دوره 13، شماره 3 - ( 8-1402 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 107-93 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hatim M, Majidian M, Nabavi-Pelesaraei A, Tahmasebi M. Effects of Tillage Systems, Zinc, Iron and Sulfur on Grain Yield of Safflower (Carthamus tinctorius L.). Journal of Crop Production and Processing 2023; 13 (3) :93-107
حطیم محمد، مجیدیان مجید، نبوی پله سرایی اشکان، طهماسبی مونا. اثر سیستم‌های خاک‌ورزی، عناصر روی، آهن وگوگرد بر عملکرد گلرنگ (.Carthamus tinctorius L). نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1402; 13 (3) :93-107

دانشگاه گیلان ، ma_majidian@guilan.ac.ir
در سال زراعی 1400-1399 در مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی آزمایشی به¬منظور بررسی اثر محلول‌پاشی عناصر ضروری آهن، روی و مصرف خاکی کود گوگرد با سه سیستم خاک‌ورزی بر صفات کمی و کیفی گلرنگ انجام شد. آزمایش به-صورت اسپیلت پلات در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. سه شیوه خاک‌ورزی شامل (بدون خاک‌ورزی، کم خاک‌ورزی و خاک‌ورزی مرسوم) که به¬عنوان کرت‌های اصلی در نظر گرفته شدند و تیمارهای کودی شامل 1- شاهد 2- عنصر روی 3- عنصر آهن 4- عنصر گوگرد 5- روی + آهن 6- روی + گوگرد 7- آهن + گوگرد 8- آهن + گوگرد + روی در کرت‌های فرعی منظور شدند. صفات مورد بررسی کمی از قبیل عملکرد دانه، عملکرد گل، وزن دانه در طبق، تعداد طبق و همچنین صفات کیفی درصد پروتئین، روغن دانه و اسیدهای اشباع و غیر اشباع اندازه¬گیری شدند. نتایج نشان داد که بین تیمارهای کودی از نظر عملکرد دانه، عملکرد گل، وزن دانه در طبق، تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، درصد پروتئین و روغن دانه تفاوت معنی‌دار وجود داشت. در تیمار روش‌های خاک‌ورزی وزن هزار دانه و اسید چرب لینولئیک تفاوت معنی‌دار نشان دادند. در اثرات متقابل روش‌های خاک‌ورزی و تیمارهای کودی دو صفت تعداد طبق در بوته و اسید لینولنیک تحت تأثیر قرار گرفتند و این دو صفت تفاوت معنی‌دار داشتند. تیمار کودی (آهن + گوگرد + روی) بیشترین عملکرد دانه با میانگین1390 کیلوگرم در هکتار، عملکرد گل با میانگین 183 کیلوگرم در هکتار، وزن هزار دانه با میانگین 45/8گرم، وزن دانه در طبق با میانگین 1/27 گرم، تعداد طبق با میانگین7/91 عدد در بوته، درصد پروتئین با میانگین 21/2 درصد و درصد روغن دانه با میانگین 26/5 درصد را به خود اختصاص داد. نتایج این تحقیق نشان داد محلول‌پاشی عناصر ریزمغذی از طریق افزایش اجزای عملکرد به¬ویژه وزن هزار دانه، تعداد طبق در بوته و وزن دانه در طبق سبب افزایش عملکرد دانه، درصد روغن و درصد پروتئین دانه گلرنگ شد. همچنین روش‌های خاک‌ورزی تفاوت معنی‌داری بر عملکرد دانه گلرنگ نداشت. با توجه به نتایج این آزمایش مصرف کودهای روی، گوگرد و آهن همراه با کودهای پایه به همراه شیوه کم خاک‌ورزی می‌تواند به افزایش عملکرد کمی و کیفی گیاه گلرنگ کمک کند.