دوره 3، شماره 9 - ( پاييز 1392 )                   جلد 3 شماره 9 صفحات 80-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghamari H, Ahmadvand G. Effect of Different Periods of Weed Interference and Weed Control on Height, Yield and Yield Components of Common Bean. Journal of Crop Production and Processing 2013; 3 (9) :71-80
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-1936-fa.html
قمری حسین، احمدوند گودرز. اثر دوره‌های مختلف تداخل و کنترل علف های هرز بر ارتفاع، عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا قرمز . نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1392; 3 (9) :71-80

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-1936-fa.html

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان ، ghamari130@gmail.com
به منظور ارزیابی اثر دوره‌های مختلف تداخل و کنترل علف‌های هرز بر ارتفاع، عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا قرمز، آزمایشی به‌صورت طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 12 تیمار و 3 تکرار، در سال 1390 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو گروه تداخل و کنترل علف‌های هرز بود. در گروه اول، علف‌های هرز با گیاه زراعی تا 10، 20، 30، 40 و 50 روز پس از سبز شدن به رقابت پرداختند. گروه دوم نیز شامل کنترل علف‌های هرز تا مراحل مذکور می‌شد. دو تیمار کنترل و تداخل تمام فصل علف‌های هرز نیز به‌عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تجمع ماده خشک علف‌های هرز در تیمارهای تداخل روندی افزایشی و در تیمارهای کنترل روندی کاهشی داشت. افزایش طول دوره رقابت علف‌های هرز سبب کاهش روند افزایش ارتفاع لوبیا طی فصل رشد گردید. تیمارهای آزمایشی از نظر تعداد غلاف در بوته در سطح احتمال 1% و از نظر تعداد دانه در غلاف در سطح احتمال 5% تفاوت معنی‌داری با یکدیگر داشتند. اثر تیمارها بر وزن صد دانه معنی‌دار نبود. عملکرد دانه به‌طور معنی‌داری (01/0P≤) تحت تأثیر تیمارها قرار گرفت. با افزایش طول دوره تداخل علف‌های هرز، به‌تدریج از عملکرد دانه کاسته شد. به‌طوری‌که کمترین عملکرد دانه (3/1168 کیلوگرم در هکتار) در تیمار تداخل تمام علف‌های هرز مشاهده گردید. در مقابل، افزایش طول دوره کنترل علف‌های هرز، عملکرد دانه را افزایش داد. به‌طوری‌که تیمار کنترل تمام فصل علف‌های هرز، بیشترین عملکرد دانه (1/2869 کیلوگرم در هکتار) را تولید کرد.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى