دوره 12، شماره 3 - ( 8-1401 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 15-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Joukar Fathabadi R, Kazemeini S A. Effect of Seed Biofertilizers Inoculation on Photosynthesis Rate, Yield, and Competitiveness Ability of Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) with Weeds. Journal of Crop Production and Processing 2022; 12 (3) :1-15
جوکار فتح آبادی رامین، کاظمینی سید عبدالرضا. اثر مایه‌زنی بذر کینوا (.Chenopodium quinoa Willd) با کودهای زیستی بر سرعت فتوسنتز، عملکرد و توان رقابتی با علف‌های هرز. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1401; 12 (3) :1-15

دانشگاه شیراز ، akazemeini@shirazu.ac.ir
به‌منظور بررسی اثر مایه‌زنی بذر کینوا با کودهای زیستی بر سرعت فتوسنتز، عملکرد و توان رقابتی با علف‌های هرز، آزمایشی به¬صورت کرت‌های خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1399 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل علف‌های هرز در 3 سطح (حفظ علفهای هرز در تمام فصل رشد، حذف علفهای هرز در تمام فصل رشد و یک‌بار وجین علف‌های هرز در مرحله 8 برگی) و کودهای زیستی در 5 سطح (هیومیک اسید، بیومیک، سیومیک، مایع ارگانیک و شاهد (بدون مصرف کود زیستی)) به‌ترتیب به‌عنوان کرت اصلی و کرت فرعی بودند. نتایج نشان داد که بالاترین میزان سرعت فتوسنتز در سطوح تیمارهای علف هرز مربوط به بذر مایه‌زنی شده با کود زیستی سیومیک بود. بیشترین عملکرد دانه (259 گرم در متر‌مربع) و اجزای عملکرد دانه کینوا (وزن هزار دانه، تعداد کل دانه‌ها در بوته و تعداد پانیکول در بوته) و شاخص برداشت (48/7  درصد) نیز در برهم¬کنش حذف علفهای هرز و بذر مایه‌زنی شده با کود سیومیک به‌دست آمد. تیمار مایه‌زنی بذر با کودهای زیستی، شاخص سطح برگ و وزن خشک کل علف‌های هرز و علف هرز غالب (گندم) را نسبت به تیمار بدون مصرف کود زیستی به‌طور معنی‌داری کاهش داد. کاربرد کود زیستی سیومیک شاخص توانایی تحمل رقابت گیاه زراعی را نسبت به تیمار حفظ علف¬های هرز 2/8 برابر و یکبار وجین علف هرز 94/1 درصد افزایش داد. بنابراین، یافته‌های ما پیشنهاد می‌کند که مایه‌زنی بذر با کودهای زیستی به¬ ویژه تیمار سیومیک یک راهکار مؤثر است که می‌توان در جهت افزایش رشد، عملکرد و توانایی رقابت با علف هرز در کینوا استفاده کرد.