. Four weeks after the treatments, the plants were harvested and root and shoot dry weights (RDW, SDW), Na+, K+, Ca2+, total protein, reduced sugars, as well as free proline contents were measured in both roots and shoots. Results showed that NaCl and drought treatments significantly reduced SDW and RDW. The Texas cultivar and the Dessex cultivar produced the highest and the lowest amounts of SDW, respectively. NaCl significantly increased Na+ uptake but reduced K+ uptake in shoots and roots and also reduced Ca2+ uptake in roots. NaCl+CaCl2 significantly alleviated the deleterious effects of NaCl such that SDW significantly increased in two cultivars and increased RDW and the K+ contents while causing decreased Na+ and sugar contents in shoots and roots of all cultivars. All stresses increased total protein contents of shoots in Texas only but decreased or had no effect on others. Root total protein increased under salinity stress, while drought had no effect. Changes in proline and sugars in both shoots and roots did not follow any particular pattern. Out of the biochemical compositions measured, shoot total protein in plants under the stresses showed a positive significant correlation with SDW, which may be used to screen onion cultivars for drought and salinity stresses.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-82-en.pdf
2002-01-15
41
52
Salinity
Drought
Shoot and root dry weight
Na<sup>+</sup>
K<sup>+</sup>
Ca<sup>2+</sup>
Proline
Protein
Sugar.
M. J. Arvin
1
AUTHOR
N. Kazemi-Pour
2
AUTHOR
OTHERS_CITABLE
روابط صفات و تجزیه ضرایب مسیر برای عملکرد غده و بذر در برخی از پیازهای بومی ایران
روابط علّی میان صفات گوناگون پیاز و اثر مستقیم و غیرمستقیم آنها بر عملکردهای غده و بذر برای بهکارگیری در برنامههای اصلاحی در مزرعه پژوهشی دانشگاه صنعتی اصفهان در سال 1377 بررسی گردید. نتایج نشان داد که همبستگیهای فنوتیپی و ژنتیکی تقریباً مشابه بودند، به طوری که وزن غده بیشترین همبستگی را با قطر غده و کمترین آن را با شمار روز تا سبز شدن داشت. نتایج رگرسیون مرحلهای نشان داد که عرض برگ در فاصله 25 درصد از غلاف، طول و وزن خشک برگ بهترین تخمینزننده سطح برگ هستند؛ قطر غده، طول غده، ارتفاع بوته و شمار روز تا رسیدگی مهمترین صفات تبیین کننده تغییرات عملکرد غدهاند؛ شمار گلچههای بارور شده بهترین بیانگر صفت تغییرات وزن بذر میباشند؛ و وزن، قطر و حجم غده مهمترین صفات توجیه کننده تغییرات شمار مریستم روی صفحه ساقه حقیقی به حساب میآیند. تجزیه ضرایب مسیر نشان داد که قطر غده بیشترین اثر مستقیم و مثبت را بر عملکرد غده دارد، و اثر غیرمستقیم ارتفاع بوته از طریق قطر غده بر آن شایان توجه است. شمار گلچههای بارور شده در بوته بیشترین اثر مستقیم و شمار گلآذین در بوته نیز بیشترین اثر غیرمستقیم را از طریق شمار گلچههای بارور بر وزن بذر داشت.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-83-fa.pdf
2002-01-15
53
69
پیاز، تجزیه ضرایب مسیر، رگرسیون مرحلهای ، همبستگی ژنتیکی، همبستگی فنوتیپی
Relationships Between Traits and Path-coefficient Analysis for Bulb and Seed Yield Iranian Landraces of Onion (Allium Cepa L.)
In order to determine the relationships among the different traits of onion and to study the direct and indirect effects of these traits on bulb and seed yield, an experiment was conducted in 1998 at the research farm of Isfahan University of Technology. Results showed that phenotypic and genotypic correlations were similar and bulb weight showed the highest and lowest coefficients of correlation with bulb diameter and number of days to emergence, respectively. Results of stepwise regression analysis showed that leaf width at 25% of its length from the neck, leaf length, and leaf dry weight were the best estimators for leaf area bulb diameter, bulb length, plant height and number of days to maturity were the most important determining characters for bulb yield variation. Number of fertilized florets was the best determinator of seed yield and bulb weight, while diameter and volume were the best describing characters for the number of meristems on the basal plate. Path-coefficient analysis revealed that bulb diameter showed the highest direct positive effect on bulb yield and the indirect effect of plant height through bulb diameter on it was of prime importance. Number of fertilized florets per plant and number of inflorescence per plant through the number of fertilized florets showed the highest direct and indirect effects on seed weight, respectively.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-83-en.pdf
2002-01-15
53
69
Onion
Genotypic and phenotypic correlations
Path analysis
Stepwize Regression.
A. Dehdari
1
AUTHOR
M. Mobli
2
AUTHOR
A. Rezai
3
AUTHOR
OTHERS_CITABLE
تأثیر نیتروژن و منگنز بر رشد و ترکیب شیمیایی اسفناج
معمولاً کمبود نیتروژن بیش از دیگر عناصر غذایی عامل محدودکننده رشد گیاهان زراعی است. کمبود منگنز نیز در برخی از خاکهای آهکی ایران گزارش شده است. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر نیتروژن، منگنز و برهمکنش آنها بر رشد و ترکیب شیمیایی اسفناج (.Spinacia oleracea L) در شرایط گلخانهای بود. آزمایش در یک خاک از سری چیتگر با نام تاکسونومی carbonatic، Fine-loamy، Typic Calcixerept، thermic، به صورت فاکتوریل در چارچوب طرح کاملاً تصادفی، شامل پنج سطح نیتروژن (صفر، 50، 100، 200 و 400 میلیگرم در کیلوگرم خاک به صورت آمونیوم نیترات) و سه سطح منگنز (صفر، 15 و 30 میلیگرم در کیلوگرم خاک به صورت منگنز سولفات)، در چهار تکرار انجام شد. مدت رشد گیاهان در گلخانه 60 روز بود، و در هنگام برداشت از یک کلروفیلمتر دستی مدل SPAD-502 برای ارزیابی وضعیت کلروفیل برگ استفاده گردید. کاربرد نیتروژن و منگنز وزن خشک اندام هوایی، غلظت و جذب کل نیتروژن، غلظت و جذب کل منگنز، نسبت Mn:Fe و اعداد خوانده شده توسط کلروفیلمتر دستی روی برگ را در گیاه اسفناج به طور معنیداری افزایش داد. کاربرد نیتروژن، غلظت و جذب کل روی، مس و جذب کل آهن را در گیاه به طور معنیداری افزایش، ولی غلظت آهن را کاهش داد. مصرف منگنز باعث کاهش غلظت آهن و روی، ولی افزایش معنیدار جذب کل آهن و مس در اسفناج گردید. هنگامی که حداکثر وزن ماده خشک به دست آمد، عدد خوانده شده توسط کلروفیلمتر در حدود 40 بود. چنانچه نتایج حاصل از این پژوهش در شرایط مزرعه نیز تأیید گردد، میتوان توصیه کودی مناسبی برای مصرف نیتروژن و منگنز در کشت اسفناج ارائه نمود.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-84-fa.pdf
2002-01-15
71
84
نیتروژن ، منگنز، اسفناج، کلروفیل، کلروفیل متر دستی
Effect of Nitrogen and Manganese on the Growth and Chemical Composition of Spinach
Nitrogen is usually the most limiting nutrient for crop production. Manganese deficiency in some calcareous soils of Iran has been reported. The objective of this study was to evaluate the effect of N and Mn on the growth and chemical composition of spinach (Spinacia oleracea L.) under greenhouse conditions. The experiment was conducted in a soil from Chitgar series (Fine-loamy, carbonatic, thermic, Calcixerollic Xerochrepts). Treatments consisted of factorial arrangement of five N rates (0, 50, 100, 200 and 400 mg kg-1 as NH4NO3) and three Mn rates (0, 15 and 30 mg kg-1 as MnSO4) in a completely randomized design with four replications. Plants were allowed to grow for 60 days and a hand-held SPAD-502 chlorophyll meter was used to evaluate leaf chlorophyll status at harvest. Results showed that N and Mn application increased shoot dry weight, N and Mn concentrations and total uptake, Mn:Fe ratios and chlorophyll readings, significantly. Nitrogen increased concentrations and total uptake of Zn, Cu and total uptake of Fe in plants, but decreased Fe concentration. Addition of Mn decreased Fe and Zn concentrations in spinach but increased total uptake of Fe and Cu. When maximum dry matter was obtained, the chlorophyll meter reading was about 40. A similar study should be carried out under field conditions before the N and Mn fertilizer recommendations for spinach can be made.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-84-en.pdf
2002-01-15
71
84
Nitrogen
Manganese
Spinach
Chlorophyll
Chlorophyll meter.
