دوره 10، شماره 3 - ( 8-1399 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 58-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hammami H, Parsa M. Optimizing the Performance of Clethodim in Green foxtail (Setaria viridis) Control. Journal of Crop Production and Processing 2020; 10 (3) :47-58
حمامی حسین، پارسا مهدی. بهینه‌سازی کارایی کلتودیم در کنترل دم‌روباهی سبز (Setaria viridis). نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1399; 10 (3) :47-58

دانشگاه بیرجند ، homamihossein@gmail.com
بهینه‌سازی کارایی علف‌کش‌ها به‌وسیله مواد افزودنی یکی از راهکارهای اکولوژیکی و اقتصادی در مدیریت علف‌های هرز است. به‌منظور بررسی اثر کاربرد روغن‌های گیاهی بر کارایی علف‌کش کلتودیم در کنترل دم‌روباهی آزمایشی به‌صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی شامل غلظت کلتودیم در شش سطح (صفر، 7/5، 15، 30، 60 و 120 گرم ماده مؤثره در هکتار) و ماده افزودنی در هشت سطح (بدون روغن گیاهی و با روغن‌های گیاهی کنجد، بادام تلخ، بادام شیرین، پنبه‌دانه، کلزا، منداب و سویا) با چهار تکرار در سال 1393 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد که غلظت کلتودیم، نوع روغن گیاهی و اثر متقابل غلظت در روغن گیاهی بر صفات اندازه‌گیری شده دم‌روباهی شامل ارتفاع، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه و حجم ریشه معنی‌دار است. افزایش توانایی نسبی برای تمامی صفات اندازه‌گیری شده بر اساس دز مؤثر 50 درصد مشاهده شد که نشان‌دهنده افزایش کارایی کلتودیم در کنترل دم‌روباهی است. نتایج این مطالعه همچنین کاهش دز مؤثر 90 درصد برای زیست‌توده تر و خشک دم‌روباهی سبز در حضور تمامی روغن‌های گیاهی را نشان داد. بیشتر بودن مقادیر توانایی نسبی برای زیست‌توده تر و خشک ریشه در مقایسه با زیست‌توده تر و خشک اندام هوایی حساسیت بیشتر ریشه به کاربرد روغن‌های گیاهی با افزایش انتقال کلتودیم به ریشه نشان داده شد. کاربرد روغن‌های گیاهی کنجد، بادام تلخ، بادام شیرین، پنبه‌دانه، کلزا، منداب و سویا به‌ترتیب منجر به افزایش کارایی کلتودیم در کاهش وزن خشک اندام هوایی دم‌روباهی سبز به‌ترتیب به‌میزان 1/20، 1/26، 1/42، 1/39، 1/41، 1/43 و 1/41 برابر شد. درنهایت، کاربرد روغن‌های گیاهی به‌همراه دم‌روباهی سبز می‌تواند به‌عنوان رهیافتی اکولوژیکی و زیست‌محیطی مدنظر قرار گیرد.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى