دوره 7، شماره 4 - ( زمستان 1396 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 28-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

Heidari M, Bahremand N, Mohamadinejad G. Effect of Plant Growth Regulators on Growth, Fruit Yield and Quality in Cantaloupe Plant (Cucumis melo Var. Cantaloupensis cv. Shahpasandi). Journal of Crop Production and Processing 2018; 7 (4) :15-28
حیدری محسن، بهره مند نادیا، آروین محمد جواد، محمدی نژاد قاسم. اثر تنظیم‌کننده‌های رشد گیاهی بر رشد، عملکرد وکیفیت میوه طالبی رقم شاه‌پسندی. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1396; 7 (4) :15-28

دانشگاه جیرفت ، nadiabahremand@ujiroft.ac.ir

تنظیم‌کننده‌های رشد گیاهی در موارد زیادی اثرات مثبتی بر گیاهان مختلف داشته‌اند. به‌منظور بررسی اثر براسینواستروئید و اتفون روی رشدونمو گیاه طالبی، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال 1393 انجام شد. براسینواستروئید با چهارسطح (0، 25/0، 5/0 و 75/0 میکرومولار) به‌صورت خیساندن بذر و اتفون با سه سطح (0، 250 میلی‌گرم در لیتر در مراحل 4 و 20 برگی) به‌شکل محلول‌پاشی انتخاب شدند. نتایج نشان داد اثر ساده براسینواستروئید، بر کلیه صفات غیر از وزن خشک و محتوی نسبی رطوبت برگ و کیفیت میوه معنی‌دار است. بیشترین سطح برگ (200 سانتی‌متر مربع)، وزن میوه در بوته (9/2 کیلوگرم) و عملکرد میوه ( 50 هزار کیلوگرم در هکتار) به تیمار براسینواستروئید 75/0 میکرومولار تعلق داشت. افزایش 50 درصد قندهای احیاء کننده، 21 درصد پروتئین محلول برگ، 8/23 درصد کلروفیل، 42 درصد تعداد میوه و کاهش 6/12درصد نشت یونی با کاربرد براسینواستروئید در مقایسه با شاهد مشاهده شد. کاربرد اتفون در مرحله 20 برگی گیاه با افزایش 52  درصد قندهای احیاء کننده، 1/19 درصد کلروفیل، 8/14 درصد تعداد میوه و کاهش 5/15 درصد نشت یونی بر عملکرد و کیفیت طالبی اثر نداشت. اثر متقابل دو تیمار بر محتوی کلروفیل a و کاروتنوئید به‌ترتیب در سطح یک و پنج درصد معنی‌دار شد. اگرچه براسینواستروئید 75/0 میکرومولار و کاربرد اتفون در مرحله 20 برگی مؤثرترین تیمارها بودند اما براسینواستروئید با غلظت 75/0 میکرومولار می‌تواند عملکرد میوه طالبی را تا 41 درصد افزایش دهد.