دوره 4، شماره 12 - ( تابستان 1393 )                   جلد 4 شماره 12 صفحات 179-171 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fakhraei M M, Arab M, Shariatpanahi M E. Effect of Cultivar, Growth Regulators and Light During Incubation on Induction of Haploid in Lisianthus (Eustoma grandiflorum) through Microspore Culture. Journal of Crop Production and Processing 2014; 4 (12) :171-179
فخرائی محمد مهدی، عرب مصطفی، عنایتی شریعت پناهی مهران. ارزیابی تأثیر رقم، تنظیم کننده‌های رشد و نور در زمان انکوبه کردن بر القای هاپلوئیدی لیسیانتوس Eustoma grandiflorum از طریق کشت میکروسپور. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1393; 4 (12) :171-179

دانشگاه آزاد اسلامی، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد شیراز ، mmfakhraei@yahoo.com
لیسیانتوس Eustoma grandiflorum گل نسبتاً جدیدی است که به سرعت در رده ده گل برتر شاخه بریده در دنیا قرار گرفته است. در این پژوهش برای اولین بار در دنیا، کشت میکروسپور گل لیسیانتوس انجام شد. در این پژوهش میزان پاسخ به آندروژنز در هفت رقم لیسیانتوس به کشت میکروسپور در شرایط کاملاً یکسان کشت بررسی شد. در آزمونی مجزا نیز تأثیر تنظیم کننده‌های رشد را در القای هاپلوئیدی لیسیانتوس از طریق کشت میکروسپور، مورد بررسی قرار دادیم. اثر متقابل 2,4-D با سه سطح غلظت mg/l 2 و 1، 5/0 و کینتین با سه میزان mg/l 1 و 5/0، 1/0 مورد مطالعه قرار گرفت؛ هم‌چنین اثر متقابل NAA با دو سطح غلظت 1 و 5/0 میلی‌گرم بر لیتر و کینتین با غلظت 1 و 5/0 میلی‌گرم بر لیتر به‌صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با فاکتورهای 3×2 و 2×2 هر یک با سه تکرار بررسی شد. بر اساس نتایج به‌دست آمده تمام ارقام به آندروژنز پاسخ مثبت دادند، اما بیشترین تغییرات مربوط به دو رقم ‘ماریاچی پیور وایت’ و ‘ماریاچی بلو پیکوتی ایمپرود’ بود. در تیمار mg/l 5/0 NAA با mg/l 1 کینتین سوسپانسور تشکیل شد. در تیمار mg/l 5/0 2,4-D همراه mg/l 1/0 کینتین و تیمار mg/l 5/0 2,4-D با mg/l 5/0 کینتین تقسیم سلولی صورت گرفت و ساختار چند سلولی دیده شد، هم‌چنین در تیمار mg/l 2 2,4-D همراه mg/l 1 کینتین میکروسپورها شروع به تقسیم سلولی کردند. در آزمایشی دیگر، اثر نور در زمان انکوبه کردن، با 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی بررسی شد. در این آزمایش مشخص گردید که نور سفید، تغییر قابل ملاحظه‌ای را در میکروسپورها ایجاد نمی‌کند.
واژه‌های کلیدی: آندروژنز، کینتین، گل لیسیانتوس، نور سفید، 2، 4-D، NAA