دوره 5، شماره 16 - ( تابستان 1394 )                   جلد 5 شماره 16 صفحات 162-153 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dadresi V, Aboutalebian M A, Seyedi M. Effect of On-Farm Seed Priming on Yield and Yield Components of Two Maize Cultivars. Journal of Crop Production and Processing 2015; 5 (16) :153-162
دادرسی ولی الله، ابوطالبیان محمدعلی، سیدی محسن. تأثیر پرایمینگ بذر در مزرعه روی عملکرد و اجزاء عملکرد دو رقم ذرت. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1394; 5 (16) :153-162

دانشگاه بوعلی سینا همدان ، aboutalebian@yahoo.com
این تحقیق به‌منظور بررسی تأثیر روش پرایمینگ بذر در مزرعه با آب معمولی و محلول غذایی سولفات روی با غلظت 03/0 درصد روی بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم ذرت در سال زراعی1390 درمزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان انجام شد. آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های تصادفی در سه تکرار اجرا شد که فاکتورهای آزمایش شامل پرایمینگ بذر در مزرعه در سه سطح (پرایم با محلول سولفات روی 03/0 درصد روی به‌مدت 16 ساعت، پرایم با آب معمولی به‌مدت 18 ساعت و پرایم نشده) و دو رقم ذرت (سینگل کراس580 و 600) بودند. نتایج نشان داد پرایم کردن بذر در مزرعه سبب افزایش تعداد دانه در ردیف، تعداد ردیف دانه در بلال گردید. اما این پرایم با محلول سولفات روی بود که به‌طور معنی‌داری سبب افزایش وزن صد دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت شد. در این تحقیق عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت در پرایم با محلول سولفات روی در مقایسه با تیمار پرایم نشده به‌ترتیب حدود 11، 95/12 و 17 درصد افزایش نشان دادند. در میان دو رقم مورد بررسی رقم سینگل کراس 600 با واکنش بیشتر به پرایمینگ، دارای تعداد دانه در بلال بیشتری بود اما از لحاظ وزن صد دانه رقم سینگل کراس 580 برتری داشت. لذا برای بهبود رشد و عملکرد دانه ذرت به‌ویژه در سینگل کراس 600 توصیه می‌شود بذور در زمان کاشت با سولفات روی پرایم شوند.