دوره 8، شماره 2 - ( تابستان 1397 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 46-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

Barzan Z, Dehdari M, Amiri Fahliani R. Evaluation of Cold Tolerance in Rapeseed (Brassica napus L.) Genotypes at Seedling Stage and its Association withMicrosatellite Markers . Journal of Crop Production and Processing 2018; 8 (2) :33-46
برزن زهرا، دهداری مسعود، امیری فهلیانی رضا. ارزیابی تحمل سرما در تعدادی از ژنوتیپ‌های مختلف کلزا در مرحله‌گیاهچه‌ای و ارتباط آن با نشانگرهای ریزماهواره . نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1397; 8 (2) :33-46

دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج ، adehdari@yu.ac.ir
سرما یکی از مهم‌ترین تنش‌های غیر زیستی است که رشد و تولید کلزا را در بسیاری از نقاط ایران تحت تأثیر قرار می‌دهد. به‌منظور شناسایی ارقام متحمل به سرما در کلزا در مرحله گیاهچه‌ای و ارتباط آن با نشانگرهای ریزماهواره، این پژوهش به‌صورت دو آزمایش جداگانه در دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج اجرا شد. در آزمایش اول 24 ژنوتیپ کلزا تحت تأثیر درجه حرارتهای پنج و 25 (شاهد) درجه سلسیوس در مرحله گیاهچهای قرار گرفتند. 10 روز بعد از اعمال تیمارها تعدادی از ویژگی‌های مورفولوژیک و فیزیولوژیک اندازه‌گیری شدند. بیشترین میزان تنوع ژنوتیپی در حالت عدم تنش (25 درجه سلسیوس) و تنش (5 درجه سلسیوس) مربوط به وزن خشک ریشه به‌ترتیب با مقادیر 22/62 و 77/60 بود. تجزیه خوشه‌ای براساس صفات اندازه‌گیری شده، ژنوتیپ‌ها را در چهار گروه قرار داد و ژنوتیپ CR3198 متحمل به سرما در مرحله گیاهچهای تشخیص داده شد. این ژنوتیپ در شرایط سرما (پنج درجه سلسیوس) از نظر صفات طول ریشه (25/18 سانتی‌متر)، وزن خشک ریشه (3/0 گرم)، میزان سبزینگی(71/39 عدد اسپاد) و FV/Fm (7915/0) دارای میزان بالا و از نظر نشت الکترولیتی (02/13 درصد) دارای کمترین مقدار بود. ژنوتیپهای متحمل به سرما در کلزا دارای بنیه و توانایی اولیه بالایی بودند. در آزمایش دوم ارتباط بین 10 جفت نشانگر ریزماهواره و صفات مهم مرتبط با تنش سرما بررسی شد. نتایج حاصل از تجزیه رگرسیون لجستیک نشان داد که برخی نشانگرهای ریزماهواره مرتبط با ویژگی‌های اندازه‌گیری در شرایط سرما از جمله وزن خشک ساقه و ریشه و شاخص تحمل تنش سرما بودند. در این میان نشانگرهای Na10-B08، Na12-E09 و Ra2-E11 مرتبط با شاخص تحمل سرما در کلزا در مرحله گیاهچهای بودند. در مجموع نتایج حاصل از این مطالعه میتوانند برای بهبود تحمل سرما در کلزا در مرحله گیاهچهای به‌کار روند.