دوره 3، شماره 10 - ( زمستان 1392 )                   جلد 3 شماره 10 صفحات 155-145 | برگشت به فهرست نسخه ها

Emam Y, Maghsoudi K, Moghimi N. Effect of Water Stress and Nitrogen Levels on Yield of Forage Sorghum . Journal of Crop Production and Processing 2014; 3 (10) :145-155
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2011-fa.html
امام یحیی، مقصودی کبری، مقیمی نغمه. اثر تنش خشکی و سطوح نیتروژن بر عملکرد دو رقم سورگوم علوفه ای . نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1392; 3 (10) :145-155

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2011-fa.html

دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز ، yaemam@gmail.com
به منظور ارزیابی تأثیر تنش خشکی و سطوح مختلف کود نیتروژن بر عملکرد و صفات زراعی دو رقم سورگوم علوفه‌ای، آزمایشی در سال1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده‌ کشاورزی دانشگاه شیراز (باجگاه) به صورت کرت‌های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک-های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. در این آزمایش سطوح آبیاری (100، 75 و 50 درصد ظرفیت زراعی) به عنوان فاکتور اصلی، کود نیتروژن (150، 300 و 450 کیلوگرم کود اوره در هکتار) به عنوان فاکتور فرعی و دو رقم سورگوم علوفه‌ای پگاه و KFS2 به عنوان فاکتور فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد تنش خشکی سبب کاهش معنی‌دار ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ، وزن تر بوته، وزن خشک برگ و ساقه و عملکرد علوفه گردید و این کاهش در سطوح بالاتر تنش خشکی، شدیدتر بود. در مقابل، مصرف کود نیتروژن افزایش این ویژگی‌ها را به همراه داشت. بین دو رقم سورگوم تفاوت‌های معنی‌داری در ویژگی‌های ظاهری و عملکرد علوفه مشاهده شد. به طوری‌که از نظر ارتفاع بوته، وزن‌تر بوته، وزن خشک ساقه و عملکرد علوفه، رقم پگاه نسبت به KFS2 برتری داشت و در رقم KFS2 شاخص سطح برگ و وزن خشک برگ زیادتری در مقایسه با رقم پگاه حاصل شد. در مجموع، نتایج نشان داد که افزایش همزمان رطوبت و نیتروژن خاک، تأثیر معنی‌داری در افزایش تولید علوفه سورگوم به همراه داشت و بیشترین تولید علوفه در تیمار آبیاری کامل و 300 کیلوگرم در هکتار کود اوره، حاصل شد. بنابراین، میزان کود اوره مصرفی برای سورگوم علوفه‌ای، در شرایط مشابه با این پژوهش، 300 کیلوگرم در هکتار قابل توصیه است.
واژه‌های کلیدی: عملکرد علوفه، شاخص سطح برگ، پگاه، KFS2