دوره 10، شماره 1 - ( 2-1399 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 84-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

ghodsi M H, Esfahani M, Tehrani M M, Aalami A. Effect of Nutrition Management and Application of Zeolite on Fertilizer Use Efficiency and Water Productivity in Two Maize Cultivars (Zea mays L.) under Deficit Irrigation Conditions. Journal of Crop Production and Processing 2020; 10 (1) :69-84
قدسی محمدحسن، اصفهانی مسعود، طهرانی محمد مهدی، اعلمی علی. اثر مدیریت تغذیه و مصرف زئولیت بر کارایی مصرف کود و بهره‌وری آب در دو رقم ذرت (.Zea mays L) در شرایط کم‌آبیاری. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1399; 10 (1) :69-84

دانشگاه گیلان ، mesfahan98@gmail.com
به‌منظور بررسی اثر مدیریت تغذیه با مصرف زئولیت بر کارایی مصرف کود و بهره‌وری آب دو رقم ذرت در شرایط کم‌آبیاری، آزمایشی در سال‌های 1394 و 1395 در مؤسسه تحقیقات خاک و آب کشور به‌صورت کرت‌های خرد شده فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آبیاری در دو سطح؛ آبیاری کامل و کم‌آبیاری (70 درصد آبیاری کامل) به‌عنوان عامل اصلی و ترکیب فاکتوریل پنج سطح کودی(شیوه رایج زارعین منطقه، شیوه رایج به‌علاوه 10 تن در هکتار زئولیت از منبع کلینوپتیلولیت، شیوه توصیه شده، شیوه توصیه شده به‌علاوه 10 تن در هکتار زئولیت از منبع کلینوپتیلولیت، شاهد بدون مصرف کود) و دو رقم ذرت (دیررس (سینگل کراس 704) و زودرس (سینگل کراس فجر)) به‌عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که کم‌آبیاری باعث کاهش عملکرد دانه ارقام ذرت شد (17 و 20 درصد به‌ترتیب در ارقام فجر و 704). شیوه مصرف کود بر کلیه صفات گیاهی مورد ارزیابی این پژوهش اثر معنی‌دار داشت. در شرایط کم‌آبیاری بیشترین عملکرد دانه ارقام ذرت از تیمار کود توصیه شده + زئولیت حاصل شد (ارقام 704 و 260 به‌ترتیب 7934/3 و 7793/8 کیلوگرم در هکتار) که نسبت به تیمار کود توصیه شده + زئولیت در شرایط آبیاری کامل به‌ترتیب 7 و 15 درصد کاهش داشت. نتایج این آزمایش نشان داد که با مدیریت مناسب کودی همراه با مصرف 10 تن در هکتار زئولیت، با صرفه‌جویی 30 درصد در مصرف آب آبیاری (2100 مترمکعب در هکتار)، می‌توان عملکرد دانه مناسبی به‌دست آورد.