دوره 3، شماره 7 - ( بهار 1392 )                   جلد 3 شماره 7 صفحات 143-133 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shabani Sangtarashani E, Tabatabaei S J. The Effect of Potassium Concentration in Nutrient Solution on Lycopene, Vitamin C and Qualitative Characteristics of Cherry Tomato in Saline Conditions. Journal of Crop Production and Processing 2013; 3 (7) :133-143
شعبانی سنگتراشانی ادریس، طباطبایی سید جلال. تأثیر غلظت پتاسیم محلول غذایی بر لیکوپن، ویتامین ث و ویژگی های کیفی گوجه فرنگی آلبالویی در شرایط شور . نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1392; 3 (7) :133-143

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز ، edris.shabani@gmail.com

پتاسیم در بهبود کیفیت محصولات کشاورزی جایگاه ویژه­ای را به خود اختصاص داده است. به منظور ارزیابی تأثیر غلظت پتاسیم محلول غذایی بر محتوای لیکوپن، ویتامین ث و خصوصیات کیفی گوجه­فرنگی آلبالویی در شرایط شوری کلرید سدیم، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی، با پنج تیمار و سه تکرار در سال 1389 در دانشگاه تبریز به اجرا در آمد. تیمار­ها شامل چهار غلظت پتاسیم (2/0، 2، 7 و 14 میلی­مولار) در محلول غذایی با غلظت 60 میلی­مولار شوری کلرید سدیم بودند. یک تیمار محلول غذایی بدون شوری نیز به­عنوان شاهد در نظر گرفته شد. آزمایش در گلخانه و به صورت هیدروپونیک انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت پتاسیم، محتوای لیکوپن میوه افزایش یافت. محتوای لیکوپن در تیمار شاهد در مقایسه با تیمار شوری اختلاف معنی­داری را در سطح احتمال 1% نشان داد. با افزایش غلظت پتاسیم (به جز غلظت 14 میلی­مولار)، بر مقدار ویتامین ث افزوده شد، ولی تفاوت معنی­داری را به لحاظ آماری نشان ندادند. در شرایط تیمار شوری نیز مقدار ویتامین ث بیشتر از تیمار شاهد بود، ولی اختلاف معنی­داری مشاهده نشد. افزایش غلظت پتاسیم در محلول غذایی سبب بهبود عملکرد و افزایش پارامترهای کیفیت مانند درصد ماده خشک، مواد جامد محلول و هدایت الکتریکی عصاره میوه شد. چون در شرایط شور، ویژگی­های کیفی میوه گوجه­فرنگی در غلظت 7 میلی­مولار پتاسیم در بهترین وضعیت بودند، بنابراین استفاده از این غلظت توصیه می­گردد.