A. Ronaghi
1
AUTHOR
Y. Parvizi
2
AUTHOR
N. Karimian
3
AUTHOR
OTHERS_CITABLE
بررسی تنوع ژنتیکی لاین های سویا با استفاده از روش الکتروفورز پروتئین دانه
این پژوهش به منظور بررسی تنوع ژنتیکی 270 ژنوتیپ سویا، از نظر الگوهای الکتروفورتیک پروتئین دانه و ارتباط آنها با برخی از ویژگیهای دانه مانند درصد روغن، درصد پروتئین، برخی از ترکیبات شیمیایی و وزن صد دانه انجام شد. از میان روشهای الکتروفورز، غلظتهای 10 و 5/4 درصد اکریلامید به ترتیب برای ژلهای اصلی و پایه، غلظت 5/13 میلیگرم در میلیلیتر بافر استخراج عصاره پروتئین، 10 میکرولیتر تزریق نمونه در داخل چاهکهای ژل، 5/2 میلیآمپر و دو ساعت رنگآمیزی، مناسبترین تلفیق برای به دست آوردن نوارهای واضح و جداگانه پروتئینی تشخیص داده شد. نتایج الکتروفورز پروتئینها، 30 نوار را بر مبنای حرکت نسبی روی ژل آشکار ساخت، که تنها پنج عدد از آنها در میان ژنوتیپها چند شکلی نشان دادند. به طور کلی، هشت الگوی متفاوت الکتروفورتیک در میان ژنوتیپها تشخیص داده شد. تجزیه خوشهای ژنوتیپها بر پایه ارزیابی کیفی نوارهایی که چند شکلی نشان دادند آنها را در هشت گروه و تجزیه خوشهای نوارهای متغیر در ژنوتیپها آنها را در سه گروه جداگانه دستهبندی کرد. ضریب تطابق ساده میان نوارهای با حرکت 5/2 و 5/49 درصد برابر صفر بود، که بیانگر عدم ظهور همزمان این دو نوار با هم میباشد. احتمالاً این نوارها توسط یک ژن کنترل میگردند، که در ژنوتیپهای هموزیگوت غالب و مغلوب به صورت یک نوار منفرد ظاهر شده و موقعیت متفاوتی را روی ژل پیدا میکنند. اختلاف میان الگوهای پروتئینی از نظر درصد پروتئین و درصد روغن دانه معنیدار بود. ضرایب همبستگی میان نوارهای پروتئینی متغیر در ژنوتیپها و صفات مورد بررسی نشان داد که نوارهای پروتئینی با حرکت نسبی 5/3 و 5/49 درصد به ترتیب دارای همبستگی مثبت و معنیدار با درصد پروتئین و فسفر دانه میباشند. ژنوتیپهای الگوهای پروتئینی دارای نوار با حرکت نسبی 5/49 درصد، بیشترین درصد فسفر دانه را داشتند. رنگ ناف دانه ژنوتیپهای حاوی نوار پروتئینی با حرکت نسبی 52 درصد سیاه بود.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-85-fa.pdf
2002-01-15
85
96
تجزیه خوشهای، ترکیب شیمیایی دانه، ژرم پلاسم، همبستگی صفات
Evaluation of Genetic Variation in Soybean Lines Using Seed Protein Electrophoresis
This experiment was conducted to study genetic variation for electrophoretic seed protein patterns and their relations with some seed characteristics such as protein and oil percentages, chemical compositions and 100-seed weight among 270 soybean (Glycine max L. Moench) genotypes. Among different electrophoresis procedures examined, 10% and 4.5% concentrations of acrylamide for resolving and stacking gels, respectively, 13.5 mg/ml concentration of protein buffer extraction, injection of 10 microlitre sample injection into gel hollows, 2.5 miliamper and 2-hours staining period were determined as the best combination to achieve clear bands and good separation. Based on relative mobility on gel, 30 protein bands were observed, of which only 5 varied among genotypes. In general, 8 electrophoretic patterns were recognized. Cluster analysis based on qualitative evaluation of patterns grouped the genotypes in 8 clusters and classified different bands in three groups. Simple concordance (matching) coefficients between protein bands with relative mobilities of 2.5% and 49.5% were zero, which is an indication of their independent occurrence. Probably, these bands are coded with one gene that in dominant and recessive homozygous genotypes appear as a single band at different positions on the gel. Analysis of variance revealed significant differences (P<0.05) among protein patterns for protein and oil percentages. Correlation coefficients between variable protein bands and studied traits showed a positive and significant relation (P<0.05) of bands with relative mobility of 3.5 and 49.5 with protein and phosphorous contents of the seeds, respectively. Protein patterns having band with relative mobility of 49.5 had the highest phosphorous content. Black hilum color of seeds was related to protein band with relative mobility of 52.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-85-en.pdf
2002-01-15
85
96
Cluster analysis
Correlation
Germplasm
Seed chemical composition.
