دوره 3، شماره 9 - ( پاييز 1392 )                   جلد 3 شماره 9 صفحات 91-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pourazizi M, Fallah S. Optimization of Application of Nitrogen Fertilizers for Growth and Yield of Forage Sorghum under Low-Input and Conventional Farming Systems. Journal of Crop Production and Processing 2013; 3 (9) :81-91
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-1937-fa.html
پورعزیزی مرضیه، فلاح سیف‌اله. بهینه‌سازی کاربرد کودهای نیتروژنه برای رشد و عملکرد سورگوم علوفه‌ای در سیستم‌های زراعی کم‌نهاده و متداول. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1392; 3 (9) :81-91

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-1937-fa.html

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد ، falah1357@yahoo.com
در راستای توسعه کشاورزی پایدار و جلوگیری از مصرف بی‌رویه کودهای شیمیایی، تأمین بخشی از نیاز گیاه توسط کودهای آلی ضروری می‌باشد. بدین لحاظ، اثر منبع و مقدار کود نیتروژن‌دار بر عملکرد و اجزای عملکرد سورگوم علوفه‌ای، در آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در سال 1389 مورد ارزیابی قرار گرفت. در این آزمایش، منابع مختلف نیتروژن (کود اوره، کود گاوی و ترکیب مساوی از کودهای اوره و گاوی) و مقادیر مختلف نیتروژن (80، 160 و 240 کیلوگرم در هکتار، به‌ترتیب معادل 174، 348 و 522 کیلوگرم کود اوره در هکتار، 2/26، 5/52 و 7/78 تن کود گاوی در هکتار و ترکیب مساوی دو کود در هر سطح) مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که افزایش مصرف نیتروژن با افزایش معنی‌دار وزن تر برگ، ساقه و خوشه و قطر ساقه موجب افزایش خطی عملکرد علوفه در کودهای اوره و گاوی و افزایش درجه دوم در کود تلفیقی گردید. بیشترین وزن تر برگ، ساقه و خوشه (به‌ترتیب 600، 3789 و 823 گرم در مترمربع) و هم‌چنین عملکرد علوفه (44 تن در هکتار) در تیمار 240 کیلوگرم نیتروژن در هکتار از منبع کود تلفیقی مشاهده گردید. ولی عملکرد علوفه در این تیمار اختلاف معنی‌داری با تیمار 160 کیلوگرم نیتروژن در هکتار از همین منبع نداشت. به‌طورکلی، نتایج نشان داد که با مدیریت تلفیقی کودهای دامی و شیمیایی می‌توان پتانسیل تولید سورگوم را حتی در سطوح کم استفاده از این نوع کودها (کشاورزی کم‌نهاده) افزایش داد.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى