دوره 3، شماره 7 - ( بهار 1392 )                   جلد 3 شماره 7 صفحات 71-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jafari N, Esfahani M, Fallah A, Mohsen Abadi G, Kafi Ghasemi A. Effect of Nitrogen and Zinc Sulphate Fertilizers and Azotobacter and Azospirillum Biofertilizer on Yield and Growth Traits of Rapeseed (Brassica napus L.). Journal of Crop Production and Processing 2013; 3 (7) :61-71
جعفری ناهید، اصفهانی مسعود، فلاح علیرضا، محسن آبادی غلامرضا، کافی قاسمی علی. اثر مصرف توأم کودهای نیتروژن و سولفات روی و کود بیولوژیک حاوی ازتوباکتر وآزوسپیریلیوم بر عملکرد و ویژگی‌های رشد کلزا (Brassica napus L.) . نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1392; 3 (7) :61-71

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت ، esfahani@guilan.ac.ir
به منظور بررسی اثر مصرف توأم کودهای نیتروژن، سولفات روی و کود بیولوژیک حاوی ازتوباکتر و آزوسپیریلیوم بر عملکرد و ویژگی‌های رشد کلزا (Brassica napus L.) رقم هایولا 308، آزمایشی به­صورت کرت‌های خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 87-1386 در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان اجرا شد. چهار سطح کود نیتروژن (صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار) به عنوان عامل اصلی و کود سولفات روی در دو سطح (صفر و 50 کیلوگرم در هکتار) و کود بیولوژیک در دو سطح (با و بدون کود بیولوژیک) به عنوان عوامل فرعی به صورت فاکتوریل در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که زیادترین و کمترین شاخص سطح برگ در مرحله گل­دهی (به ترتیب با میانگین 29/1 و 95/0) در تیمار 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن+ کود سولفات روی+ کود بیولوژیک و در تیمار 50 کیلوگرم در هکتار نیتروژن، بدون کود سولفات روی و کود بیولوژیک، به­دست آمد. بیشترین و کمترین سرعت رشد گیاه در مرحله گل­دهی (به ترتیب با میانگین 89/5 و 19/3 گرم در متر مربع در روز- درجه رشد) در تیمارهای 150 کیلوگرم نیتروژن+کود سولفات روی+کود بیولوژیک و شاهد حاصل شد. بیشترین و کمترین عملکرد دانه (به ترتیب 2568، 2468 و 543 کیلوگرم در هکتار) در تیمارهای 150 کیلوگرم نیتروژن+ (با و بدون) کود سولفات روی+ کود بیولوژیک و تیمار بدون کود (شاهد) به‌دست آمد. بیشترین و کمترین میزان روغن دانه (به ترتیب 8/42 و 3/37 درصد) در تیمار صفر کیلوگرم نیتروژن+ کود سولفات روی+ کود بیولوژیک و تیمار150 کیلوگرم نیتروژن بدون کود سولفات روی و کود بیولوژیک اندازه­گیری شد. با توجه به عدم وجود تفاوت معنی‌دار بین عملکرد و ویژگی‌های رشد کلزا در تیمارهای 150 و 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن+ کود سولفات روی+ کود بیولوژیک، به نظر می‌رسد که مصرف کود بیولوژیک حاوی ازتوباکتر و آزوسپیریلیوم با کاهش 50 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، بدون کاسته شدن از عملکرد، باعث افزایش تولید بذر، میزان محتوای روغن و صرفه‌جویی در مصرف کود نیتروژن می‌شود. کود بیولوژیک حاوی ازتوباکتر و آزوسپیریلیوم در کنار روی و گوگرد با تولید فیتوهورمون­ها و کود نیتروژن نیز با افزایش تبدیل کربوهیدات به پروتئین، به افزایش تجمع ماده خشک و شاخص سطح برگ کمک کرده و منابع کودی را برای مدت طولانی­تری در دسترس گیاه قرار دادند.