H. Alipour
1
AUTHOR
A. Rezai
2
AUTHOR
S. A. M. Meibodi
3
AUTHOR
M. Taheri
4
AUTHOR
OTHERS_CITABLE
تأثیر میزان نیتروژن و زمان برش علوفه بر عملکرد علوفه و دانه جو کارون
به منظور بررسی اثر نیتروژن و زمان برش علوفه بر عملکرد دانه و علوفه جو (.Hordeum vulgare L) رقم کارون، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در چارچوب بلوکهای کامل تصادفی، در مزرعه پژوهشی مجتمع عالی آزموشی و پژوهشی کشاورزی رامین وابسته به دانشگاه شهید چمران اهواز، در سال زراعی 76-1375 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل پنج سطح نیتروژن 45، 90، 135، 180 و 225 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به صورت کود اوره در کرتهای اصلی، و سه زمان برش علوفه شامل عدم برش علوفه، برش علوفه در ابتدای ساقه رفتن بدون قطع مریستم زایشی و برش علوفه در اواسط ساقه رفتن با قطع مریستم زایشی ساقه اصلی در کرتهای فرعی بود. اختلاف معنیداری در عملکرد دانه بر اثر میزانهای مختلف نیتروژن و زمان برش علوفه دیده شد. در بررسی اثر متقابل نیتروژن و زمان برش علوفه، بیشترین عملکرد دانه به میزان 6/281 گرم در متر مربع، با مصرف 90 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در زمان برش علوفه ابتدای ساقه رفتن، و کمترین عملکرد با میانگین 7/158 گرم در متر مربع با مصرف 45 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در زمان برش علوفه اواسط ساقه رفتن به دست آمد. تأثیر متقابل سطوح نیتروژن و برداشت علوفه از نظر شمار سنبله در واحد سطح، شمار دانه در سنبله و وزن هزار دانه معنیدار بود. در میان اجزای عملکرد، شمار سنبله و وزن دانه به ترتیب حساسیت بیشتری نسبت به سطوح نیتروژن و زمان برش علوفه نشان دادند. درصد و عملکرد پروتئین علوفه خشک با افزایش کاربرد نیتروژن افزایش معنیداری داشت، ولی با تأخیر در زمان برداشت علوفه، درصد پروتئین کاهش و عملکرد آن افزایش معنیدار یافت. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که مقادیر زیاد نیتروژن نتوانست خسارت تأخیر در برداشت علوفه را بر تولید دانه جبران نماید. با توجه به اجزای اندازهگیری شده، میتوان گفت که مصرف کود نیتروژن با کاربرد 90 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار، و برداشت علوفه در مرحله ابتدای ساقه رفتن، نسبت به تیمارهای دیگر از برتری مناسبی در کشت دومنظوره (علوفه + دانه) برخوردار بود.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-86-fa.pdf
2002-01-15
97
106
نیتروژن، زمان برش، عملکرد علوفه و دانه ، جو
Effect of Different Levels of Nitrogen and Cutting Time on Grain and Forage Yield of Karoon Cultiver of Barley
Effects of different levels of nitrogen fertilizer and cutting time of forage on grain and forage yield of barley (Hordeum vulgare L.) Karoon cultivar was studied during 1995-1996 at Ramin Agricultural Research and Educational Center, University of Shahid Chamran, Ahwas, by using a split plot design in randomized complete block with 4 replications. Main plots were assigned to five levels of N fertilizer (45, 90, 135, 180 and 225 kg N/ha) as urea fertilizer and subplots to three cutting times (no cutting, cutting forage at early stem elongation without removing reproductive meristem and cutting forage in the middle of stem elongation with cut reproductive meristem). The effects of N rates and cutting time on grain yield were significant. Maximum yield was obtained with 281.6 g/m2 when crop plants received 90 kg N/ha and cutting time at early stem elongation and minimum yield was obtained (158.2 g/m2) with 45 kg N/ha and cutting forage in the middle of stem elongation. Interactive effect of levels of N and cutting time on spike number per m2, grain number in spike and grain weight were significant. Among yield components, spike number and grain weight showed the highest sensitivity to both. Different levels of N increased forage protein concentration and protein yield significantly, but delay in cutting time decreased protein concentration and increased protein yield. Results indicated that high levels of N could not compensate for the delay in cutting time of forage for grain yield. It was concluded that application of 90 kg N/ha and cutting time in early stem elongation was preferable for grain and forage production as compared to other treatments.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-86-en.pdf
2002-01-15
97
106
Nitrogen
Cutting time
Grain and forage yield Barley.
G. Fathi
1
AUTHOR
M. Mojedam
2
AUTHOR
S. A. Siadat
3
AUTHOR
G. Noor Mohammadi
4
AUTHOR
OTHERS_CITABLE
بررسی تنوع ژنتیکی عملکرد دانه و دیگر ویژگیهای زراعی در ژنوتیپهای بزرگ با کیفیت روغن خوراکی و صنعتی در اصفهان
بزرک (.Linum usitatissimum L) گیاهی است دانه روغنی با سازگاری گسترده، که روغن ژنوتیپهای معمولی آن به لحاظ ترکیب خاص اسیدهای چرب مصارف صنعتی دارد. روغن ژنوتیپهای جدید حاصل از جهشزایی، از نظر ترکب اسیدهای چرب مانند روغن آفتابگردان بوده و میتواند به مصارف خوراکی برسد. این پژوهش به منظور بررسی تنوع ژنتیکی ویژگیهای زراعی و پتانسیل تولید ژنوتیپهای با کیفیت روغن خوراکی و صنعتی بزرک در منطقه اصفهان انجام گردید. در این پژوهش، به منظور ارزیابی ژنوتیپها از طرح آماری ارزیابی مقدماتی آگمنت استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین شمار گیاهچه در متر مربع، در ژنوتیپهای با کیفیت روغن خوراکی و صنعتی به ترتیب 178 و 367، و دارای ضریب تغییرات 70 و 10 درصد بود. طول دوره رشد ژنوتیپها نیز متنوع و در دو گروه با کیفیت روغن خوراکی و صنعتی به ترتیب 89-116 و 89-128 روز بود. ارتفاع گیاه در ژنوتیپهای با کیفیت روغن خوراکی و صنعتی به ترتیب بین 57 تا 86 و 49 تا 73 سانتیمتر نوسان داشت. عملکرد دانه نیز تنوع چشمگیری نشان داد، به طوری که ژنوتیپهای با کیفیت روغن خوراکی دارای عملکرد دانه 429-2651 کیلوگرم در هکتار و ضریب تغییرات 35 درصد، و ژنوتیپهای با کیفیت روغن صنعتی دارای عملکرد 779-2389 کیلوگرم و ضریب تغییرات 25 درصد بودند. در این بررسی عملکرد دانه در گیاه همبستگی زیاد و مثبت با شمار انشعابات پایهای (**77/0=r) و شمار کپسول در گیاه (**93/0=r)، ولی همبستگی زیاد و منفی با شمار گیاه در واحد سطح (**66/0-=r) نشان داد. بر پایه نتایج حاصل از تجزیه رگرسیون، شمار کپسول در گیاه، شمار بذر در کپسول و وزن دانه به ترتیب مهمترین اجزای عملکرد دانه در گیاه شناخته شدند (96/0=R2)، ولی شمار کپسول در گیاه به تنهایی بیشترین سهم را در تعیین عملکرد دانه داشت (87/0=R2).
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-87-fa.pdf
2002-01-15
107
119
بزرک، روغن خوراکی، تنوع ژنتیکی ، صفات زراعی ، ضرایب هم بستگی
Investigation of Genetic Variation for Seed Yield and Other Agronomic Traits in Edible and Industrial Oil Genotypes of Flax in Isfahan
Flax (Linum usitatissimum L.) is an oilseed and widely adapted crop. Oil of regular genotypes of flax is used in industry because of its unique fatty acid profile. New, mutant genotypes of flax have oils similar to sunflower oil which can be used as edible oil. This experiment was conducted to investigate the genetic variation of agronomic traits and productivity in different edible and industrial oil genotypes of flax in Isfahan. The genotypes were evaluated in augmented design. Based on the results, the average numbers of seedling/m2 in edible and industrial oil genotypes were 178 and 367 with variation coefficients of 70 and 10%, respectively. Maturity also showed variation and varied between 89 to 116 days in edible oil genotypes and between 89 to 128 days in industrial oil genotypes. Plant height varied between 57 to 86 and 49 to 73 cm in edible and industrial oil genotypes, respectively. Seed yield also had considerable variations and varied between 429 to 2651 and 779 to 2389 kg/ha with variation coefficients of 35 and 25 in edible and industrial oil genotypes, respectively. Seed yield per plant showed a high and positive correlation with basal branches (r=0.77**) and bolls per plant (r=0.93**), but high and negative correlation with stand (r=-0.66**). Regression analysis revealed that approximately 96% of the variation in seed yield per plant was attributed to variation in bolls per plant, seeds per boll and seed weight and they were determined as the major yield components, respectively. Bolls per plant was the most important yield component and contributed to 87% of the variation for seed yield per plant.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-87-en.pdf
2002-01-15
107
119
Flax
Edible-oil
Genetic variation
Agronomic traits
Correlation Coefficients.
G. Saeidi
1
AUTHOR
OTHERS_CITABLE
واکنش اجزای عملکرد و عملکرد دانه ژنوتیپ های مختلف لوبیا (Phaseolus vulgaris L.) به تاخیر درکاشت
تصور آن است که انواع گوناگون لوبیای زراعی، شامل چیتی، سفید و قرمز، از نظر سازگاری به دمای زیاد متفاوتند. از این رو، ممکن است واکنش آنها به تأخیر در کاشت متفاوت باشد. به منظور بررسی این واکنش، آزمایشی با طرح بلوکهای کامل تصادفی و آرایش تیمارها در چارچوب کرتهای یک بار خرد شده، در سال 1375 در مزرعه پژوهشی دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا گردید. تیمار اصلی شامل چهار تاریخ کاشت (8 و 23 اردیبهشت، و 7 و 23 خرداد) و تیمار فرعی شامل چهار ژنوتیپ لوبیای زراعی (لوبیا قرمز ناز، لوبیا چیتی لاین 11816، لوبیا چیتی لاین 16157 و لوبیا سفید لاین 11805) بود. با تأخیر در کاشت، شمار ساقه فرعی در بوته، شمار غلاف در ساقههای فرعی و در واحد سطح، شمار دانه در هر غلاف ساقه اصلی و ساقههای فرعی، شمار دانه در ساقه اصلی، ساقه فرعی و در واحد سطح، وزن صد دانه و عملکرد دانه کاهش معنیدار یافت، ولی شاخص برداشت افزایش معنیدار نشان داد. کاهش اجزای عملکرد و عملکرد دانه با تأخیر در کاشت، به کاهش فرصت برای رشد در اثر افزایش دما نسبت داده شد. پایینی شاخص برداشت در کاشت زودهنگام، با کاهش بازده رشد رویشی حاصل شده در اثر برخورد دوران دانهبندی با دمای بالا تفسیر گردید. لوبیا چیتی لاین 11816 از لحاظ شمار ساقه فرعی در بوته و شاخص برداشت از دیگر ژنوتیپها برتر بود و بیشترین عملکرد دانه (3030 کیلوگرم در هکتار) را تولید نمود. گرچه لوبیا قرمز ناز از نظر شمار غلاف و شمار دانه در ساقه اصلی و در واحد سطح بر ژنوتیپهای دیگر به طور معنیداری برتری نشان داد، ولی وزن صد دانه بسیار کم و کمترین شاخص برداشت را داشت، و سرانجام کمترین عملکرد دانه (2254 کیلوگرم در هکتار) را به دست داد. نتایج پژوهش حاضر گویای آن است که عملکرد دانه لوبیا از تأخیر در کاشت به شدت آسیب میبیند. لوبیا چیتی لاین 11816 ممکن است در کلیه تاریخهای کاشت، ظرفیت تولیدی بیشتری نسبت به دیگر ژنوتیپهای مورد آزمایش، در شرایط مشابه با آزمایش حاضر داشته باشد. ارتباط خاصی میان ویژگیهای ظاهری دانه انواع لوبیا و تحمل آنها نسبت به گرما مشاهده نگردید.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-88-fa.pdf
2002-01-15
121
136
تاریخ کاشت، لوبیای زراعی، رنگ دانه، تیپ رشدی، اجزای عملکرد ، عملکرد دانه
The Response of Yield Components and Seed Yield of Bean (Phaseolus vulgaris L.) Genotypes to Delay in Planting
It is believed that various types of field bean, including pinto, white and red, differ in adaptability to high temperatures and may, thus, differ in response to delay in planting. In order to evaluate this response, an experiment was conducted during 1996 at the Agricultural Research Station, Isfahan University of Technology, using a randomized complete block design with split-plot layout. Main plots consisted of four planting dates (April 28, May 13 and 28 and June 13) and sub-plots included four genotypes of common bean (red bean, c.v. Naz pinto beans, experimental lines 11816 and 16157 and a white bean, experimental line 11805). Number of branches per plant, number of pods per branch and per unit area, number of seeds per pod of main stem and branch, number of seeds per main stem, per branch and per unit area, 100-seed weight and seed yield significantly reduced, while harvest index significantly increased by delay in planting and consequent increases in temperature and reduction in time for growth. The lower harvest index obtained with early planting was the result of the lower efficiency of the produced vegetative growth due to the coincidence of seed filling period with high temperatures. Pinto bean line 11816 ranked the highest for number of branches per plant and harvest index among the genotypes evaluated and produced the highest seed yield (3030 kg ha-1). Although red bean Naz ranked the highest for number of pods and seed per main stem and per unit area, it had the lowest harvest index and 100-seed weight and, consequently, produced the least seed yield (2254 kg ha-1). The results obtained indicate that delay in planting adversely affects bean seed yield. Pinto bean line 11816 may have higher yield potential among the genotypes studied at all planting dates under conditions similar to the present experiment. No specific relationship was observed between apparent seed characteristics and plant tolerance to heat.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-88-en.pdf
2002-01-15
121
136
Planting date. Field bean
Seed color
Growth type. Yield components. Seed yield.
M. R. Khajehpour
1
AUTHOR
A. R. Bagherian Naeni
2
AUTHOR
OTHERS_CITABLE
برآورد توده زنده و تولید ثانویه ماکروبنتوزهای خورموسی
به منظور بررسی و برآورد توده زنده و تولید ثانویه ماکروبنتوزهای خورموسی، در خلال سالهای 1375 و 1376، تعداد 216 نمونه رسوب از چهار خور مهم خورموسی برداشت گردید. نمونهبرداریها هر دو ماه یک بار از بخشهای ابتدا، وسط و انتهای هر خور و با استفاده از گرب با سطح 1/0 متر مربع انجام گرفت. برای تعیین توده زنده با روش ارائه شده توسط کریسپ، میزان توده زنده گروههای مختـلف ماکروبنتوزی بـر پـایه وزن خشک و وزن خـاکستر محاسبه گردید. محـاسبه تـولیـد ثـانویه مـاکروبنتوزها بـا استفاده از گونه .Apseudes sp (یک گونه سختپوست بنتیک)، که در کلیه فصول و نمونهبرداریها حضور داشت، صورت گرفت. نتایج بررسی نشان میدهد که از نظر ماکروبنتوز، خورموسی از توده زنده کلاً محدودی برخوردار است (18/0 گرم در متر مربع)، که بیشترین و کمترین میزان به ترتیب در تیرماه (54/33 گرم وزن خشک در متر مربع) و آذرماه (19/2 گرم وزن خشک در متر مربع) به دست آمده است. در همین زمینه، خور دورق با 93/24 گرم در متر مربع وزن خشک بیشترین میزان توده زنده، و خور بیحد با 24/2 گرم در متر مربع وزن خشک کمترین میزان توده زنده را داشته است. در طول دوره بررسی 1483 عدد از گونه .Apseudes sp جمعآوری گردید، که با استفاده از روش باتاچاریا در پنج کلاس طولی (سنی) قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان میدهد که تولید ثانویه سالیانه این گونه برابر 080/0 گرم در متر مربع و بیشترین میزان تولید ثانویه این گونه معادل 033/0 گرم در متر مربع و مربوط به گروه سنی یک است. همچنین، نسبت تولید به توده زنده این گونه برابر 44/0 محاسبه گردید. برآورد کل میزان تولید سالیانه ماکروبنتوزها، با توجه به مساحت تقریبی خورموسی، برابر 24300 تن برآورد شد که با در نظر گرفتن هرم و زنجیره غذایی دریاها و میزان انتقال انرژی از یک سطح تغذیهای به سطح دیگر، که برابر 10 درصد میباشد، رقم 2430 تن تولد سالیانه ذخایر خورموسی قابل پیشبینی است.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-89-fa.pdf
2002-01-15
137
150
توده زنده، تولید ثانویه، ماکروبنتوز.، نسبت تولید به توده زنده
Estimate of Biomass and Secondary Production of Macrobenthos in Khore-e-Mousa
To estimate the biomass and secondary production of macrobenthos in Khore-e-Mousa creeks, 216 sediment samples were taken. The sampling period started in 1996 and terminated in 1997. A bimonthly sampling strategy was adopted. The samples were taken by Van-Veen grab (0.1 m2) from the beginning, middle and end of each creek (Khor). To estimate the biomass of the macrobenthos, the Crisp method (1984) was employed. The standing crop was expressed as dry weight and ash free dry weight. For the measurement of secondary production, a dominant crustacean species Apseudes sp. was used. The results indicated a low biomass per unit area in Khore-e-Mousa creeks. Maximum and minimum amounts of the standing crop were found to be in June (33.5 g DW/m2) and December (2.19 g DW/m2), respectively. Amongst all creeks, Douragh creek displayed the highest (24.93 g DW/m2) and Beehad the lowest (2.24 g DW/m2) standing crops. During the study period, 1483 individuals of Apseudes sp. were collected and grouped into 5 age classes according to Bhattacharya (Sparre, 1989) method. The secondary production was estimated to be 0.08 g/m2 ash free dry weight (AFDW). The production/biomass ratio (P/B), therefore, is calculated as 0.08÷0.18=0.44. Considering the ecological efficiency, (transfer efficiency) of different trophic levels which is about 10%, the fish production is estimated to be 2430 tons in Khore-e-Mousa area.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-89-en.pdf
2002-01-15
137
150
Biomass. Secondary production. Macrobenthos. PB ratio.
S. M. B. Nabavi
1
AUTHOR
A. Savari
2
AUTHOR
Gh. H. Vosoughi
3
AUTHOR
A. R. Nikouy
4
AUTHOR
OTHERS_CITABLE
اثر سطوح مختلف لیزین و پروتئین جیره بر عملکرد مرغان تخمگذار
به منظور تعیین اثر سطوح مختلف اسید آمینه لیزین و پروتئین بر عملکرد مرغان تخمگذار، آزمایشی با 240 قطعه از نژاد هایلاین W-36، و با 10 نوع جیره غذایی به صورت فاکتوریل 5×2، در چارچوب یک طرح کاملاً تصادفی اجرا گردید. در این جیرهها پنج سطح لیزین شامل 56/0، 62/0، 69/0، 76/0 و 83/0 درصد جیره، که به ترتیب 20 و 10 درصد کمتر از توصیه NRC، توصیه NRC و 10 و 20 درصد بیشتر از توصیه NRC میباشند، در دو سطح پروتئین 13 و 14 درصد مورد مقایسه قرار گرفت. در طی سه ماه دوره آزمایش، میزان تولید، وزن و تولید تودهای تخم مرغ، به همراه ضریب تبدیل غذا و میزان مصرف خوراک، پروتئین و لیزین اندازهگیری و دادههای مربوط به هر ماه و نیز دادههای کل دوره آزمایش تجزیه و تحلیل آماری شد. نتایج نشان داد که سطح 76/0 لیزین و بالاتر از آن، یعنی 10 و 20 درصد بیشتر از توصیه NRC، از گروه 13 درصد پروتئین به طور معنیداری (05/0 > P ) میزان تولید و تولید تودهای تخم مرغ بالاتر و نیز ضریب تبدیل بهتری را نسبت به سطوح پایینتر لیزین باعث شد، در حالی که وزن تخم مرغ اختلاف معنیداری نشان نداد. در گروه 14 درصد پروتئین، تفاوت عملکرد میان تیمارهای حاوی سطوح مختلف لیزین به مراتب کمتر از گروه 13 درصد پروتئین بود. پایینترین سطح لیزین (56/0 درصد) از نظر تولید تخم مرغ، تولید تودهای و ضریب تبدیل، به طور معنیدار (05/0 > P ) وضعیت بدتری نسبت به تیمارهای حاوی سطوح بالاتر در این گروه داشت. در مجموع، در گروه 14 درصد پروتئین بهترین عملکرد متعلق به تیمار حاوی 62/0 درصد لیزین بود (10 درصد کمتر از توصیه NRC). گروه 14 درصد پروتئین به طور معنیداری (05/0 > P ) میزان تولید تخممرغ، تولید تودهای و مصرف خوراک بالاتری داشت، ولی در وزن تخم مرغ و ضریب تبدیل اختلاف معنیداری دیده نشد. میان تیمارهای حاوی سطوح مختلف لیزین، در هر دو گروه پروتئینی، بهترین و اقتصادیترین عملکرد متعلق به سطح 76/0 درصد لیزین از گروه 13 درصد پروتئین بود. نتایج این پژوهش نشان داد که در مورد مرغان تخمگذاری که نقطه فراز تولید خود را گذراندهاند، میتوان با کاستن از سطح پروتئین جیره و افزودن سطح اسید آمینه محدود کننده عملکردی مناسب و در حد جیرههایی با پروتئین زیاد به دست آورد، و از این راه تولید اقتصادیتری داشت.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-90-fa.pdf
2002-01-15
151
163
لیزین، پروتئین، مرغان تخمگذار
Effects of Different Levels of Lysine and Protein on the Performance of Hy-Line Layers
An experiment was carried out to determine the effects of different levels of lysine and protein on the performance of 240 Hy-Line W36 layers. Ten experimental diets were tested in a 2×5 factorial arrangement with a completely randomized design. Two basal diets (13 and 14% protein) were tested at different levels (10 and 20% lower than NRC, NRC and 10 and 20% above NRC recommendations). Dietary lysine levels were 0.56, 0.62, 0.69, 0.76 and 0.83%. During the three months of experimental period, egg production, egg weight, egg output, feed intake and conversion and lysine and protein intake were determined. The results indicated that 0.76% lysine and more (10 and 20% above NRC recommendation) with 13% dietary protein led to significantly (P<0.05) higher egg production, egg output and better feed conversion, but there was no significant difference regarding egg weight. The difference in performance with different levels of lysine was lower in the 14% dietary protein than that in the 13% one. In the 14% dietary protein, the lowest level (0.56%) of lysine led to significantly (P<0.05) lower egg production and egg output and higher feed conversion. The best performance with the 14% dietary protein belonged to 0.62% dietary lysine (10% below NRC recommendation). The 14% dietary protein had significantly (P<0.05) higher egg production, egg output and feed intake than the 13% dietary protein, regardless of dietary lysine but there was no significant difference regarding egg weight and feed conversion. The best and most economical performance belonged to the 0.76% lysine and 13% protein diet. The results of this experiment indicated that reducing dietary protein and addition of lysine to the diets of post peak laying hens can obtain an equal performance to the higher dietary protein, thus reducing production costs.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-90-en.pdf
2002-01-15
151
163
Lysine
Protein
Laying hens.
