دوره 13، شماره 4 - ( 11-1402 )                   جلد 13 شماره 4 صفحات 32-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadi Vashvaei A, Zaefarian F, Rezvani M, Mansouri I. Determination of Cardinal Temperatures and Phenological Stages of Two Species of Spiny Cocklebur (Xanthium spinosum) and Common Cocklebur (X. strumarium) Based on Growing Degree-Day. Journal of Crop Production and Processing 2024; 13 (4) :17-32
احمدی وشوایی امیر، زعفریان فائزه، رضوانی محمد، منصوری ایراندخت. تعیین دمای کاردینال و مراحل فنولوژی دو گونه توق خاردار (Xanthium spinosum) و توق معمولی ((X. strumarium براساس درجه روز- رشد. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1402; 13 (4) :17-32

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ، fa_zaefarian@yahoo.com
دو گونه توق خاردار (Xanthium spinosum) و توق معمولی (X. strumarium) به‌عنوان علف‌های هرز یک‌ساله در مزارع سویا و دیگر محصولات تابستانه محسوب می‌شوند. پژوهش حاضر با هدف تعیین دمای کاردینال جوانه‌زنی و تعیین مراحل فنولوژی این دو گونه در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شد. به¬منظور تعیین دمای کاردینال جوانه‌زنی بذور دو گونه توق، بذور در دماهای ثابت 5 تا 45 درجه سانتی‌گراد در قالب طرح کاملاً تصادفی در 4 تکرار در آزمایشی آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین مراحل فنولوژی دو گونه توق طی آزمایشی مزرعه‌ای مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد که بیشترین درصد جوانه‌زنی برای توق خاردار (51/3 درصد) و توق معمولی (58/1 درصد) به¬ترتیب در دماهای 25 و 35 درجه سانتی‌گراد مشاهده شد. با توجه به پارامترهای مختلف مدل دو تکه‌ای دمای پایه، مطلوب و سقف به‌ترتیب 1/44، 23/2 و 54/7 درجه سانتی‌گراد برای توق خاردار و 4/80، 34/6 و 48/4 درجه سانتی‌گراد برای توق معمولی برآورد شد. از زمان سبز شدن تا پایان بذردهی، مراحل فنولوژی از جمله سبزشدن، ساقه‌دهی، گلدهی، میوه‌دهی، رسیدگی کامل ثبت شدند. طول مرحله رشدی گونه‌های توق خاردار و توق معمولی به‌ترتیب 136 و 128 روز به طول انجامید. نتایج به¬دست آمده نشان داد که جوانه‌زنی بذر دو گونه توق در دامنه وسیعی انجام می‌شود و بین دمای 5 تا 45 درجه سانتی‌گراد جوانه می‌زنند و بهترین زمان کنترل این علف هرز، اواخر فصل تابستان (قبل از شروع مرحله گلدهی) است.