دوره 3، شماره 7 - ( بهار 1392 )                   جلد 3 شماره 7 صفحات 109-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jalali M, Sanjari S, Moosavinasab M S. Allelopathic Effects of Extracts of Different Parts of Beebalm (Puleguim vulgar L.) and Fennel (Foeniculum vulgar L.) at Different Concentrations on Germination and Growth of Maize (Zea mayze L.) and Chickpea (Cicer arietinum L.) . Journal of Crop Production and Processing 2013; 3 (7) :99-109
جلالی محمد، سنجری صالح، موسوی نسب مریم السادات. تأثیر دگرآسیبی غلظت‌های مختلف عصاره آبی اندام‌های متفاوت پونه (.Puleguim vulgar L) و رازیانه (.Foeniculum vulgar L ) بر جوانه‌زنی و رشد ذرت (.Zea mayze L) و نخود (.icer arietinum L) . نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1392; 3 (7) :99-109

گروه خاک شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت ، sanjari@ujiroft.ac.ir

مطالعات نشان می­دهد برخی از گیاهان دارویی دارای اثرهای دگرآسیبی می‌باشند. بنابراین یکی از ابزارهای کاهش مصرف سموم علف‌کش، استفاده از خاصیت دگرآسیبی موجود در این گونه­های گیاهی می­باشد. این گیاهان در صورت قرار­گیری در تناوب زراعی از اهمیت ویژه­ای برخوردار هستند. پژوهش حاضر به­منظور بررسی اثر غلظت‌های مختلف عصاره آبی برگ، ساقه، گل و ریشه­ گیاهان دارویی پونه و رازیانه بر صفات جوانه‌زنی و رشد ذرت (رقم سینگل‌کراس 704) و نخود (رقم سفید) انجام گرفت. این آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار اجرا شد. ابتدا عصاره­ آبی غلیظ 6% وزنی- حجمی تهیه و سپس عصاره­های رقیق با استفاده از آب مقطر در غلظت‌های صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد به­دست آمد. نتایج نشان داد که گیاهان دارویی پونه و رازیانه دارای اثر دگرآسیبی می‌باشند و اثر عصاره آبی اندام‌های مختلف این گیاهان بر صفات جوانه‌زنی ذرت و نخود یکسان نیست. غلظت‌ عصاره­های‌ آبی، بر صفات جوانه‌زنی از قبیل درصد و سرعت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و ساقه‌چه و زمان شروع تا پایان جوانه‌زنی تأثیرگذار می­باشد. به‌طوری ­که با افزایش غلظت، شدت بازدارندگی بیشتری در صفات مورد مطالعه مشاهده گردید. از بین اندام‌های مورد مطالعه به‌ترتیب ساقه، برگ، گل و ریشه و از بین دو گیاه دارویی، رازیانه اثر بازدارندگی شدیدتری بر صفات جوانه‌زنی ذرت و نخود داشتند.