M. Bouyeh
1
AUTHOR
J. Pourreza
2
AUTHOR
A. H. Samie
3
AUTHOR
OTHERS_CITABLE
تأثیر داروهای یونوفور ضد کوکسیدیوز سالینومایسین و لازالوسید بر ترکیب لاشه، تریگلیسیرید و کلسترول پلاسما و خاکستر استخوان ران جوجههای گوشتی
اثر داروهای یونوفور (سالینومایسین، لازالوسید و نسبت ترکیبی آنها) بر ترکیب لاشه جوجههای گوشتی و نیز ارتباط این داروها با سه سطح متیونین، در 1215 قطعه جوجه یک روزه گوشتی تجارتی (آرین)، شامل 81 گروه و 15 قطعه در هر گروه آزمایش گردید. این آزمایش در چارچوب طرح پایه کامل تصادفی، به صورت آزمایش فاکتوریل 3×3×3 شامل سه نوع دارو با سه سطح (صفر، سطح توصیه شده و 5/1 برابر سطح توصیه شده) و سه سطح متیونین (صفر، 1/0% و 2/0%) مورد تجزیه آماری قرار گرفت. نتـایج نشان داد کـه اثـر جنس در کلستـرول و تـریگلیسرید پلاسما، درصد خاکستر استخوان و درصد چربی حفره شکمی معنیدار (01/0 > P ) است. نوع دارو اثری بر صفات مذکور نداشت. سطح دارو درصد خاکستر استخوان، درصد لاشه خالص و درصد چربی حفره شکمی را بـه طور معنیداری (بـه تـرتیب در سطح 01/0، 01/0 و 001/0) تحت تأثیر قرار داد. همچنین، سطح متیونین به طور معنیداری (01/0>P) بر کلسترول و تریگلیسرید پلاسما تأثیر گذاشت. اثر متقابل نوع دارو و سطح دارو بر کلسترول و تریگلیسرید پلاسما معنیدار (05/0>P) بود. اثر متقابل سطح دارو و متیونین بر کلسترول و تریگلیسرید معنیدار (01/0>P) گردید. از این نتایج چنین دریافت میشود که سطح این داروها ترکیب لاشه جوجههای گوشتی را تحت تأثیر قرار میدهد و مکمل متیونین تأثیری در تعدیل اثر این داروها بر ترکیب لاشه ندارد.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-91-fa.pdf
2002-01-15
165
174
یونوفور، سالینومایسین، لازالوسید، جوجه های گوشتی، کلسترول، تریگلیسیرید، خاکستر استخوان، لاشه خالص، چربی حفره شکمی، متیونین
Influence of lonophorous Anticoccidial Drugs, Salinomycin and Lasalocid, on Carcass Composition, Plasma Triglyceride and Cholesterol and Femur Bone Ash of Broiler Chicks
This experiment was carried out to study the effect of ionophore drugs (Salinomycin, Lasalocid and their combinations) on the performance of broiler chicks. Also their relationships with methionine (three levels) were evaluated. 1215 one-day-old commercial broiler chicks (Arian) were divided into 81 groups, 15 chicks per group, and tested in a completely randomized design with a 3×3×3 factorial experiment. Three drug types with three levels (0.0, the recommended level and 1.5 times the recommended level) of drugs and three levels (0.0, 0.1% and 0.2%) of supplemental methionine were used. The results indicated that the effect of sex on plasma cholesterol and triglyceride, percentage of bone ash and percentage of abdominal fat was significant (P<0.0l). Drug type had no effect on the characteristics under study. Drug level influenced percentage of bone ash, percentage of eviscerated carcass, and percentage of abdominal fat significantly (P<0.0l), (P<0.01) and (P<0.00l), respectively. Also methionine level influenced cholesterol and triglyceride (P<0.0l) significantly. Interaction effect of drug type and drug level on plasma cholesterol and triglyceride was significant (P<0.05). Interaction effect of drug and methionine level on cholesterol and triglyceride was significant (P<0.0l). The results showed that levels of this drug influenced carcass composition and also supplemental methionine had no influence on the modulating effect of these drugs on carcass composition.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-91-en.pdf
2002-01-15
165
174
Ionophore
Salinomycin
Lasalocid
Broiler chicks
Cholesterol
Triglyceride
Bone ash
Eviscerated carcass
Abdominal fat
Methionine.
Y. Ebrahim Nejad
1
AUTHOR
J. Pourreza
2
AUTHOR
OTHERS_CITABLE
اثر فرآیند حرارتی و مدت نگهداری برخواص کیفی روغن سبوس برنج
از سبوس برنج در تولید انواع روغنهای خوراکی و صنعتی، غذای کودک، بیسکویتسازی، کنستانترههای پروتئینی، خوراک دام و طیور و ماهی و انواع فراوردههای دارویی استفاده میشود. غنی بودن سبوس برنج از نظر کربوهیدراتها، اسیدهای آمینه آزاد و وجود آنزیمهای گوناگون، عامل مؤثری در بروز تغییرات شیمیایی، آنزیمی یا بیولوژیک و میکروبی میباشد. فرآیند حرارتی یکی از روشهای مؤثر در کاهش فعالیتهای میکروبی و آنزیمهای فاسد کننده در سبوس است. بدین منظور، در یک آزمایش فاکتوریل در چارچوب طرح کاملاً تصادفی، اثر فرآیند حرارتی و مدت نگهداری برخواص کیفی روغن خام سبوس برنج بررسی شد. نتایج آزمایشها نشان داد که در اثر عملیات پاربویل (فرآیند حرارتی مرطوب) بازده استحصال روغن از 72/13 به 04/22 درصد میرسد. در اثر پاربویل، اندوسپرم برنج در حین عملیات تبدیل در برابر شکستگی مقاوم میشود و سبوس حاصله از این نوع شلتوک دارای مقادیر کمتری اندوسپرم و ناخالصی است، که اثر مثبت آن به صورت افزایش درصد روغن نمایان میشود. در بررسی اثر حرارت بر رنگ روغن استحصالی، مشخص گردید که روغن سبوسهای پاربویل شده نه تنها روز اول، بلکه طی دوره نگهداری نیز روشنتر از دیگر تیمارها هستند. روغن حاصله از سبوس تثبیت شده نسبت به واکنشهای هیدرولیتیک مقاوم، و به اتواکسیداسیون حساس است. عملیات پاربویلینگ و فرآیند حرارتی خشک و زیاد موجب کاهش عدد یدی طی دوره نگهداری سبوس میشود. نتایج کیفی و کمی کروماتوگرافی گازی نمونههای روغنی نشان داد که فرآیند حرارتی اثر چندانی بر تغییر درصد اسیدهای چرب نمونههای روغن سبوس برنج ندارد.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-92-fa.pdf
2002-01-15
175
187
سبوس برنج، روغن، خواص کیفی، فرایند حرارتی
Heat Processing and Storage Time Effects on Rice Bran Oil Quality
Rice bran is the most important by-product of rice milling. It is a valuable source of edible oil in most rice producing countries. Rice bran oil is used in babyfood, biscuit, poultry, fish and farm animal feeds. The storage of rice bran without 'heat processing will result in hydrolysis and auto-oxidation of lipids, and to its decreased physicochemical, organoleptic and nutritional quality. Rice bran is rich in carbohydrates, free amino acids, lipids and different enzymes. The enzymes have destructive effects on the quality of rice bran components. Heat processing is an effective method to reduce the microbial and enzymatic activity of bran. This study was carried out using a factorial experiment by completely randomized design with three replications to investigate the effect of heat treatment and storage time on rice bran crude oil properties. The parboiling treatment was effective on the rice kernel strength. The bran produced from parboiled rice milling had lower endosperm components. This type of bran had a lower starch but a higher oil percentage. The results of color of rice bran oil samples determined by Lovibond showed that the oil from parboiled rice bran before and during storage had better color than the other samples. Iodine value of bran oil from parboiled paddy decreased during the storage period. The results from studies on fatty acid composition of oil samples determined by gas chromatography (G.C.) showed that the quantitative trend of fatty acids of the control sample remained the same as that in the rice bran samples with the treatment process.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-92-en.pdf
2002-01-15
175
187
Rice bran
Oil
Quality
Heat processing.
