این پژوهش به منظور ارزیابی تأثیر پرایمینگ بذر رقم گلدشت گلرنگ در کاهش خ سارت تنش شوری به صورت کشت هیدروپونیک در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه ولی عصر رفسنجان در سال ۱۳۸۸ اجرا شد . بدین منظور، تیمارهای پرایمینگ در چهار سطح (بدون پرایمینگ و ۱۶ و ۲۴ ، پرایمینگ با آب مقطر، کلرید سدیم و نیترات کلسیم ۲۰ میلیمولار به مدت ۲۴ ساعت ) و شوری در چهار سطح (شاهد، ۸ دسی زیمنس بر متر ) بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، بررسی شد . نتایج نشان داد که در اثر افزایش شوری، محتوای کلروفیل و میزان پتاسیم کاهش یافت، در حالی که محتوای پرولین و میزان سدیم و منیزیم با افزایش سطوح شوری روند افزایشی را نشان داد . محتوای پرولین، میزان سدیم و نسبت پتاسیم به سدیم تحت تأثیر پرایمینگ قرار گرفت . به طوری که بیشترین میزان ۰ درصد ) و بیشترین میزان نسبت / ۱ میکرومول بر گرم وزن تر برگ ) در پرایم کلرید سدیم مشاهده شد . کمترین میزان سدیم ( ۶ / پرولین ( ۹۸ ۱۶ و ۲۴ ، ۱) به ترتیب در تیمار بدون پرایم (شاهد) و پرایم نیترات کلسیم مشاهده شد . با افزایش شوری به سطوح ۸ / پتاسیم به س دیم ( ۷۹ ۳۳ و ۵۰ درصد نسبت به شاهد کاهش یافت . در مجموع، نتایج این پژوهش نشان داد ، دسیزیمنس بر متر، سرعت رشد گیاه به ترتیب ۲۵ که در رقم گلدشت گلرنگ، مح توای پرولین و قند محلول اندام هوایی در واکنش به تنش شوری افزایش یافت و پرایمینگ بذر با کلرید سدیم در شوری زیاد، سبب کاهش صدمات شوری، به ویژه سرعت جذب خالص شد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |