دوره 5، شماره 15 - ( بهار 1394 )                   جلد 5 شماره 15 صفحات 188-177 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farhadi A, Aroii H. Study and Determination of most suitable Planting Date under Polyethylene Semi Tunnel and Mulch Conditions in Cucumber (Cucumis sativus L.) in Isfahan. Journal of Crop Production and Processing 2015; 5 (15) :177-188
فرهادی علی، آروئی حسین. بررسی مناسب‌ترین زمان کاشت خارج از فصل خیار در سیستم کاربرد توأم نیم تونل با خاک‌پوش‌های پلی‌اتیلن در شرایط اصفهان. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1394; 5 (15) :177-188

دانشگاه فردوسی مشهد ، farhadi_siv@yahoo.com
یکی از عوامل اساسی برای موفقیت در امر کشاورزی رعایت مناسب‌ترین تاریخ کاشت است. کشت‌های خارج از فصل نیاز به استفاده از امکانات لازم برای محافظت در برابر شرایط نامساعد محیطی دارد. آزمایشی طی دو سال در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کبوترآباد اصفهان به‌منظور بررسی زمان مناسب کشت خیار در شرایط خاک‌پوش‌ها با نیم تونل‌های پلی‌اتیلن انجام گردید. آزمایش مورد استفاده کرت‌های یک‌بار خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در چهار تکرار بود. تاریخ کاشت‌های پانزدهم بهمن و اول، پانزدهم و 29 اسفند ‌در کرت‌های اصلی و پوشش‌های خاک ( ‌نیم تونل با خاک‌پوش پلی‌اتیلن مشکی، نیم تونل با خاک‌پوش شفاف و نیم تونل بدون خاک‌پوش (شاهد)) در کرت‌های فرعی قرار گرفتند. در اجرای آزمایش پشته‌هایی به عرض 5/1 و طول 6 متر تهیه گردیده، ورقه‌های خاک‌پوش پلی‌اتیلن در بستر کشت پهن شد، سپس کاشت بذر انجام و پس از آن نیم تونل‌ها احداث شدند. نتایج نشان داد که تاریخ کاشت در عملکرد محصول اثر معنی‌داری نداشت اما در تولید محصول پیش‌رس مؤثر بود. تاریخ کاشت اول اسفند ‌بیشترین میوه اول فصل (4/6 تن در هکتار) را تولید نمود. پوشش خاک اثر معنی‌داری بر صفات مورد بررسی داشت. بیشترین عملکرد محصول (2/64 تن در هکتار)، رشد رویشی بوته و میوه پیش‌رس در تیمار نیم تونل با خاک‌پوش شفاف به‌دست آمد . توأم کردن نیم تونل با خاک پوش‌های پلی‌اتیلن شفاف و مشکی در فواصل اوایل تا اواسط اسفند ماه برای شرایط اصفهان بهترین سوددهی از نظر تولید میوه خارج از فصل را به‌همراه دارد . خاک‌پوش‌های پلی‌اتیلن سبب کاهش تجمع نمک در سطح پشته‌ها گردید.