دوره 12، شماره 45 - ( پاييز 1387 )                   جلد 12 شماره 45 صفحات 44-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

Raei Y, Ghasemi Golezani K, Javanshir A, Aliari H, Mohammadi A. Effects of Plant Density on Soybean ( Glycine maxL.) and Sorghum ( Sorghum bicolorL.) Intercropping. Journal of Crop Production and Processing 2008; 12 (45) :35-44
راعی یعقوب، قاسمی گلعذانی کاظم، جوانشیر عزیز، آلیاری هوشنگ، محمدی ابوالقاسم. تأثیر تراکم گیاهی بر کشت مخلوط سویا(Glycine max L.) و سورگوم( Sorghum bicolor L.). نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1387; 12 (45) :35-44

چکیده:   (42031 مشاهده)
با توجه به تأثیر افزایش تنوع گونه‌ای در حفظ تعادل اکولوژیک و ثبات اکوسیستم‌های کشاورزی، دو آزمایش مزرعه‌ای به‌منظور تعیین تراکم‌های مناسب سویا و سورگوم علوفه‌ای درکشت مخلوط در سال‌های 1381 و 1382 درمزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا گردید. الگوی کاشت، روش سری‌های افزایشی بود.آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار پیاده گردید. فاکتور اول تراکم‌های 20، 30، 40 و 50 بوته در مترمربع سویا و فاکتور دوم تراکم‌های0، 4، 8، و 12 بوته در متر‌مربع سورگوم در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثرات تراکم‌های سویا و سورگوم روی عملکرد هر دوگونه معنی‌دار بود. با افزایش تراکم سویا تا 40 بوته در متر‌مربع عملکرد سویا افزایش نشان داد، ولی با افزایش تراکم از 40 به 50 بوته، عملکرد آن کاهش یافت. با افزایش تراکم سویا نیز از عملکرد سورگوم کاسته شد. عملکرد سورگوم و سویا با افزایش تراکم سورگوم به ترتیب افزایش و کاهش نشان دادند. نسبت‌های تراکم 20:4 و 50:12 بوته درمترمربع سورگوم به سویا به ترتیب با 6/1 و 8/0 بیشترین و کمترین مقدار نسبت برابری زمین (LER) را به خود اختصاص دادند. بنابراین، نتیجه‌گیری می‌شود که کشت مخلوط سویا و سورگوم ممکن است مزیت بیشتری نسبت به کشت خالص آنها در شرایط مشابه با مطالعه حاضر داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: سویا، سورگوم، تراکم، کشت مخلوط
متن کامل [PDF 233 kb]   (2094 دریافت)