دوره 9، شماره 3 - ( 8-1398 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 189-177 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taghipoor M, Ghanbari A, Rastgoo M. Evaluating the Integrated Effect of Herbicide Band Application and Cultivation on Weed Control and Yield of Potato (Solanum tuberosum L.). Journal of Crop Production and Processing 2019; 9 (3) :177-189
تقی پور مسلم، قنبری علی، راستگو مهدی. ارزیابی اثر تلفیقی کاربرد نواری علف‌کش وکولتیواسیون بر کنترل علف‌های هرز و عملکرد سیب‌زمینی (.Solanum tuberosum L). نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1398; 9 (3) :177-189

دانشگاه فردوسی مشهد ، m.rastgoo@um.ac.ir
به‌منظور بررسی اثرات تلفیقی کاربرد نواری علف‌کش و استفاده از کولتیواتور بر کنترل علف‌های هرز و عملکرد سیب‌زمینی، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1394 انجام شد. آزمایش به‌صورت فاکتوریل و بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار و 12 تیمار شامل: دو سطح از عامل کولتیواتور بین ردیفی (بدون کاربرد کولتیواتور و کاربرد یک‌بار کولتیواتور) و عامل علف‌کش در شش سطح، شامل کاربرد پیش‌رویشی پندیمتالین + کاربرد پس‌رویشی متری بیوزین به‌صورت سراسری، کاربرد پیش‌رویشی پندیمتالین + کاربرد پس‌رویشی متری بیوزین به‌صورت نواری، کاربرد پیش‌رویشی پندیمتالین به‌تنهایی، کاربرد پس‌رویشی متری‌بیوزین به‌صورت سراسری به‌تنهایی، کاربرد پس‌رویشی متری‌بیوزین به‌صورت نواری به‌تنهایی و بدون کاربرد علف‌کش بودند. علف‌کش پندیمتالین با فرمولاسیون EC 33 درصد و به‌میزان 1/1 کیلوگرم ماده مؤثره در هکتار و علف‌کش متری بیوزین با فرمولاسیون WP  70 درصد و به‌مقدار 700 گرم ماده مؤثره در هکتار، استفاده شدند. نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از تیمارهای کاربرد پیش‌رویشی پندیمتالین + کاربرد پس‌رویشی سراسری و نواری متری بیوزین، باعث بیشترین عملکرد (41/158 و 36/168 تن در هکتار) و کمترین زیست‌توده کل علف‌های هرز شد. همچنین تیمارهای بدون کاربرد علف‌کش و کاربرد علف‌کش پندیمتالین به‌تنهایی نیز، کمترین عملکرد (16/482 و 18/752 تن در هکتار) و بیشترین زیست‌توده کل علف‌ هرز را ایجاد کردند. کاربرد یک‌بار کولتیواتور بر زیست‌توده کل علف‌های هرز و عملکرد سیب‌زمینی تأثیر معنی‌داری ایجاد نکرد و فقط سبب کاهش تراکم کل علف‌های هرز شد. به‌طورکلی بر اساس نتایج این پژوهش، برهم‌کنش کاربرد کولتیواتور و کاربرد علف‌کش، بر تراکم و زیست‌توده کل علف‌های هرز و عملکرد غده و زیست‌توده سیب‌زمینی معنی‌داری نشد که دلیل احتمالی آن ناکافی بودن دفعات کاربرد کولتیواتور بود.