به منظور شناسایی نژادگانهای ( Genotypes ) متحمل به شوری از میان ژرمپلاسم موجود در کلکسیون مرکبات کترا، آزمایشی گلخانهای به مدت 16 هفته در قالب طرح کاملاً تصادفی به صورت فاکتوریل با چهار سطح شوری کلرید سدیم (صفر، 2، 4 و 6 دسیزیمنس بر متر) و 10 نژادگان ناشناخته مرکبات در سه تکرار به اجرا در آمد. از نارنگی کلئوپاترا و سوئینگل سیتروملو به ترتیب به عنوان متحمل (شاهد) و حساس به شوری استفاده شد. پس از رشد گیاهچهها به مدت شش ماه در گلدانهای حاوی مقادیر مساوی پرلیت، ماسه و خاک باغچه، آبیاری با استفاده از آب دارای غلظتهای مختلف کلرید سدیم هر 5 روز یکبار (با توجه به شرایط جوی و نیاز گیاه) صورتگرفت. مقادیر کلر، سدیم و پتاسیم در بافت برگ و ریشه، و همچنین مقدار کلروفیلهای a و b ، کلروفیل کل و غلظت قندهای محلول در برگها اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که شوری سبب افزایش غلظت یون کلر و سدیم در ریشه و برگ میشود. کمترین تجمع یون کلر در برگ مربوط به نژادگان g9 و همچنین رقم نارنگی کلئوپاترا بود. در تمام موارد، مقدار یون پتاسیم و کلروفیلهای a و b با افزایش شوری کاهش داشته، اما اثر متقابل شوری و نژادگان در این صفات معنیدار نبود. در کلیه ژرمپلاسمهای مورد بررسی، افزایش شوری، اثر یکسانی بر غلظت قندهای محلول نداشت. بر اساس نتایج بهدست آمده، نژادگان g9 با توجه به تجمع کمتر یون کلر و کاهش کمتر مقدار کلروفیل در مقایسه با بیشتر نمونههای مورد مطالعه، میتواند به عنوان نژادگان متحمل به شوری مورد توجه قرار گیرد و در برنامههای بهنژادی پایهها از آن استفاده شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |