مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، آذربایجان شرقی، تبریز ، ahmad.bybordi@gmail.com
چکیده: (7910 مشاهده)
به منظور ارزیابی تحمل به شوری در بادام، آزمایشی به صورت فاکتوریل و بر پایه بلوکهای کامل تصادفی با 24 تیمار و سه تکرار در گلخانه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی پیاده شد. فاکتور اول ارقام بادام (منقا، نون پاریل، آذر، اسکندر، آراز و سهند) و فاکتور دوم شامل سطوح شوری (هدایت الکتریکی صفر، 2، 4، 8 و 16 دسیزیمنس بر متر) بودند. در این آزمایش، ویژگی-های ارتفاع بوته، وزن تر و خشک برگ، شاخص کلروفیل و غلظت عناصر نیتروژن، سدیم، پتاسیم، کلر، کلسیم و منیزیم اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که بیشترین ارتفاع بوته مربوط به ارقام اسکندر و سهند بود. با افزایش سطح شوری، بهطور معنیداری از غلظت نیتروژن برگ کاسته شد. بیشترین میزان کلر در برگهای رقم منقا بهدست آمد. با اینکه غلظت کلسیم برگها در سطوح مختلف شوری در یک گروه آماری قرار گرفتند، اما با افزایش سطح شوری، غلظت کلسیم زیاد شد. بیشترین مقدار منیزیم برگها در رقم آراز بهدست آمد. اثر متقابل شوری و رقم برای میزان فسفر نشان داد که بیشترین میزان فسفر برگها در رقم آراز در سطح شوری 16 دسیزیمنس بر متر اندازهگیری شد. استفاده از نتایج آماری نسبت سدیم به پتاسیم، که بهعنوان خصوصیتی برای ارزیابی مقاومت به شوری در ارقام کاربرد دارد، رقم آراز را با کمترین میزان سدیم و بیشترین مقدار پتاسیم بهعنوان مناسبترین رقم بادام متحمل به شوری انتخاب نمود.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
عمومى