انگور به علت داشتن منابع سرشار از ترکیبات فنولی، از قبیل آنتوسیانین و فلاونوئیدها، بسیار مورد توجه است. از سوی دیگر، میزان این ترکیبات و فعالیت آنتیاکسیدانی در میوه ارقام مختلف انگور و در شرایط مختلف تولید متفاوت است. آنتیاکسیدانها اولین خط دفاعی بدن در برابر رادیکالهای آزاد هستند و برای حفظ سلامتی بشر اهمیت زیادی دارند. به منظور تعیین فعالیت آنتیاکسیدانی، مقدار فنول، آنتوسیانین، درجه بریکس، pH و برخی ویژگیهای مورفولوژیک (وزن تر حبه، تعداد بذر و وزن پوست حبه) 12 رقم انگور استان فارس شامل: سمرقندی، یاقوتی، ریش بابا و رجبی (از منطقه زرقان)، عسلی، سیاه شیراز، ریش بابا و عسکری (میمند) و کشمشی بوانات، عسکری، سیاه شیراز و ریش بابا (سعادت شهر) پژوهشی در سال 1388 در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز طراحی و اجرا گردید. نتایج نشان داد که ارقام سیاه شیراز (میمند و سعادت شهر) به ترتیب دارای بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی (42/75 و 24/70 درصد) بودند. رقم سیاه شیراز (میمند) دارای بیشترین میزان فنول (33/174 میلیگرم در کیلوگرم) و بیشترین مقدار آنتوسیانین (74/498 میلیگرم در کیلوگرم) بود و ارقام ریش بابا و عسکری (سعادت شهر) و عسلی (میمند) به ترتیب دارای کمترین مقدار فعالیت آنتیاکسیدانی (09/15، 68/16 و 56/19 درصد) بودند. کمترین مقدار فنول (56/29 میلیگرم در کیلوگرم) در رقم ریش بابا (سعادت شهر) بود. رقم کشمشی (سعادت شهر) هم کمترین میزان آنتوسیانین (94/14 میلیگرم در کیلوگرم) را دارا بود. همچنین مشخص شد که همبستگی بالایی بین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی و آنتوسیانین (68/0= r2 ) و فنول (49/0= r2 ) وجود دارد. با توجه به نتایج این پژوهش، به نظر میرسد که انگورهای رنگی مانند سیاه شیراز دارای فعالیت آنتیاکسیدانی زیادی هستند، و افزون بر شرایط محیطی، نژادگان یک رقم هم در میزان این ترکیبات مؤثر میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |