، ghkiani@gmail.com
چکیده: (6514 مشاهده)
برنج غذای اصلی مردم ایران بوده و عطر و طعم یکی از صفات مهمی است که نقش اساسی در بازارپسندی و قیمت برنج دارد. در این تحقیق، وراثت عطر و طعم برنج در نسل F2 حاصل از تلاقی رقم معطر سنگ طارم با هر یک از ارقام غیرمعطر ندا و نعمت مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه، علاوه بر ارزیابی فنوتیپی براساس آزمون قلیایی از نمونههای برگی، ارزیابی ژنوتیپی نیز براساس نشانگر عطر انجام گرفت. براساس نتایج بهدست آمده، ارزیابی فنوتیپی در جمعیتهای در حال تفکیک F2 نسبت تفرق 3: 1 (غیرمعطر: معطر) را نشان داد. در ارزیابی مولکولی نیز نسبت تفرق 1: 2: 1 (معطر: هتروزیگوت: غیرمعطر) با استفاده از نشانگر عطر مشاهده گردید. این نتایج نشاندهنده تکژنی و مغلوب بودن ژن عطر در رقم سنگ طارم میباشد. همچنین، از انتخاب به کمک نشانگر برای شناسایی بوتههای معطر خالص در جمعیتهای F2 استفاده گردید. بدین ترتیب که پس از انتخاب تکبوتههای برتر از نظر فنوتیپی، در سطح مولکولی به غربالگری و انتخاب تکبوتههای معطر خالص در جمعیتهای مذکور اقدام شد و گیاهان هموزیگوت برای ژن عطر با ویژگیهای خوب زراعی شناسایی شدند.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
عمومى