K. Tajadodi Talab
1
AUTHOR
M. Shahedi
2
AUTHOR
R. Shokrani
3
AUTHOR
S. Dokhani
4
AUTHOR
OTHERS_CITABLE
بررسی تحمل برخی از ارقام و لاینهای برنج به قارچ Magnaporthe salvinii عامل بیماری پوسیدگی ساقه برنج در گیلان
برای تعیین میزان تحمل و مقایسه واکنش شماری از ارقام برنج، که بیشترین سطح زیرکشت را در استان گیلان داشته و جزو ارقام رایج محسوب میشوند، و همچنین چند لاین آزمایشی، در برابر قارچ عامل پوسیدگی ساقه برنج، Magnaporthe salvinii، آزمایشی در مزرعه آزمایشی مؤسسه تحقیقات برنج در رشت به اجرا گذاشته شد. در این بررسی از 9 رقم محلی و اصلاح شده و پنج لاین آزمایشی استفاده و آزمایش در چارچوب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام گردید. در پایان فصل زراعی، پس از رسیدن هر رقم و لاین ارزیابی صورت گرفت و دو فاکتور درصد آلودگی و شاخص بیماری محاسبه شد. در میان ارقام آزمایشی، رقم اصلاح شده بجار با درصد آلودگی 84/17% و شاخص بیماری 21/1 متحملترین رقم بود و رقم سپیدرود پس از آن در مرتبه دوم قرار گرفت. در حالی که رقم اصلاح نشده حسنی با درصد آلودگی 11/46% و شاخص بیماری برابر 2 حساسترین رقم بود. در میان لاینها، لاین 221 و 305 به ترتیب متحملترین و حساسترین لاین بودند و درصد آلودگی در آنها به ترتیب 78/15% و 69/53% و شاخص بیماری نیز به ترتیب 17/1 و 13/2 بود. شاخص بیماری نشان دهنده شدت بیماری روی هر پنجه است و عامل مهمی در مقایسه میزان تحمل ارقام و لاینها به شمار میرود.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-93-fa.pdf
2002-01-15
189
196
برنج، <i>Magnaporthe salvinii</i> ، پوسیدگی ساقه، تحمل ارقام، درصد آلودگی، شاخص بیماری
Study of the Tolerance of Several Varieties and Lines of Rice to Stem Rot Fungus, Magnaporthe salvinii in Gilan, Iran
Rice bran is the most important by-product of rice milling. It is a valuable source of edible oil in most rice producing countries. Rice bran oil is used in babyfood, biscuit, poultry, fish and farm animal feeds. The storage of rice bran without 'heat processing will result in hydrolysis and auto-oxidation of lipids, and to its decreased physicochemical, organoleptic and nutritional quality. Rice bran is rich in carbohydrates, free amino acids, lipids and different enzymes. The enzymes have destructive effects on the quality of rice bran components. Heat processing is an effective method to reduce the microbial and enzymatic activity of bran. This study was carried out using a factorial experiment by completely randomized design with three replications to investigate the effect of heat treatment and storage time on rice bran crude oil properties. The parboiling treatment was effective on the rice kernel strength. The bran produced from parboiled rice milling had lower endosperm components. This type of bran had a lower starch but a higher oil percentage. The results of color of rice bran oil samples determined by Lovibond showed that the oil from parboiled rice bran before and during storage had better color than the other samples. Iodine value of bran oil from parboiled paddy decreased during the storage period. The results from studies on fatty acid composition of oil samples determined by gas chromatography (G.C.) showed that the quantitative trend of fatty acids of the control sample remained the same as that in the rice bran samples with the treatment process.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-93-en.pdf
2002-01-15
189
196
Rice
<i>Magnaporthe salvinii</i>
Stem rot
Tolerance
Infection rate
Disease Index.
M. Javan Nikkhah
1
AUTHOR
Gh. A. Hejaroud
2
AUTHOR
A. Sharifi Tehrani
3
AUTHOR
S. A. Elahi-Nia
4
AUTHOR
OTHERS_CITABLE
بررسی باقی مانده قارچکش متالاکسیل در خیار
در این پژوهش وجود باقیمانده متالاکسیل در خیار رقم دامینوس، که در مزرعه کاشته شده بود، بررسی گردید. بوتههای خیار در قطعاتی یک تـا سه بـار با محلول 5/2 در هزار پودر و تابل متالاکسیل - مانکوزب محلولپاشی و در قطعاتی دیگر یک تا دو بار با گرانول 5% متالاکسیل به نسبت پنج گرم در متر مربع گرانولپاشی شد. از برگ و میوه خیار به فواصل یک روز تا چهار هفته پس از زمان سمپاشی نمونهبرداری شد، و متالاکسیل موجود در آن به روش کروماتوگرافی اندازهگیری گردید. نتایج نشان داد که میزان متالاکسیل در برگ بوتههایی که یک بار سمپاشی شده بود، به سرعت کاهش یافت، و بیش از 5% باقی مانده در دو روز اول از بین رفت. در حالی که در نمونههای برگی که یک بار گرانولپاشی شده بود، باقیمانده طی سه هفته اول افزایش داشت، و سپس کاهش نشان داد. باقیمانده متالاکسیل در میوه خیار نمونه برداری شده از بوتههایی که یک بار سمپاشی شده بود، در سه روز اول زیاد بود، ولی مقدار آن پس از هفت روز به زیر حد مجاز (5/0 میلیگرم در کیلوگرم) کاهش یافت. در قطعات گرانولپاشی شده میزان باقیمانده در موجود در میوه خیار در هفت روز اول افزایش نشان داد، و پس از 20 روز به پایینتر از حد مجاز رسید. سرعت کاهش باقیمانده در بوتههای سمپاشی شده با محلول، نسبت به بوتههای گرانول داده شده متفاوت بود. این اندازهگیری نشان داد که سه بار سمپاشی و دوبار گرانولپاشی منجر به انباشته شدن باقیمانده سمی متالاکسیل در میوه خیار نمیگردد.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-94-fa.pdf
2002-01-15
197
207
متالاکسیل، باقیمانده قارچکش، خیار، پودر وتابل، گرانول، دوره پیش برداشت
Determination of Metalaxyl Residues in Cucumber
In this research, the presence of metalaxyl residues was studied in field-grown cucumber. Two different formulations of metalaxyl were used in the experiments. In the first experiment, cucumber plants were sprayed once and repeatedly by Ridomil-MZ 72 WP at 2.5 g/litre. In the second experiment, single and double applications of metalaxyl granule 5G were carried out at 5 g/m2. Leaves and fruits were sampled at different times after each treatment and analyzed for metalaxyl residues by HPLC. In leaf samples from single sprayed plots, metalaxyl residues declined rapidly following the treatment and more than 50% of the residues disappeared in the first two days, whereas in the leaf from single granule-applied plants, the residues increased during the first three weeks and then declined. Metalaxyl residues in cucumber sampled from single sprayed-plots were at a high level during the first three days after the spray and declined below the MRL (0.5 mg/kg) on the 7th day. In granule-applied plots, the residues increased during the first 7 days and the level below the limit was recorded 20 days after application. Residual values for plants sprayed with suspension showed a faster dissipation rate than granulated treatment. Metalaxyl recovered after three times of spraying and two times of granular application did not show any toxic accumulation of residues in fruit.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-94-en.pdf
2002-01-15
197
207
Metalaxyl
Fungicide residue
Cucumber
Granule
Wettable powder
PHI.
Kh. Talebi
1
AUTHOR
OTHERS_CITABLE
بررسی تفاوت بیماریزایی پاتوتیپهای 4 و 6 قارچ A. rabiei عامل بیماری برقزدگی نخود
تفاوت بیماریزایی پاتوتیپهای 4 و 6 قارچ A. rabiei، عامل بیماری برقزدگی نخود از جنبههای ماهیت بیوشیمیایی گیاه و ترکیب ژنومی پاتوتیپها در چهار بخش بررسی گردید: الف) تعیین شمار ژنهای پایداری در هیجده رقم بومی نخود. ب) مقایسه تغییرات غلظت الکترولیتهای سدیم و پتاسیم در ساقه گیاهچههای نخود آلوده و سالم ارقام حساس و پایدار. ج) بررسی تأثیر تنش نبود پتاسیم در محیط غذایی هوگلند برای پنج رقم افتراقی نخود. د) امکان دیدن تفاوتهای ژنومی دو پاتوتیپ با روش RAPD-PCR. مشاهده میانگین 9 ژن اصلی پایداری در رقم بومی 144-60-1 از کل ده ژن تعیین شده پایداری به بیماری برقزدگی طبق روش ونرینن و هاوار (1997)، نشان دهنده غنی بودن این رقم از لحاظ ژنهای پایداری، و امکان استفاده از آن در کارهای به نژادی است. در حالی که ارقام دیگر نسبتاً متحمل تا کاملاً حساس بوده و ژنهای پایداری اندکی داشتند. کاهش شدید غلظت الکترولیتها در رقم حساس 1929ILC در مقایسه با رقم پایدار 5928ILC نشان دهنده وجود سازگاری میان بیمارگر و گیاه میزبان است. افزایش پایداری ارقام افتراقی در نتیجه تنش نبود پتاسیم، گویای القای پایداری اکتسابی در نتیجه تولید پیوترسین، و به دنبال آن بهبود ساختارهای دفاعی میباشد، و نهایتاً تشابه 80 درصدی باندهای ژنومی پاتوتیپها با استفاده از مارکر CG و آغازگر 171، نشان دهنده ناکافی بودن شمار آغازگر و لزوم به کارگیری روشهای تکمیلی است.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-95-fa.pdf
2002-01-15
209
220
برقزدگی نخود، پاتوتیپ ، پایداری اکتسابی، پیوترسین
The Study of Pathogenicity Difference of Pathotypes 4 and 6 A.rabiei the Fungal Cause of Ascochyta Blight on Some Native Cultivars
This study was carried out on the biochemical aspects of chickpea cultivars and the genomic behavior of A. rabiei pathotypes 4 and 6 in four parts: 1) Determining the number of resistant genes in chickpea native cultivars, 2) Comparing the variation of sodium and potassium electrolytes concentrations in noninfected and infected seedling stems of resistant and susceptible cultivars, 3) Studying the effect of potassium deficiency on five differential cultivars by Hoagland nutrient culture, and 4) Using RAPD-PCR method to detect any genomic differences between the two pathotypes used in this study. Eighteen native chickpea cultivars were chosen for this study. The result of the experiments showed that cultivar 1-60-144 possesses the highest number of resistant genes, while the others were either relatively tolerant or susceptible. The reduction of electrolytes concentration in infected cultivar ILC-1929 in comparison to resistant cultivar ILC-5928 is an indication of compatibility between the host plant and the pathogen. Increasing the level of resistance in differential cultivars and appearance of induced resistance as the result of potassium deficiency is due to the production of putrecine diamine. Eighty percent similarity of pathotypes genomic bands by using CG marker and primer 171 showed insufficient primer numbers and the necessity for using complementary methods.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-95-en.pdf
2002-01-15
209
220
Ascochyta blight
pathotype
Acquired resistance
Putrecine.
A. Dariaee
1
AUTHOR
M. Falahati Rastegar
2
AUTHOR
B. Jafarpour
3
AUTHOR
OTHERS_CITABLE
بررسی میزان کارایی مگسهای پارازیتویید سن گندم (Diptera, Tachinidae) و آثار کنترل شیمیایی این آفت، بر گونه غالب آنها در اصفهان
به منظور بررسی میزان کارایی مگسهای پارازیتویید سنگندم در اماکن تابستان و زمستان گذران سن در اصفهان، چهار ارتفاع مهم سنگیر شامل کوههای کلاه قاضی، پنجه، جوزدان و ساسپید انتخاب گردید، و از هر کدام از این مناطق، در سال 1376 حداقل شش بار، و در سال 1377 سه بار نمونهبرداری به عمل آمد. چهار مزرعه گندم یا جو نیز در مناطق لورک، زیار، مهیار و شاهینشهر انتخاب، و در بهار سال 1377 از هر کدام هشت بار نمونهبرداری گردید. در هر نوبت نمونهبرداری از اماکن تابستان و زمستان گذران سن گندم و مزارع گندم و جو در فصل بهار، یک صد عدد از سنهای جمعآوری شده، برای مشاهده لاروهای پارازیتویید و تعیین درصد کارایی آنها در آزمایشگاه تشریح شد. میانگین میزان کارایی گونه غالب (.Phasia subcoleoptrata L) در سال 1376 در نسل دوم 5/1 %، و در سال 1377 در نسل اول 39/15% و در نسل دوم 5/3 % برآورد گردید. مجموع میزان کارایی دیگر گونههای موجود کمتر از 1% بود. در بهار سال 1377 سمپاشی علیه پورههای سن گندم در برخی از مناطق، از جمله لورک و زیار، در زمان اوج فعالیت حشرات کامل نسل دوم پارازیتویید انجام گرفت. این سمپاشیها آثار زیانباری در پارازیتویید داشت، ولی در منطقه شاهین شهر سمپاشی مذکور هنگامی انجام شد که پارازیتویید غالب در مرحله شفیرگی و در داخل خاک بود. این سمپاشی اثر منفی مستقیمی بر پارازیتویید غالب نداشت.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-96-fa.pdf
2002-01-15
221
229
سن گندم، مگسهای پارازیتوبید، میزان کارایی ، اثر سمپاشی
Study of the Effciency of Sunn Pests Parasitoid Flies (Diptera, Tachinidae) and Effects of Chemical Control of Sunn Pest on its Prevalent Parasitoid Species in Isfahan
In order to study the efficacy of Sunn pests' parasitoid flies, four overwintering sites of Sunn pest in Isfahan, including mountains of Kolahghazy, Panjeh, Jozdan and Sacepid were selected and from each site four different elevations were designated as sampling sites. During 1997, at least 6 and, in 1998, three samples were taken at each sampling site. In spring 1998, four wheat and barley fields were selected from Mahyar, Zeyar, Shahinshahr and Lavark regions and from each field eight samples were taken. In order to observe the larvae of parasitoids and to determine their efficiency, 100 Sunn pests were dissected from each sampling unit of aestivation, overwintering, wheat and barley fields. The parasitism of prevalent species (Phasia subcoleoptrata L.) in spring 1998 was 15.39% for the 1st generation and 1.5% in 1997 and 3.5% in 1998 for the second generation of the pest. All other parasitoid species parasitized less than 1% of the pest population. In some regions, such as Lavark and Zeyar, chemical application against nymphs of Sunn pest were accomplished in spring 1998 at the peak of adult activity of parasitoids' 2nd generation. This application had negative effects on the population of parasitoids but in Shahinshahr where chemical application was accomplished at pupal stage of parasitoid, it did not have any direct adverse effects on the population of dominant parasitoid.
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-96-en.pdf
2002-01-15
221
229
Sunn pest
Parasitoid flies. Efficacy
Effect of chemical control.
A. Jozyan
1
AUTHOR
R. Ebadi
2
AUTHOR