دوره 9، شماره 1 - ( بهار 1398 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 49-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadi F, Moradi Telavat M R, Siadat S A, Moshattati A. Effect of Different Concentrations of Humic Acid on Guar (Cyamopsis tetragonoloba L.) Yield and Nutrients Uptake in Different Sowing Densities . Journal of Crop Production and Processing 2019; 9 (1) :33-49
احمدی فرناز، مرادی تلاوت محمدرضا، سیادت سیدعطاء‌الله، مشتطی علی. تأثیر غلظت‌های مختلف اسید هیومیک بر عملکرد و میزان جذب عناصر غذایی گیاه گوار (.Cyamopsis tetragonoloba L) در تراکم‌های مختلف کاشت. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1398; 9 (1) :33-49

دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان ، moraditelavat@ramin.ac.ir
به‌منظور بررسی تأثیر غلظت‌های مختلف اسید هیومیک بر عملکرد و میزان جذب عناصر غذایی گیاه گوار در تراکم‌های مختلف کاشت، آزمایشی به‌صورت کرت‌های خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار، در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، در تابستان سال 1395 اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل سطوح اسید هیومیک (صفر، 5، 10 و 15 کیلوگرم در هکتار) به‌عنوان فاکتور اصلی و تراکم‌های کاشت (35، 55، 75 و 95 بوته در مترمربع) به‌عنوان فاکتور فرعی بودند. نتایج نشان داد که مصرف 15 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک با تراکم 35 بوته در مترمربع سبب افزایش محتوی عناصر نیتروژن، فسفر، روی و آهن در گیاه شد. علاوه بر این، بالاترین برداشت نیتروژن بوته با 295 کیلوگرم در هکتار از تراکم 95 بوته در مترمربع و مصرف 15 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک به‌دست آمد و به‌تدریج با کاهش تراکم و اسید هیومیک از برداشت نیتروژن کل کاسته شد. درصورتی‌که، کمترین درصد پروتئین بوته (8/84 درصد) از تراکم 95 بوته در مترمربع و عدم مصرف اسید هیومیک حاصل شد که بالاترین عملکرد دانه و ماده خشک با 4209/7 و 17955/6 کیلوگرم در هکتار از تراکم 95 بوته در مترمربع و کاربرد 15 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک به‌دست آمد. به‌طورکلی، با توجه به نتایج آزمایش برای کشت گوار در منطقه خوزستان لازم است تا در آزمایش‌های بعدی تراکم‌های بالاتر از ۹۵ بوته در مترمربع نیز بررسی شود، همچنین مشخص شد که مصرف هیومیک‌ اسید در شرایط منطقه می‌تواند عملکرد گوار را در حد قابل قبولی افزایش دهد.