دوره 8، شماره 2 - ( تابستان 1397 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 31-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bahalkeh G M, Biabani A, Sabouri H, Fallahi H A. Determination of Best Varieties and Planting Date for Wheat Varieties(Triticom aestivum L.) in Gonbad Kavous Using GGE Biplot Method . Journal of Crop Production and Processing 2018; 8 (2) :15-31
بهلکه گلدی محمد، بیابانی عباس، صبوری حسین، فلاحی حسینعلی. تعیین رقم و تاریخ کشت ایده‌ال گندم دیم (Triticom aestivum L.) منطقه گنبد کاووس با استفاده از تکنیک GGE بای‌پلات. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1397; 8 (2) :15-31

دانشگاه گنبد کاووس ، hos.sabouri@gmail.com

به‌منظور بررسی اثر تاریخ کاشت‌های مختلف روی پنج رقم گندم دیم (خزر١، فلات، زاگرس، کوهدشت و کریم) آزمایشی در سال زراعی٩3-٩2 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گنبد کاووس و در قالب طرح کرت‌های خرد شده در پایه بلوک‌های کامل تصادفی انجام شد. در این طرح از ٩ تاریخ کاشت‌ مختلف شامل ١٣ و 28 آبان، ١٢و ٢٧ آذر، ١٢و ٢٨ دی، ١٩ بهمن، ٤ و ١٨ اسفند به‌عنوان فاکتور اصلی و پنج رقم گندم به‌عنوان فاکتور فرعی، در سه تکرار استفاده شد. نتایج به‌دست آمده از بررسی هم‌زمان عملکرد و پایداری ارقام با استفاده از بای‌پلات و مقایسه میانگین بین ارقام و تاریخ کاشت‌های مختلف نشان داد که رقم کوهدشت عملکرد بالا و پایداری متوسط و رقم خزر1 پایداری بالا و عملکرد دانه متوسط داشت. رقم فلات دارای کمترین عملکرد و رقم کریم ناپایدارترین رقم بود. تاریخ کاشت 13 و 28 آبان بالاترین عملکرد و پایداری را داشتند. کوهدشت و خزر1 در تاریخ کاشت 28 آبان نزدیک‌ترین ارقام و تاریخ کاشت به ژنوتیپ و تاریخ کاشت ایده‌ال بودند. رقم فلات در تاریخ کاشت 27 آذر نامناسب‌ترین رقم و تاریخ کاشت نسبت به ژنوتیپ و تاریخ کاشت ایده‌ال شناسایی شدند. با توجه به نتایج تحقیق استفاده از رقم کوهدشت در تاریخ‌های 13 و 28 آبان برای رسیدن به بالاترین و پایدارترین عملکرد در منطقه گنبد کاووس در صورت تأیید در آزمایشات تکمیلی توصیه می‌شود.