دوره 4، شماره 14 - ( زمستان 1393 )                   جلد 4 شماره 14 صفحات 239-250 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Askary M, Hosseinkhani Hezave S, Amini F. Effects of Sulphur Dioxide Pollution on Biochemical Parameters of Alfalfa (Medicago Sativa) Inoculated with Rhizobium . JCPP. 2015; 4 (14) :239-250
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2284-fa.html
عسکری مهری، حسین‌خانی هزاوه شیما، امینی فریبا. اثرات آلودگی دی‌اکسیدگوگرد بر برخی ویژگی‌های بیوشیمیایی یونجه (Medicago sativa) تلقیح ‌شده با ریزوبیوم. مجله توليد و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1393; 4 (14) :239-250

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2284-fa.html


استاديار دانشکده علوم، دانشگاه اراک ، m-askary@araku.ac.ir
چکیده:   (1010 مشاهده)
دی‌اکسیدگوگرد (SO2) یکی از آلاینده‌های مهم اتمسفر است که سبب القاء اثرات منفی در فیزیولوژی و بیوشیمی سلولی گیاهان می‌شود. از طرفی تلقیح ریزوبیومی می‌تواند سبب افزایش مقاومت گیاه نسبت به تنش‌های زیستی و غیر زیستی شود. در این مطالعه، اثرات غلظت‌های مختلف گاز دی‌اکسیدگوگرد (0، 5/0، 1، 5/1 و ppm 2) بر میزان رنگیزه‌های فتوسنتزی، پرولین، پروتئین، گوگرد، پتاسیم و فسفر گیاه یونجه تلقیح‌یافته با ریزوبیوم (سویه بومی و استاندارد) در شهر اراک ارزیابی شد. نتایج نشان داد که غلظت‌های بالای دی‌اکسیدگوگرد (1، 5/1 و 2ppm) سبب کاهش میزان رنگیزه‌های فتوسنتزی، پروتئین، پتاسیم، فسفر و افزایش مقدار گوگرد و پرولین در مقایسه با گیاهان کنترل شد. در غلظت پایین گاز SO2 ( ppm5/0) افزایش میزان رنگیزه‌های فتوسنتزی، پروتئین، پتاسیم و فسفر مشاهده شد. تلقیح ریزوبیومی به‌تنهایی سبب افزایش میزان رنگیزه‌های فتوسنتزی، پروتئین، پتاسیم و فسفر شد ولی بر مقدار پرولین و جذب عنصر گوگرد تأثیر معنی‌داری نداشت. تلقیح یونجه با دو سویه ریزوبیوم تغییرات ناشی از غلظت‌های بالای گاز SO2 را بر این شاخص‌های بیوشیمیایی به‌طور معنی‌داری (در سطح 01/0) در مقایسه با گیاهان شاهد کاهش داد. بنابراین مایه تلقیح ریزوبیومی می‌تواند مقاومت گیاهان میزبان را نسبت به تنش آلودگی SO2 هوا افزایش دهد و به‌عنوان کود زیستی استفاده شود.
متن کامل [PDF 8098 kb]   (337 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به Isfahan University of Technology - مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing

Designed & Developed by : Yektaweb

تحت نظارت وف بومی آسپا-وف