دوره 6، شماره 19 - ( بهار 1395 )                   جلد 6 شماره 19 صفحات 189-177 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moradi P, Asghari J, Mohsen Abadi G, Samiezadeh H. Evaluation of the Beneficial Effects of Triple Intercropping of Maize (Zea mays L.), Pinto Been (Phaseolus vulgaris L.). Journal of Crop Production and Processing 2016; 6 (19) :177-189
مرادی پرستو، اصغری جعفر، محسن آبادی غلام‌رضا، سمیع زاده حبیبالله. ارزیابی سودمندی کشت مخلوط سه‌گانه ذرت (Zea mays L.)، لوبیا‌چیتی (Phaseolus vulgaris L.) و کدوی تخمهکاغذی (Cucurbita pepo L.). نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1395; 6 (19) :177-189

دانشگاه گیلان ، Parasto.moradi@yahoo.com

به­منظور ارزیابی مخلوط سه­گانه ذرت لوبیا‌چیتی و کدوی تخمه­کاغذی، آزمایشی در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان در سال 1391 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل: تک‌کشتی­های ذرت، لوبیاچیتی و کدوی تخمه­کاغذی با نسبت­های 100، 75 و 50 درصد تراکم نرمال، مخلوط­های دوگانه ذرت - لوبیاچیتی و ذرت - کدوی تخمه­کاغذی به­ترتیب با نسبت­های (100 + 100، 75 + 75 و 50 + 50) و سه­گانه ذرت - لوبیاچیتی - کدوی تخمه­کاغذی با نسبت­های (100 + 100 + 100، 75 + 75 + 75 و50 + 50 + 50) بود. نتایج آزمایش نشان داد که بیشترین وزن تر علوفه هر سه گیاه در مخلوط­های سه­گانه با تراکم بییشتر و کمترین آن در کشت خالص آنها با تراکم کمتر حاصل شد. وزن تر علوفه در مخلوط دوگانه ذرت - کدوی تخمه­کاغذی بیشتر از ذرت - لوبیاچیتی بود. براساس نتایج به‌دست آمده نسبت رقابت، ضریب رقابت نسبی و ضریب رقابت در مخلوط ذرت لوبیا چیتی نشان‌دهنده غالبیت ذرت و در مخلوط ذرت - کدوی تخمه­کاغذی بیانگر غالبیت کدوی تخمه­کاغذی بود. در مخلوط سه­گانه، رقابت بین ذرت و کدوی تخمه­کاغذی در حالت تعادل و موازنه بود ولی هر دو بر لوبیاچیتی غالب بودند. نسبت برابری زمین در کلیه تراکم­ها و مخلوط­های دوگانه و سه­گانه بیش از یک بود که بیشترین آن به‌ترتیب در سه­کشتی، دوکشتی ذرت - لوبیاچیتی و سپس ذرت - کدوی تخمه­کاغذی دیده شد که نشان­دهنده سودمندی کشت مخلوط این گیاهان بود.