دوره 8، شماره 1 - ( بهار 1397 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 59-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mamnoie E, Izadi Darbandi E, Rastgoo M, Baghestani M A, Hasanzade M. Investigating the Effect of Adjuvants on Nicosulfuron Efficacy in Controlling Redroot Pigweed (Amaranthus retroflexus). Journal of Crop Production and Processing 2018; 8 (1) :45-59
ممنوعی ابراهیم، ایزدی دربندی ابراهیم، راستگو مهدی، باغستانی محمد علی، حسن زاده محمد. بررسی تأثیر مواد افزودنی بر کارایی علف‌کش نیکوسولفورون در کنترل تاج‌خروس ریشه‌ قرمز (Amaranthus retroflexus). نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1397; 8 (1) :45-59

دانشگاه فردوسی مشهد ، e-izadi@um.ac.ir
به‌منظور بررسی کارایی علف‌کش نیکوسولفورون در کنترل علف‌های‌ هرز تاج‌خروس ریشه‌ قرمز (Amaranthus retroflexus L.) با استفاده از مواد افزودنی، آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. این آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار بود. تیمار‌های آزمایش شامل کاربرد مواد افزودنی در 11 سطح روغن‌های پنبه‌دانه، منداب، سویا، ذرت، آدیگور، ولک و هیدرومکس، سیتوگیت، ترند90 و دی‌اُکتیل به‌همراه شاهد (بدون کاربرد مواد افزودنی)، مقادیر کاربرد علف‌کش نیکوسولفورون در شش سطح صفر (شاهد)، 5، 10، 20، 40، 80 گرم ماده مؤثره در هکتار معادل صفر، 25/6، 5/12، 25، 50 و 100 درصد دز توصیه شده علفکش بودند. صفات وزن خشک، وزن تر، بقا و درصد کنترل اندازگیری شد. نتایج نشان داد که مقدار علف‌کش، مواد افزودنی و اثر متقابل آنها اثر معنی‌دار بر ویژگی‌های اندازه‌گیری شده داشتند. با افزایش مقدار کاربرد علف‌کش نیکوسولفورون وزن خشک، تر و بقا تاج‌خروس کاهش و درصد کنترل به‌طور معنی‌دار افزایش یافت. همچنین نتایج نشان داد که با کاربرد مواد افزودنی مقادیر پارمترهای ED10، ED50 و ED90 به‌طور معنی‌دار کاهش یافت و کارایی علف‌کش در کنترل تاج‌خروس به‌طور معنی‌دار افزایش یافت، نتایج نشان داد که بیشترین پتانسیل نسبی علف‌کش در حضور دو ماده افزودنی هیدورمکس و ترند90 به‌دست می‌آید، به‌طوری‌که با استفاده از این دو ماده افزودنی کارایی علف‌کش در کنترل وزن خشک و تر تاج‌خروس ریشه قرمز بیش از سه برابر ‌شد.

واژه‌های کلیدی: ترند، هیدرومکس، ED50